Mainos

Abortti on yhä arkinen asia Virossa

Virossa tehdään yhä abortteja väkilukuun verrattuna paljon enemmän kuin Suomessa. Vaikka aborttien määrä on puolittunut 1990-luvun puolivälistä, viime vuonna abortin teki Virossa noin 8500 naista.

Abortti ei Virossa aiheuta suuria tunteenpurkauksia, kiivaita keskusteluja tai kiihkeitä väittelyjä sen moraalista tai moraalittomuudesta. Pikemminkin asennoituminen on vain toteava, ehkä jopa hivenen välinpitämätön.

Yksi syy tähän on varmasti se, ettei Virossa ole uskonnollista räyhäoikeistoa, joka nostaisi ja pitäisi yllä jatkuvaa kiistelyä abortista tai kävisi sairaaloiden edessä osoittamassa mieltään.

Toinen syy on mennyt, pitkä neuvostoaika, jolloin ehkäisyvälineitä ei juuri ollut ja abortista tuli varsin arkinen asia. Kun ehkäisyä ei ollut saatavissa, ns. vahingot korjattiin raskauden keskeytyksellä.

Tuolta ajalta tiedetään naisia, jotka tekivät abortin 20, jopa kolmekymmentäkin kertaa. Viron ennätys lienee erään lääkärin arvion mukaan 40 aborttia tehnyt nainen.

Itsenäisyytensä palauttaneessa Virossa ehkäisyvälineitä on saanut ja valistuskin on ilmeisesti alkanut purra. Viime vuonna abortteja tehtiin pitkälti yli 8000, kuitenkin noin puolet vähemmän kuin 90-luvun puolivälissä. Lapsia viime vuonna syntyi kuutisentoistatuhatta.

Yli kahdeksan tuhatta aborttia vuodessa on yhä korkea luku verrattuna esimerkiksi Suomeen, jossa on asukkaita neljä kertaa , mutta abortteja vain neljäsosa enemmän kuin Virossa. Toisen tai useamman abortin tehneitä naisia on Virossa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Viime vuosina aborttien määrän vähentyminen Virossa on pysähtynyt. Syitä ei oikein tiedetä. Erään tämänvuotisen tutkimuksen mukaan kolmannes Viron hedelmällisessä iässä olevista naisista ei käytä minkäänlaista ehkäisyä ei-toivottujen raskauksien välttämiseksi. Käyttävätkö heidän kumppaninsa kondomia tai vaativatko naiset sitä, ei käynyt tutkimuksesta ilmi.

Aborttien perusteeksi naiset sanoivat useimmiten, ettei nainen tai suhde mieheen vielä ollut valmis lapsen tuloon tai sitten mies oli häipynyt raskauden tultua ilmi. Taloudellisia ongelmia valitettiin vähemmän.

Eniten abortteja Virossa tekevät 20-29-vuotiaat naiset, toissavuoden tilastojen mukaan yli 40 prosenttia kaikista, kakkosena tulevat 30-39-vuotiaat. Alle 19-vuotiaitakin oli abortin tekijöiden joukossa lähes 1 300.

Toissavuoden abortintekijöistä oli ensikertalaisia kolme ja puolituhatta, kolmatta tuhatta teki sen toista kertaa, loput kolmatta, neljättä, viidettä kuudetta tai peräti seitsemättä kertaa, heitäkin oli kolmattasataa.

Abortin tehneistä naisista kahdella ja puolella tuhannella ei ollut lapsia, yksi lapsi oli noin kolmella tuhannella ja lopuilla kaksi tai sitä useampi lapsi.

Virossa ei abortilla juuri moralisoida. Kun nainen tulee sairaalaan ja sanoo olevansa täysin vakuuttunut raskauden keskeytyksen tarpeesta, ei häntä ruveta pelottelemaan ja tuomitsemaan tai yritetä saada muuttamaan päätöstään. Jos nainen epäröi, käydään asia läpi perusteellisesti sosiaalityöntekijän ja psykologin kanssa, ja parhaassa tapauksessa voidaan abortti ehkä välttää.

Viime vuonna abortin tehneistä naisista kuudetta tuhatta oli virolaisia, loput kolmisentuhatta muita, lähinnä venäläisiä. Suhteessa väkilukuun vironvenäläiset naiset tekivät jonkin verran virolaisnaisia enemmän abortteja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.