Lastenlääkäreillä on merkittävä osa lastemme kasvun ja kehityksen kannalta, erityisesti silloin, kun kyseessä on heidän terveytensä.
Vanhempien on syytä ajatella lastenlääkäreitä heidän kumppaneinaan lapsensa huolenpitäjinä.
Jotta vanhempien ja lastenlääkärin suhde sujuu mahdollisimman mutkattomasti, tässä on kahdeksan vinkkiä, jotka kannattaa huomioida ennen vastaanotolle menoa.
1. Tule paikalle valmiina
Erityisesti ensimmäinen tapaaminen voi viedä aikaa. Lääkäri haluaa tietää lapsen syntymästä, imettämisestä ja ruokatottumuksista sekä sairauksista. Mahdollisista vauvakirjoista ja resepteistä on ainoastaan apua.
2. Perehdy imettämiseen
Äidin, mutta myös isän, on hyvä perehtyä imettämiseen. Ennen lapsen syntymää on hyvä esimerkiksi lukea aiheesta.
3. Kerro myös yksityiskohdat
Kun lapset ovat sairaita, tarvitsevat vanhemmat lääkäreitä, mutta myös päinvastoin. Lääkärit ovat vanhempien tiedon varassa silloin, kun lapsi ei vielä osaa puhua tai muuten ilmaista vointiaan. Lääkärit arvostavat vanhempien yksityiskohtaista kertomusta esimerkiksi lapsen oireista.
4. Anna selkeitä vastauksia ja kerro koko totuus
Vanhempien on tärkeää antaa selkeitä vastauksia lääkärin esittämiin kysymyksiin. On eri asia, ovatko oireet kestäneet kaksi päivää vai kaksi viikkoa. Toiset vanhemmat pelkäävät, että lääkärit tuomitsevat heidät, mutta lääkärit toivovat, etteivät vanhemmat antaisi esimerkiksi naapurin lapselle määrättyjä lääkkeitä omalle lapselleen, vaikka oireet olisivatkin samat.
5. Kannusta muitakin auttamaan
Lääkärit arvostavat taatusti, mikäli esimerkiksi lapsen setä tai täti on perillä lapsen sairaushistoriasta, lääkityksestä, oireista ja niin edelleen. Lapsen lääkäriin tuova henkilö ei välttämättä ole aina lapsen äiti tai isä.
6. Älä ujostele
Lääkärit toivovat, että vanhemmat puhuvat lapsensa asioista suoraan ja kiertelemättä. He haluavat tietää, mikäli heidän antamansa ohjeet olivat epäselviä tai mikäli heidän käsialastaan ei saa selvää.
7. Älä luota pelkkään Googleen
Oman mielenterveytesi vuoksi, älä tyydy googlettamaan lapsesi oireita. Lääkärit ovat diagnoosin tekemistä varten, eikä internetistä löytämäsi sairaudet ole välttämättä lähelläkään totuutta. On parempi pistää ylös oireet ja omat huolenaiheesi lapsen terveydestä ja kysyä niistä lääkäriltä.
8. Ole avoin
Mikäli olet eri mieltä lapsesi lääkärin kanssa tai tarvitset selvennystä, sano se. Asioista on parempi keskustella avoimesti sen sijaan, että toimii lääkärin ohjeiden vastaisesti. Lääkärit haluavat vanhempien ymmärtävän, että kaikki ovat samalla puolella, kun kyse on lapsen terveydestä.
Lähde: Smart Parenting