Afrikan kriisi on unohdettu tyystin – sadat miljoonat ihmiset näkevät nälkää: "Tilanne on akuutti ja siihen pitäisi reagoida"

Afrikkaa vaivaa historiallinen kuivuus – miljoonat nälänhädän partaalla 10:05
Katso video: Afrikasta hiljattain palanneet suomalaiset kuvailevat tilannetta Afrikan sarvessa erityisen huolestuttavaksi.

Afrikassa eletään tällä hetkellä pisintä kuivaa jaksoa 40 vuoteen. Se tietää yhä useamman ihmisen kuolemista nälkään ja pakolaisliikettä useilla alueilla.

Vuoden toisen sadekauden tulisi Afrikan sarvessa alkaa lokakuussa, mutta toistaiseksi sääkartat enteilevät sen epäonnistuvan jälleen.

Maailman ruokaohjelma ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö julkistivat hiljattain tuoreimman ennusteensa ruokakriisin kulusta tulevan neljän kuukauden aikana.

Ennusteen mukaan maailmassa on 19 ruokakriisin polttopistettä. Näistä kuudessa tilanne on jo äärimmäisen vakava. Afrikassa nälkää näkee jopa 300 miljoonaa ihmistä. Somaliasta hiljattain palannut varasuurlähettiläs Johanna Jokinen-Gavidia kuvailee tilannetta Afrikan sarvessa erityisen huolestuttavaksi – alueella jo noin 30 miljoonaa ihmistä näkee nälkää.

– Huolestuttavaa tietysti on se, että siellä odotetaan nälänhädän julistusta, Jokinen-Gavidia kertaa Uutisaamun haastattelussa.

Somalian lisäksi Etiopiassa, Etelä-Sudanissa, Nigeriassa, Jemenissä ja Afganistanissa valtava määrä ihmisiä elää liian vähällä ruoalla.

Uutisaamussa vieraillut ja Keniasta vasta palannut World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni kertoo karuista myös kohtaamisista.

– Tilanne on akuutti jo tällä hetkellä ja siihen pitäisi reagoida ajoissa. On ymmärrettävää, että on monia kriisejä käynnissä tällä hetkellä maailmassa – tämä on ehkä sellainen unohdettu kriisi muiden joukossa.

Muun muassa ilmastonmuutos on pahentanut tilannetta ympäri Afrikkaa. Turkanan alueella Keniassa ei ole satanut useaan vuoteen kunnolla.

– Ihmiset eivät edes muistaneet, milloin viimeksi on tullut sateita. Ruokaa ei ole mahdollista viljellä ja eläimet kuolevat käsiin.

Nälästä kärsivien määrä räjähtänyt

Nälänhädän julistus on Jokinen-Gavidian mukaan teknisesti vaativa prosessi. Riittävä datan kerääminen kestää aikaa ja vie resursseja. Afrikan sarvessa tilanne koetaan kuitenkin jo nälänhädäksi.

– Ihmisiä kun kuuntelee, he kokevat, että tilanne on jo pahempi kuin vuonna 2011, jolloin yli 200 000 ihmistä kuoli nälkään.

Pahimmassa tilanteessa ovat lapset ja raskaana olevat.

– Somaliassa on 1,5 miljoonaa aliravittua lasta. Siitä voidaan jo vähän arvioida, että kuinka paljon tullaan menettämään ihmishenkiä.

World Visionin mukaan akuutista nälästä kärsivien määrä on noussut tämän vuoden alusta 25 prosenttia.

– Ihmiset kertovat, etteivät ole syöneet päiväkausiin. Siellä taistellaan elämästä ja kuolemasta, Gothóni kertoo.

Alueet muuttuvat asuinkelvottomiksi

Gothóni kertoo tavanneensa Keniassa perheen, jolla oli aiemmin ollut 80 vuohta. Tällä hetkellä vuohia on kyseisellä, suhteellisen varakkaalla perheellä seitsemän. Tämä kuvastaa hänen mukaansa kriisin suuntausta alueella.

Hän peräänkuuluttaa kansainvälisen yhteisön toimien tärkeyttä.

– Ensimmäinen apu on ruoka-apu. Pyritään pitämään ihmiset hengissä.

Ruoka-apukaan ei kaikilla alueilla riitä. Ilmastonmuutoksen myötä yhä useampi alue on ennen pitkään ihmiselle täysin asuinkelvotonta.

– Turkanan alueella puhuttiin jo siitä, että yksi kolmasosa asukkaista on lähtenyt jo liikkeelle.

Suuri joukko ihmisiä on muuttanut maan sisällä, mutta pakolaisliikettä on suuntautunut myös muihin maihin. Tämän vuoden aikana Somaliasta on paennut miljoona ihmistä. Gothóni ja Jokinen-Gavidia uskovat, että Afrikan sarvessa saatetaan nähdä vieläkin merkittävämpi pakolaisaalto.

– Kyllähän tämä ihmisten liikkuminen tulee kasvamaan.

Lue myös:

    Uusimmat