Mainos

Afrikan unionin joukot jatkavat Darfurissa

Kolme vuotta jatkuneita levottomuuksia on joutunut pakenemaan kaikkiaan 1,7 miljoonaa ihmistä.

Afrikan unioni (AU) on päättänyt jatkaa rauhanturvaoperaatiotaan Darfurissa, Etiopian ulkoministeri Seyoum Mesfin kertoo. Mesfinin mukaan AU:n 7000 rauhanturvaajaa ja tarkkailijaa pysyvät Sudanissa syyskuun loppuun asti.

Kansainvälinen yhteisö on painostanut AU:ta luovuttamaan operaation YK:lle, sillä unionin joukkojen ei uskota pystyvän pitämään järjestystä yllä.

Sudan on kuitenkin ollut vallansiirtoa vastaan ja uhannut vetäytyä Darfurin rauhanneuvotteluista, jos YK:n joukot tulevat alueelle.

AU:n komission puheenjohtaja Alpha Oumar Konare suositteli operaation jatkamista, jotta riita saataisiin ratkaistua ja Sudan suostuteltua YK:n rauhanturvajoukkojen kannalle. Seyoum Mesfinin mukaan AU kyllä periaatteessa tukee operaation siirtämistä YK:lle.

YK vähentää apuaan alueella

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on joutunut supistamaan toimintaansa Sudanin Darfurissa jatkuvien väkivaltaisuuksien vuoksi. UNHCR:n mukaan järjestön tämänvuotista budjettia Darfurissa joudutaan leikkaamaan 44 prosenttia 28 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan.

YK:n henkilökuntaa on siirretty pois vaarallisilta alueilta ja muilla alueilla liikkumista on rajoitettu, UNHCR kertoo. Suuri osa järjestön työstä on keskittynyt Länsi-Darfuriin, jossa arvioidaan noin 657 000 ihmisen joutuneen pakenemaan levottomuuksia kodeistaan.

Kolme vuotta jatkuneissa taisteluissa on kuollut kaikkiaan 300 000 ihmistä. Levottomuuksia on paennut yhteensä 1,7 miljoonaa ihmistä. Viime aikoina väkivaltaisuudet ovat taas lisääntyneet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.