Mainos

8-vuotiaalla Tani-pojalla ei ole kotia eikä oleskelulupaa, mutta hän opetteli pelaamaan shakkia – vuotta myöhemmin hän voitti New Yorkin shakkimestaruuden

5:01

Kahdeksanvuotias poika aloitti shakinpeluun vasta vuosi sitten. Hänellä ei ole oleskelulupaa, eikä kotia, mutta silti hän on shakkimestari.

Tani Adewumi ei ole aivan tavallinen kahdeksanvuotias poika. Ensinnäkin, hän on Yhdysvalloissa asuva nigerialaispakolainen, joka odottaa perheensä kanssa  turvapaikkahakemuksensa päätöstä.

Toisekseen, perhe asui vielä hetki sitten asunnottomien suojassa New Yorkissa. Kolmanneksi, hän voitti oman sarjansa New Yorkin shakkimestaruuden, vaikka on ehtinyt pelata vasta vuoden.

Vaikka shakinpeluuta on takana vasta vuosi, Tani Adewumin kehitysvauhti on ollut ilmiömäistä. Sänkynsä laidalla hänellä oli seitsemän palkintopokaalia jo ennen maaliskuun alussa voitettua mestaruutta.

Perhe pakeni Boko Haramia

Adewumin perhe pakeni Nigeriasta kesäkuussa 2017 Boko Haramin viljelemän väkivallan uhkan vuoksi. Islamistinen terroristijärjestö on kohdistanut iskujaan kristittyihin, minkä vuoksi uskonnollinen perhe pelkäsi olevansa vaarassa.

Saavuttuaan New Yorkiin isänsä, äitinsä ja veljensä kanssa, Tani pääsi kouluun, jossa eräs opettaja opetti tätä pelaamaan shakkia.

Poika nautti pelin haasteista niin, että pyysi saada liittyä shakkikerhoon. Äiti järjesti asian ja onnistui saamaan pojalleen paikan ryhmässä siitäkin huolimatta, ettei kodittomalla perheellä ollut varaa maksaa osallistumismaksuja.

Äiti Oluwatoyin Adewumi vie pojan kolme- tai neljätuntisiin harjoituksiin joka lauantai ja osallistuu pojan otteluihin. Vaikka uskonto on perheelle tärkeää, vanhemmat sallivat Tanin osallistua sunnuntaisin otteluihin vaikka ne menisivät jumalanpalveluksen kanssa päällekkäin.

Perheelle lahjoitettiin asunto

CNN:n aamuohjelmassa äitinsä ja shakkivalmentajansa kanssa esiintynyt kahdeksanvuotias suhtautuu saavutuksiinsa maltillisesti. Vaikka palkintopokaali on kutakuinkin pojan kokoinen, hän vakuuttaa, ettei se ole painava.

– Tunsin itseni hyvin rauhalliseksi. Ja myös todella onnelliseksi ja innostuneeksi, hän kuvailee ensimmäisiä ajatuksiaan ja tunteitaan voiton hetkellä.

Ohjelmassa esiintynyt valmentaja Shawn Martinez puolestaan kehuu niin pojan lahjoja kuin ahkeruuttakin.

– Tani on hyvin taktinen. Hänen muistinsa on erinomainen. Lapset pelaavat läpi keskimäärin 50-100 peliä viikossa. Tani pelaa noin 500, Martinez kertoo.

Tanin shakkimenestys on jo nyt tuonut mukanaan hyvää koko perheelle. Nigerialaisperheen tarinan tultua julkisuuteen tuntemattomana pysytellyt yksityishenkilö lahjoitti heille asunnon. Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä tarjotakseen heille lakipalveluita ja autoja.

Lisäksi joukkorahoituskampanjalla perheen hyväksi on kerätty liki 200 000 dollaria. Perheen isä on kertonut laittavansa rahan pojan nimeä kantavaan säätiöön, joka tulee auttamaan pakolaisia ja maahanmuuttajia.

Lähteet: New York Times, CNN.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja