Afrikan maat turistikohteina: Matkustaa vai ei?

Monissa Afrikan maissa ongelmia aiheuttavat Suomeen verrattuna hyvin erilaiset liikennetottumukset sekä esimerkiksi valokuvaukseen liittyvät rajoitteet. Englanti ei matkustuskielenä välttämättä riitä, vaan matkalaisen olisi hyvä osata muitakin kieliä.

Ulkoasiainministeriö julkaisee maista matkustustiedotteita, joista lomaa suunnitteleva saa kuvan maan senhetkisistä oloista. Varsinkin epävakaana tunnetun kohdemaan tilannetta on hyvä seurata tiedotusvälineistä ennen matkaa.

Kohdemaahan kannattaa muutenkin uppoutua kunnolla ennen matkaa, jotteivät tärkeät säännöt tai kulttuuriset erot tule yllätyksenä. Suunnitteleminen on ihanaa pakoa arjesta jo ennen matkaa, ja se auttaa ymmärtämään kohdemaan oloja. Myös matkan laatu paranee: on mukavaa lomailla maassa, joka on tullut edes hiukan tutuksi!

Katso tästä jutussa käsitellyt maat.

Uskonto

Monet Afrikan maista ovat islamilaisia, ja uskonnon sanelemat säännöt tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa edes hotelleissa ei myydä alkoholia. Alkoholia nauttiessaan tulisi noudattaa maalaisjärkeä ja tarkkailla paikallisten tapoja.

Yksin liikkuvien naisten tulisi kiinnittää huomiota pukeutumiseensa, ja paikallisia tapoja tulee kunnioittaa sukupuolesta riippumatta. Miehen kanssa matkustaminen saattaa helpottaa naisen asioita huomattavasti.

Vaarat

Ulkoministeriö varoittaa, että Algeriassa tehdään ajoittain pommi-iskuja länsimaalaisia kohtaan. Kaiken kattava matkavakuutus onkin aina tarpeen. Lisäksi maan ilmapiiriä kannattaa seurata ennen suunniteltua matkaa.

Turvallisuustilanne vaihtelee usein maan sisällä: Angolassa rikollisuutta on eniten Luandassa, mutta maaseudulle mieliviä vaanii maamiinavaara. Myös Eritreassa Etiopian, Djiboutin ja Sudanin raja-alueet on ulkoasiainministeriön mukaan luokiteltu vaarallisiksi, sillä niiltä löytyy maamiinoja. Lähellä Sudanin rajaa sijaitseva Tesseney ja rannikko Massawasta pohjoiseen ovat myös vaaraksi matkaajalle.

Zimbabwen epävakaa poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen tilanne on jatkunut jo vuosia. Inflaation ja heikon yhteiskuntarakenteen vuoksi pahoinpitelyn ja ryöstetyksi tulemisen riski kasvaa pimeällä, etenkin pääkaupunki Hararen ja muiden suurien kaupunkien alueella. Yksin matkustaminen ei ole suositeltavaa.

Liikenne

Liikenne on Afrikassa länsimaiseen ajotyyliin tottuneelle usein kaoottista, ja ajoneuvojen kunto on huono. Myös liikenteen puoli ja teiden kunto voi vaihdella maakohtaisesti. Tattiin aikovan kannattaa selvittää matkakohteensa liikennerakenne huolellisesti: esimerkiksi Eritreassa liikenneonnettomuuksia sattuu usein myös pyörällä.

Namibiassa rattijuopumus on vakava ongelma. Windhoekissa tai Oshakatissa miesten tulisi välttää taksilla ajamista keskiyön, naisten iltayhdeksän jälkeen. Taksikuskit myös saattavat toimia yhdessä taskuvarkaiden kanssa ja ilmoittaa heille turisteista. Öisin ajaminen yksin ei sekään ole viisasta, sillä teillä on tällöin runsaasti villieläimiä.

Jos uskaltautuu auton rattiin Zimbabwessa, kannattaa pitää silmänsä auki: autokaappauksen riski on olemassa. Liikennevaloissa tai muuten pysähtyessään on hyvä tarkkailla, ettei kukaan lähesty autoa. Ovet voi pitää lukossa.

Valokuvaus

Kameran kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä muun muassa Angolassa kuvaamisesta voi pahimmillaan saada sakot. Sotilaskohteita tai valtion rakennuksia ei kannata kuvata.

Eritreassa valokuvien ottamista ihmisistä tai heidän omaisuudestaan ilman lupaa pidetään törkeänä, ja varomaton kuvaaja saa helposti epäilyttävän leiman. Sudanissa turisti sen sijaan tarvitsee kuvaamiseen erillisen, kuvallisen luvan.

Zimbabwessa paikallisen mielenosoitusten seuraaminen ja kuvaaminen edes kauempaa ei ole ulkoasiainministeriön mukaan viisasta.

Muuta erityistä

Useissa Itä-Afrikan tai Lähi-idän maissa pelkällä vasemmalla kädellä tervehtimistä, syömistä tai ojentamista pidetään likaisena. Sen sijaan esineen ojentamista kummallakin kädellä pidetään esimerkiksi Eritreassa jopa kunnioittavana.

Eritreassa pääkaupunki Asmara on turistille suorastaan pakon sanelemassa erityisasemassa, sillä sen ulkopuolelle saa matkustaa vain hallitukselta haettavalla luvalla. Myös Sudanissa tarvitsee luvan aikoessaan matkustaa alueelle, jota hallitus pitää epävakaana.

Kasvissyöjällä voi olla vaikeuksia löytää sopivia annoksia Namibiassa, koska liha on maassa tärkeä osa ruokavaliota.

Pakatessa kannattaa huomioida, että Zimbabwessa siviilien on lainvastaista käyttää maastokuvioituja vaatteita.

Lähteet: hwww.travelandleisure.com/articles/the-worlds-most-dangerous-countries/1, http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=42128&contentlan=1&culture=fi-FI, http://wikitravel.org/en/Eritrea, käyty kaikkien jutussa mainittujen maiden omalla sivulla

Studio55/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat