Mainos

Afganistanin naisten tilanne maailman huonoimpia

Maailmassa ei ole naisille juuri pahempaa paikkaa kuin Afganistan. Joidenkin edistysaskelten jälkeen naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja syrjintä on muuttunut maassa jälleen jokapäiväiseksi, sanoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Naisia ja tyttöjä murhataan, raiskataan, uhkaillaan ja pakotetaan avioliittoon. Viranomaiset eivät pysty suojelemaan naisia eivätkä rikoksentekijät joudu vastuuseen teoistaan, HRW sanoo tuoreessa raportissaan.

Afganistanin naisten asema vaikutti paranevan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma syöksi vallasta maata tiukan islamilaisen lain mukaan hallinneen Taleban-liikkeen. Talebanin aikana naiset eivät saaneet käydä töissä tai koulussa, ja he olivat täysin miespuolisten sukulaistensa ja aviomiestensä armoilla.

- Naisten oikeudet paranivat vuosina 2001-2005. Nyt tilanne on kuitenkin huonontunut monilla alueilla, raportissa todetaan.

HRW arvostelee Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa, joka ilmoitti viime viikolla lisäjoukkojen lähettämisestä Afganistaniin, mutta ei puheessaan maininnut sanallakaan maan naisten tilannetta.

- Obaman puhe lähetti viestin, että naisiin kohdistuvat hyökkäykset ovat sallittavia, sanoi järjestön Afganistan-tutkija Rachel Reid.

Laki antaa miehen pitää halutonta vaimoaan nälässä

HRW:n mukaan osasyynä naisten aseman kurjistumiseen on Afganistanin keskushallinnon heikkous. Järjestön mukaan presidentti Hamid Karzai on viime vuosina tullut riippuvaisemmaksi heimojohtajista, joiden näkemykset eivät juuri eroa Taleban-liikkeestä.

Karzain arvosteltiin mielistelleen heimojohtajia muun muassa maan shiiavähemmistöä koskevalla lailla, jonka presidentti hyväksyi kesällä kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Lain mukaan mies saa esimerkiksi pitää vaimoaan nälässä, jos tämä ei suostu seksiin.

HRW:n mukaan afganistanilaisten poliisien ja tuomioistuinten suhtautuminen naisiin on muutenkin yleensä vihamielinen. Nainen voidaan edelleen tuomita vankilaan esimerkiksi kotoa karkaamisen vuoksi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.