Mainos

Afganistanissa uravalinta voi maksaa naisen hengen

Afganistanissa tasa-arvo on yhä monella tapaa kaukainen ajatus. Maasta löytyy kuitenkin rohkeita nuoria naisia, jotka uskaltavat työskennellä naisten oikeuksien eteen.

Esimerkiksi Soozan Firooz ja Latifa Azizi ovat valinneet itselleen uran, jota monet Afganistanissa paheksuvat niin paljon, että se voi maksaa heille heidän henkensä.

Soozan Firooz on afganistanilainen räppäri.

– Ihmiset ovat uhanneet minua muun muassa sanomalla, että kidnappaavat veljeni. Minua on myös uhattu väkivallalla ja sanottu, että päälleni heitetään happoa. Kiitän uhkaajiani, sillä he saavat minut työskentelemään vieläkin kovemmin.

Latifa Azizi.on puolestaan 17-vuotias Afganistanin tähti -laulukilpailun osanottaja.

– Tytölle on hyvin vaikeaa olla mukana tällaisessa kilpailussa. Minut jopa erotettiin koulusta, kun aloitin tässä ohjelmassa. En edes osaa oikein kuvailla, kuinka onnellinen olen siitä, että olen neljän parhaan joukossa.

Latiza Azizi meikkaa vahvasti ja pukee huivinsa vain löysästi, osittain hiukset paljastaen. Häntä seuraavat sadattuhannet silmäparit amerikkalaisen laulukilpailun afgaaniversiossa.

Tämä on useille yksinkertaisesti liikaa maassa, jossa vielä reilu kymmenen vuotta naiset eivät saaneet poistua kodistaan ilman miesseuraa. Taleban-hallinto kielsi myös musiikin ja television.

Tilanne on nyt hieman parempi, mutta ei silti niin hyvä, että naisräppäri Firoozin isä voisi harkita jotakin muuta työtä kuin tyttärensä henkivartijana toimimisen vuorokauden ympäri. Firoozin odotukset ovat silti korkealla.

– Ensimmäinen positiivinen muutos on se, että tyttöjä on nyt koulussa. Toiseksi naiset voivat käydä töissä suhteellisen turvallisin mielin kotinsa ulkopuolella. Ja kolmanneksi naiskasvoja on nyt mediassa ja televisiossa.

Vielä ei Afganistan ole kuitenkaan valmis yhdelle uudelle naistähdelle. Afganistanin tähti -laulukilpailun finaaliin jatkaa kolme miestä.

– Minut äänestettiin ulos kilpailusta, ja tulin neljänneksi, mikä on silti hyvä sijoitus. Ei jatkosta tippuminen haittaa. Aion jatkaa eteenpäin musiikin parissa, Azizi toteaa.

(MTV3)

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 7.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.