Aarnion vaimo kuulustelussa: "Oletan, että Jari maksoi sen"

Jari Aarnion vaimo oli täysin tietämätön miehensä raha-asioista.

Aarnion vaimo joutui useissa kuulusteluissa selittämään perheensä ja erityisesti miehensä Jari Aarnion rahankäyttöä.

Vaimoa epäiltiin myös törkeästä rahanpesusta, mutta joulukuussa 2014 apulaisvaltakunnansyyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, eikä häntä enää epäillä mistään.

Kuulustelussa vaimo kertoi, että hänen käytössään oli vuonna 2008 hankittu BMW. Hän ei tiennyt kuinka paljon ja kuka sen maksoi.

– Oletan, että Jari maksoi sen, mutta maksutapaa en tiedä, vaimo kertoi poliisikuulustelussa marraskuussa 2013.

Jari Aarnio itse ajoi uudehkolla BMW X3 -katumaasturilla. Myöskään tämän auton hankinnasta tai maksamisesta vaimo ei tiennyt.

Tuhansien eurojen rahansiirtoja

Jari Aarnion vaimo kertoi, että hänen työnsä loppuivat syksyllä 2013, ja perheen arkea oli pyöritetty miehen tuloilla. Kuulusteluissa vaimo ei tiennyt miehensä nettopalkkaa eikä perheen kuukausituloja. Hän ei myöskään osannut arvioida kuukausimenoja tai sitä kuinka paljon rahaa jää säästöön. Perheenjäsenten käyttämistä luottokorteista hänellä ei ollut tietoa.

Vaimo kertoi huolehtivansa perheen laskuista. Jari Aarnio oli siirtänyt vaimonsa tilille vuosien 2005-2013 aikana yhteensä 113 000 euroa.

Onko se säännöllistä? Minkä suuruisia summia siirrätte?

– On, tarpeen mukaan. Jari siirtää minulle. Summat ovat olleet erisuuruisia. Tuhansia euroja kerrallaan Jari on siirtänyt.

Vaimo ei kuulusteluissa kommentoinut sitä, kuinka paljon perheessä maksetaan ostoja ja hankintoja käteisellä tai missä käteistä säilytetään.

Käteistä käytettiin runsaasti 

Perhe hankki tammikuussa 2012 Porvoosta tontin, johon myöhemmin rakennettiin omakotitalo. Tonttikaupastakin vaimo oli ihmeen tietämätön. Hän ei kuulustelussa tiennyt, miksi tontti on hankittu.

Kenelle se on hankittu?

– Jari halusi ostaa tontin. 

Hän oletti, että raha, jolla tontti hankittiin, on hänen miehensä tililtä. Vaimo ei tiennyt oliko Jari Aarnio ottanut lainaa talohanketta varten. Rakennushankkeen kustannukseksi vaimo arvioi noin 300 000 euroa.

Kiinteistö laitettiin pojan nimiin perheeseen aikaisemmin kohdistuneiden uhkauksien vuoksi. Esitutkinnan mukaan vaimo oli tietoinen myyjästä kalenterimerkintöjensä perusteella. Yhdessä kuulustelussa hän kertoi, ettei tietänyt keneltä tontti ostettiin.

Perheessä käytettiin runsaasti käteistä rahaa. Muun muassa vajaan puolentoista vuoden mittaisella ajanjaksolla vuosina 2012-2013 K-kaupoista ostettiin käteisellä ostoja 10 656 eurolla. Vaimon mukaan osa ostoista on ollut rakennustarvikkeita Porvoon taloon liittyen.

Mikä on käteisen rahan alkuperä, jota olette käyttänyt ostoihinne? Tiedättekö, mistä raha on peräisin?

– Jarilta olen käteisen saanut, mutta en tiedä mistä se on hänelle tullut.

Vaimo ei tiennyt, oliko hänen miehensä myynyt jotain huomattavaa omaisuutta viime aikoina. Jari Aarnio oli kuulusteluissa kertonut, ettei hänellä ollut vuodesta 2007 lähtien muita kuin palkkatuloja.

– Ei ole. Olen myynyt kaikenlaista omaisuutta, Jari Aarnio kertoi.

Vaimon nimikirjoitus väärennettiiin 

Kuulustelussa vaimolle näytettiin velkakirjaa, jossa Jari Aarnio oli antanut lainan virolaiselle miehelle. Asiakirjassa todistajaksi oli mainittu Aarnion vaimo. Kuulustelussa hän kuitenkin kiisti asian, ja sanoi, ettei allekirjoitus ollut hänen. Vaimon hämärän muistikuvan mukaan kyse saattoi olla tontin ostosta Virosta, josta Jari Aarnio olisi joskus maininnut hänelle.

Kuulustelussa vaimolle selviää, että hänen miehensä on antanut suuria, 25 000 - 50 000 euron lainoja muillekin ihmisille.

Onko perheessänne mielestänne käytetty erityisen paljon käteisvaroja?

– Ei muutoin, mutta tämän Porvoon projektin aikaan jonkun verran.

Mistä nämä käteisvarat ovat peräisin?

– Jarilta. 

Esitutkinnan mukaan Jari Aarniolla ja hänen vaimollaan ei ollut hallinnassa sellaista laillista alkuperää olevaa varallisuutta, jolla edellä kuvatut hankinnat olisi voitu suorittaa. Rahojen epäillään olevan peräisin Jari Aarnion tekemien huumerikoksien tuottamasta hyödystä.

– Vaimon on täytynyt edellä mainittujen käteisvarojen hallussa pitämisen ja käteisellä tehtyjen hankintojen sekä rahan kätkemisen ja lainaamisen johdosta käsittää, että hänen miehellään on käytössään epätavallisen suuri määrä käteistä rahaa, esitutkinnan johdannossa kerrotaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat