Aarnion puolustus myönsi satojen tuhansien käteisen käytön - ei selitystä alkuperästä

- Aarnion varallisuuden kehitystä ei avata tänään, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi oikeussalissa. Aarnio-jutussa puitiin tiistaina huumepoliisin ex-päällikön varallisuutta. Puolustus kyllä myönsi, että Jari Aarniolla on ollut käytössään satoja tuhansia euroja käteistä.

Syyttäjä esitti salissa laskelmat vuodesta 2003 eteenpäin Aarniolla käyttämästä selittämättömästä käteisestä, jota oli puolisen miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana.

Käteisellä on maksettu Porvoon omakotitalotyömaan palkkoja ja rakennuskustannuksia sekä autoja. Lisäksi Aarnio oli tallettanut rahaa tililleen ja antanut lainoja.

Porvoon tontin maakätköstä löytyi vielä 65000 euroa, jonka Aarnio on kyllä selittänyt lavastukseksi.

Verottaja ja keskusrikospoliisi ovat penkoneet tutkinnan aikana Aarnion pankkitilit ja luottokortit. Tietoja haettiin myös rahapeliyhtiöistä, autoliikkeistä, kaupan keskusliikkeistä ja eri rekistereistä.

Noin puolen miljoonan euron käteisen käytölle ei löytynyt selitystä palkasta, lainoista, talokaupasta tai muustakaan.

Syyttäjän käsityksen mukaan rahat ovat huumekaupoista peräisin.

Rikastunut ennen 2002?

Puolustus kiisti osan syyttäjien laskelmista, mutta myönsi noin 400000 euron käteisen käytön.

Puolustus totesi, että esimerkiksi verottajan arvio talon rakennuskustannuksista oli liian suuri. Se perustuu arvioon vastaavanlaisen talon kustannuksista.

Aarnion mukaan hänen tontiltaan esimerkiksi kaadettiin noin 300 tukin verran sata vuotta vanhaa metsää. Ne sahattiin läheisellä sahalla ja käytettiin rakentamiseen.

- Pystyrunko on tehty oman metsän puista, Aarnio sanoi itse. 

Vaikka puolustus ei halunnut tänään ottaa kantaa varallisuuden alkuperään, niin syyttäjä Mikko Männikkö vihjaisi salissa, että Aarnion selityksen mukaan rikastuminen olisi tapahtunut ennen vuotta 2002.

Tämä tarkoittaisi tietysti sitä, että kaikki tähän liittyvät mahdolliset verorikokset olisivat vanhentuneita.

Missä rahat?

Syyttäjä Männikkö pohti salissa sitä missä rahat olisivat olleet, jos Aarnio on saanut rahansa jo ennen 2002. Tileillä ei tällaista rikastumista näy. Tilitietoja on pengottu kymmenen vuoden päähän vuoteen 2003. Pankeissa ei tietoja säilytetä pidempään.

- Onko se ollut käteisenä maakuopassa? Kenties ulkomailla tai jonkun toisen tallelokerossa? Männikkö mietti ääneen.

Leppiniemen mukaan Aarnio selittää vaurastumistaan, kun häntä kuullaan oikeudessa myöhemmin syys-lokakuun vaihteessa.

Aarnio lupasi selittää myös rahojen säilytyksen, kun häntä kuullaan.

Lue myös:

    Uusimmat