Afganistanin entinen presidentti tuomitsee USA:n jättipommin käytön – "Maamme epäinhimillistä käyttöä aseiden testaamiseen"

Yhdysvaltain eilinen pommi-isku on herättänyt myös kritiikkiä.

Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai on tuominnut iskun.

– Tämä ei ole terrorisminvastaista sotaa vaan maamme epäinhimillistä ja julmaa käyttöä uusien ja vaarallisten aseiden testaamiseen, Karzai tviittasi.

Yhdysvaltain torstaisessa iskussa Afganistaniin kuoli ainakin 36 Isis-taistelijaa. Jättipommin kohteena oli Isisin tunneli- ja luolaverkosto.

Iskussa käytettiin Irakin sodan aikana kehitettyä aGBU-43/B-pommia, joka painaa lähes 10 000 kiloa. Se on voimakkain Yhdysvaltojen käytössä oleva pommi ilman ydinlatausta.

Pommi pudotettiin Nangarharin maakuntaan Achinin alueelle lähellä Pakistania. Pommin pudotti Yhdysvaltojen MC-130-tyyppinen lentokone.

0:48

– Ihmiset ovat alkaneet paeta alueelta uusien pommitusten pelossa, kertoo nimettömänä pysyttelevä afganistanilaistaistelija.

Hänen mukaansa paikalliset asukkaat sanoivat, että pommi ravisteli aluetta kuin maanjäristys. Joidenkin kerrotaan menettäneen tajuntansa iskun voimasta.

– En ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä suurta räjähdystä. Roihu nielaisi koko alueen, kuvailee Achinin kuvernööri Esmail Shinwari.

Trump: Isku menestys

Presidentti Donald Trump on sanonut iskun olleen menestys. New York Timesin mukaan presidentti ei ole kertonut, hyväksyikö hän pommin käytön henkilökohtaisesti.

Yhdysvallat on tehnyt alueella useita ilmaiskuja jihadistien tukikohtiin sitten viime vuoden elokuun. Isis on levittäytynyt Syyriasta ja Irakista Afganistaniin viime vuosina. Äärijärjestön kerrotaan saaneen riveihinsä taistelijoita, jotka ovat pettyneet Afganistanin ja Pakistanin Talebaniin. Isisiin on liittynyt myös uzbekki-islamisteja.

Isisin arvioidaan menettäneen vähitellen asemiaan Yhdysvaltain ilmaiskujen ja Afganistanin johtamien joukkojen maahyökkäyksen takia.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja