Mainos

Äärioikeisto hallitukseen Itävallassa – Kurzista maailman nuorin valtionjohtaja

1:31

Itävallan vaalit voittanut konservatiivinen kansanpuolue ja äärioikeistolainen vapauspuolue muodostavat maahan hallituksen. Puolueet kävivät hallitusneuvotteluja lokakuun lopulta lähtien.

Kansanpuolueen puheenjohtajasta Sebastian Kurzista, 31, tulee maailman nuorin valtionjohtaja hänen noustessaan Itävallan liittokansleriksi. Itävalta on nyt myös ainoa Länsi-Euroopan maa, jonka hallituksessa on äärioikeistolainen puolue.

– Voimme nyt ilmoittaa, että on syntynyt turkoosinsininen sopimus, Kurz sanoi eilen illalla viitaten puolueiden väreihin.

Kurz ja vapauspuolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache eivät vielä eilen illalla tarkentaneet koalitionsa hallitusohjelman sisältöä.

Jo ennen ilmoitusta hallituksen syntymisestä puolueet olivat kertoneet vastustavansa yhdessä muun muassa EU:n integraation syventämistä ja Turkin EU-jäsenyyttä. Puolueet myös aikovat nostaa väkivalta- ja seksuaalirikosten minimirangaistuksia ja tiukentaa maahanmuuttoa. Ne ovat myös asettaneet tavoitteeksi, että kaikki maan energiantuotannosta tulee uusiutuvista lähteistä vuoteen 2030 mennessä, nykyisen noin kolmasosan sijaan.

Kurzin kansanpuolue voitti parlamenttivaalit lokakuussa. Ennenaikaisiin vaaleihin ajauduttiin hänen riitaannuttuaan hallituskumppaninsa, edellisen liittokanslerin Christian Kernin kanssa. Kern on sosiaalidemokraatti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.