Adoptioprosessi voi kestää jopa 7 vuotta

Ensimmäiset ulkomailta adoptoidut lapset saapuivat Suomeen 1970-luvun puolivälin kieppeillä, mutta kansainvälisen adoption huomioiva adoptiolaki astui virallisesti voimaan vasta vuonna 1985. Siitä lähtien Suomeen on adoptoitu noin 4 000 lasta ulkomailta. Naapurimaassa Ruotsissa ulkomailta tehtyjä adoptioita on peräti 50 000.

Adoptioperheitä tukevan Adoptioperheet Ry:n mukaan viime vuosina eniten adoptioita on tehty Etelä-Afrikasta, Venäjältä ja Kiinasta.

Adoptioperheiden toiminnanjohtajan Anu Uhtion mukaan adoptioprosessi kestää keskimäärin kahdesta neljään vuoteen.

– Parhaimmassa tapauksessa adoptiolapsen voi saada jopa vuoden kuluttua siitä, kun on hakeutunut adoptioneuvonnan kuultavaksi. Yksinhakijalla on kuitenkin tällä hetkellä aiempaa vaikeampaa. Yksinhakija voi joutua odottamaan jopa seitsemän vuotta, Uhtio kertoo.

Hänen mukaansa yksinhakijan tilannetta hankaloittavat kontaktimaat, jotka suosivat mieluiten pariskuntia.

Venäjä jopa kaipaa hakijoita

Kontaktimaat määrittelevät itse, minkälaisia hakijoita ne suosivat ja montako lasta ne luovuttavat adoptoitavaksi. Adoptiolasta hakevan aikuisen kotimaassa puolestaan sosiaaliviranomaiset arvioivat vanhemmuuden pätevyyttä. Lupaa adoptioon haetaan adoptiolautakunnalta.

Anu Uhtion mukaan adoptiolasten hakijoista on jopa pulaa joissakin maissa.

- Venäjä on ollut meille pitkäaikainen kumppani. Ja nyt näyttää sille, että siellä on jopa pulaa hakijoista, Uhtio selvittää.

Uusi laki heinäkuussa

Uusi adoptiolaki tulee voimaan tämän vuoden heinäkuussa. Sen mukaan adoptiovanhemmille siirtyy pysyvästi edelleenkin adoptiolapsen vanhemmuus ja huoltajuus.

Uuden lain myötä lapsi voi kuitenkin pitää yhteyttä biologisiin vanhempiin adoptiovanhempien ja lapsen aikaisempien vanhempien välisellä sopimuksella.

– Ja tämä sopimus voidaan vahvistaa käräjäoikeudessa. Tietyissä tapauksissa se voi olla hirveän toimiva ratkaisu saada lapselle pysyvä perhe ja koti sekä siitä huolimatta säilyttää aikaisemmat siteet biologiseen perheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat