Ääriliikkeiden toiminta huolestuttaa suomalaisia – nuorten kanta eroaa muusta väestöstä

Yli puolet suomalaisista on huolissaan ja viidennes erittäin huolissaan ääriliikkeiden toiminnasta Suomessa, selviää MTV uutisten kyselystä. Huolestuneimpia ovat yli 55 vuotta täyttäneet.

MTV Uutiset selvitti mielipiteitä kuun alussa, jolloin KRP pidätti kolme henkilöä epäiltynä osallistumisesta aseellisen ryhmän toimintaan Syyriassa. 

Kyselyyn vastanneista 58 prosenttia oli selvästi huolissaan ääriliikkeiden toiminnasta, heistä 19 prosenttiyksikköä oli erittäin huolissaan. Naisten ja miesten välisessä jakaumassa ei ollut eroja, vaan ne olivat liki yhtenäiset.

Lapissa eniten huolestuneita

Huolestuneimpia ääriliikkeiden toiminnasta ollaa Lapin alueella, jossa peräti 30 prosenttia on erittäin huolissaan ja 41 prosenttia melko huolissaan.

Oulun seudulla huolestuneita on 62 prosenttia, Länsi-Suomessa 60 prosenttia ja Itä-Suomessa 58 prosenttia. Etelä-Suomessa huolestuneita on reilu puolet vastaajista 53 prosenttia.

Pääministeri Alexander Stubb pitääkin kansalaisten huolestuneisuutta ymmärrettävänä.

– Ymmärrän tämän huolen. Aina kun ollaan ääriliikkeiden kanssa tekemisissä, niin kannattaa olla huolestunut. Isis on tästä viimeisin esimerkki ja viime vuosien aikana on paljon puhuttu talebaneista, al-Qaidasta ja al-Shabaabista. Muistuttaisin kuitenkin siitä, että Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä uhkaa, rauhoittelee Stubb.

Nuoria ei huoleta

Kun huolestuneisuutta katsotaan ikäjakauman perusteella, käy ilmi, että nuorten 18–24- vuotiaiden keskuudessa ei olla juurikaan huolissaan ääriliikkeiden toiminnasta.

Ikäluokasta 18–24 vuotiaat 60 prosenttia ilmoittaa olevansa melko vähän huolissaan ääriliikkeiden toiminnasta ja viisi prosenttia ei ole lainkaan huolissaan. Näyttääkin siltä, että mitä vanhempia vastaajat ovat sitä enemmän radikalisoituminen huolestuttaa. Eniten huolissaan ovatkin yli 55 vuotta täyttäneet.

MTV Uutisten kyselyssä kysyttiin myös, kohdistuuko Suomeen vastaajan mielestä terroriteon uhka täällä asuvien ääriainesten toimesta.

Alle puolet vastaajista (46 %) sitä mieltä, että uhka on olemassa. 39 prosenttia ei usko terroriteon uhkaan ja 15 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään. Terroriteon uhkaa pitävät mahdollisena yli puolet 55 vuotta täyttäneistä, kun taas vähiten uhkaan uskoivat 25–34 -vuotiaat.

Kyselyn teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy. Tutkimus tehtiin lokakuun alussa ja siihen vastasi yli 1500 henkilöä. 

Korjattu kello 19.27: Artikkelista on poistettu lääni-sanat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja