93-vuotias psykologi antoi avioliittoneuvonsa: "Haluaisitko itse olla naimisissa itsesi kanssa?"

Ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liiton salaisuuden 2:14
Lisää vinkkejä! Ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liiton salaisuuden.

Psykologi Edith Eger, 93, ei usko sovintoseksiin, mutta kehottaa näyttämään tunteet rehellisesti. 

Kliininen psykologi Edith Eger on ehtinyt tehdä pitkän uran – onhan hän jo 93-vuotias! Holokaustistakin selviytynyt Edith on kirjoittanut useita kirjoja toivosta, rakkaudesta ja anteeksiannosta. Kaliforniassa edelleen työskentelevä nainen paljasti Todaylle suhdevinkkinsä.

Älä odota ikuista romanttista rakkautta

Suurin osa Egerin tapaamista pareista haluaa puhua joko seksistä, rahasta tai appivanhemmista. Edithin mukaan romanttiseen rakkauteen ei kannattaisi keskittyä liikaa, sillä rakkaus on paljon muutakin kuin ruusuja ja suklaarasioita ystävänpäivänä.

– En lainkaan halua mollata sitä, mutta romanttinen rakkaus kestää yleensä avioliitossa vain puolitoista vuotta, Edith paljastaa.

Holokaustistakin selviytynyt Edith on kirjoittanut useita kirjoja. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Ei elämäsi riipu siitä, mitä saat tai et saa joltakulta toiselta"

Parisuhteen sijaan Edith aloittaisi rakastamisen itserakkaudesta. Esimerkiksi peilin edessä itselleen voi sanoa "rakastan ja kunnioitan sinua!".

– Olet uniikki, autenttinen, ainutlaatuinen, sitä on niin tärkeä juhlistaa, koska toista sinunlaistasi ei koskaan enää tule, Edith kuvailee.

Naisen mukaan itsestään täytyy pitää hyvä huoli, sillä muut suhteet saattavat päättyä, mutta ihminen on itsensä kanssa loppuun asti. Koko elämää ei siis kannata panna toisen ihmisen käsiin.

– Ei elämäsi riipu siitä, mitä saat tai et saa joltakulta toiselta.

"Haluaisitko itse olla naimisissa itsesi kanssa?"

Edith myös pitäisi rehellistä kirjaa sekä omista vahvuuksista että mahdollisista ongelmakohdista. Mikä sinua ärsyttää, entä mistä kannat kaunaa? Kumppanin ongelmakohtien sijaan kannattaa ensin keskittyä itseensä, sillä jos ihminen ei ole onnellinen yksin, kukaan muukaan ei voi tehdä häntä onnelliseksi.

– Haluaisitko itse olla naimisissa itsesi kanssa? Edith kysyy.

Edithin mukaan rakkaus on oikeasti nelikirjaiminen sana, joka tavataan a-i-k-a: työn, rakkauden ja vapaa-ajan täytyy olla tasapainossa, jotta elämä voisi aidosti olla hyvää.

"On ok olla vihainen, kunhan..."

Vaikka riidat kuuluvat toisinaan suhteisiin, sovintoseksiä Eger ei harrastaisi: naisen mukaan seksi kiistan jälkeen vain vahvistaa riitoja. Kinastelijoille Eger myös huomauttaa, että anteeksipyyntö on ihmistä itseään, ei kumppania varten.

– On ok olla vihainen, kunhan et anna sen johtaa kaunaan. Kun olen sinulle vihainen, et sinä kärsi, vaan minä, Eger kuvailee.

Ongelmia ei saa teeskennellä pois

Egerin mukaan "valkosipulia ei voi peittää suklaalla"; tunteita ei siis kannata kieltää eikä niitä tule teeskennellä pois, vaan suhteen ongelmakohdat tulee kohdata avoimesti. Egerin mukaan tunteiden näyttäminen, esimerkiksi itkeminen, on tervettä.

– Se, mikä tulee ulos kehostasi, ei tee sinua sairaaksi. Se, mikä jää kehoosi, tekee, hän kuvailee itkuun ja tunteisiin viitaten.

"Luota aidosti, että te kaksi olette vahvempia yhdessä"

Egerin mukaan suurin intiimisuhteen häiritsijä onkin jatkuva, pieni ärtymys ja krooninen viha suhteessa. Hän kehottaisi kaikkia luottamaan kumppaneihinsa.

– Luota aidosti, että te kaksi olette vahvempia yhdessä kuin yksin, Edith sanoo.

93-vuotiaanakaan Edith itse ei ole jättänyt romantiikkaa taakseen. Naisella nimittäin on 96-vuotias poikaystävä!

Lue myös:

    Uusimmat