Mainos

Aarnio haluaa Trevoc-tuomion nurin - käsittely alkoi hovissa

1:44

Helsingin hovioikeudessa alkoi huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion Trevoc-syytteiden käsittely.

Käräjäoikeus langetti Aarniolle törkeän virka-aseman väärinkäytöstä 1 v 8 kk. Nyt Aarnio haluaa kumota tuomionsa.

Käräjäoikeus pui Trevoc-haaraa viime talvesta kevääseen, kaikkiaan 30 päivää. Hovissa käsittelystä on onnistuttu leikkaamaan kahdeksan, joten päiviä on 22.

Juttu nivoutuu poliisille seurantalaitteita ja salakameroita valmistaneen Trevoc-yrityksen ympärille.

Ydin on siinä, että valmisteliko Aarnio Helsingin poliisin laitehankintoja ja omistiko hän samaan aikaan yritystä. Käräjäoikeus katsoi, että näin oli tapahtunut ja tuomitsi Aarnion törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä 1 v 8 kk vankeuteen.

Vielä käräjäoikeudessa Aarnio kiisti valmistelleensa hankintoja, mutta sen hän nyt myöntää. Hän ei asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan ei ollut päättämässä hankinnoista, eikä mieltänyt valmistelevansa niitä. Puolustus kuitenkin hyväksyi käräjäoikeuden juridisen tulkinnan.

Valtionsyyttäjä Mikko Männikön mukaan Aarnio omisti Trevocia salaisesti Instia-nimisen firman kautta. Syyttäjien näkemyksen mukaan Aarnio käytännössä rahoitti Trevocin toimintaa ostamalla siitä osuuden monimutkaisella ja salatulla järjestelyllä.

Puolustus kiistää tämän. - Aarniolla ei ole tai ole ollut asemaa sen paremmin Instiassa kuin Trevocissa, Leppiniemi sanoi.

Myös petos ja lahjuksia

Salissa puidaan myös käräjäoikeuden hylkäämiä lahjussyytteitä. Syyttäjien mukaan lahjusrikos täyttyy, kun Trevocin omistajat antoivat Aarniolle osuuden yrityksestä.

- Kysymys oli osakkeen arvoon perustuvasta tuotto-odotuksesta tai ainakin tulevaan osakeomistukseen liittyvästä suorasta tai välillisestä edusta tai ainakin tulevaisuuteen kohdistuvasta lupauksesta, johon sisältyi muita kuin välittömiä taloudellisia etuja, kuten päätösvallan käyttämistä Trevoc Oy:ssä, syyttäjät kirjoittivat valituksessa hovioikeuteen.

Aarniota syytetään myös törkeästä petoksesta. Syyttäjien mukaan Helsingin poliisilta ja suojelupoliisilta salattiin se, että Aarniolla oli salainen asema Trevocissa ja että United Brotherhood-jengiläisellä Keijo Vilhusella oli kytkentöjä yritykseen. Jos asiakkaat olisivat tienneet tämän, niin laitteita ei olisi hankittu.

127 päivää

Aarnio-vyyhtiä puitiin Helsingin käräjäoikeudessa kaikkiaan 127 päivää. Trevoc-haarasta Aarniolle langetettiin ehdotonta vankeutta, mutta huumesyytteistä päätöstä ei ole vielä tullut.

Käräjäoikeus ilmoittaa elokuussa koska tuomio annetaan. Hyvin todennäköistä on, että myös tynnyrijuttua käsitellään hovioikeudessa laajasti.

Lue täältä MTV Uutisten Aarnio-jutut

Puolustus on näistä syytteistä eri mieltä.

Hovissa käsitellään myös lyhyet ehdolliset tuomiot saaneiden entisten ja nykyisten vastuuhenkilöiden syytteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.