72 tuntia voimassa olevalla koronatodistuksella voi sukkuloida niin monessa maassa kuin vain ehtii – onko tässä mitään järkeä?

Helsinkiläismies matkusti tammikuun puolivälissä Etelä-Eurooppaan työasioissa. Hän tarvitsi matkalleen negatiivisen koronatodistuksen, koska sitä vaativat sekä lennon välilaskumaa että matkan varsinainen kohde.

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että matkan lyhyen keston vuoksi mies matkusti edestakaisin yhdellä ja samalla, Suomesta saadulla koronatodistuksella.

– Voidaan sanoa, että tavallaan käytin systeemiä hyväkseni. Mutta niin kauan näin voi tehdä, kun se on sallittua. Pyrin pitämään pakolliset työmatkat mahdollisimman lyhyinä ja näin se onnistuu. Tuntuisi kyllä paljon järkevämmältä, että olisin tarvinnut paluumatkaa varten uuden koronatestin, MTV Uutisiin itse tapauksestaan yhteyttä ottanut ja järjestelyn mielekkyyttä epäilevä mies sanoo. 

Koronatodistus voimassa 72 tuntia

Useissa maissa vaaditaan nykyisin negatiivinen koronatodistus, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia aikaisemmin. Vaatimuksiin ei sen sijaan kuulu, että todistus olisi saatu siinä maassa, josta henkilö matkalle lähtee.

Suomeen pääsemiseksi negatiivista koronatodistusta ei toistaiseksi vielä tarvita, mutta tilanne saattaa muuttua hallituksen pohtiessa matkustamisen ehtoja epidemiatilanteen pahentuessa ja koronamuunnosten levitessä.

Jo nykyisellään monet lentoyhtiöt ja kauttakulkumaat vaativat negatiivisen todistuksen, joten ei Suomeen helposti ilman todistusta pääse ainakaan lentäen. 

Negatiivisen koronatodistuksen 72 tunnin voimassaoloaika mahdollistaa siis kuitenkin sukkuloinnin useissakin maissa ilman välitestejä. Onko tämä järkevää?

– Ei, sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskiviikkona vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Omaehtoinen karanteeni ja uusi testi

Nohynek ei halua ottaa asiaan sen kummemmin kantaa, koska hänen erikoisalaansa THL:ssä ovat rokotteet, ei testaaminen. Nohynek korostaa kuitenkin ihmisen omaa vastuuta.

– Toivoisin, että ihminen, joka menee ulkomaille, olisi itse niin vastuuta kantava, että olisi omaehtoisessa karanteenissa matkan jälkeen, Nohynek sanoo.

Nohynek suosittelee omaehtoisen karanteenin lisäksi myös koronatestissä käymistä.

– Jos menee vaikka Isoon-Britanniaan, jossa on paljon muuntoviruksia, tai tapaa afrikkalaisia kollegoita, ne ovat kaikki tilanteita, joissa voit saada tartunnan, vaikka kolme päivää sitten olit negatiivinen. Se ei kerro sitä, että nyt et olisi, Nohynek muistuttaa.

Testiin kentällä vai vasta parin päivän päästä?

Lyhyillä matkoilla kannattaa miettiä myös lentokentällä otettavien testien mielekkyyttä. Nohynek muistuttaa, että itämisaika huomioon ottaen koronatesti voi tulla positiiviseksi muutaman päivän kuluttua tartunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että liian aikaisin otettu testi saattaa antaa väärän tuloksen.

– Siinä mielessä olisi järkevää, että odottaisi muutaman päivän karanteenissa ja menisi vasta sitten testiin. Sillä tavalla saisi luotettavamman tuloksen, Nohynek sanoo.

– Kun muuntoviruksia tulee enemmän ja enemmän, on todella tärkeää, että ihmiset, jotka käyvät muualla, kantavat vastuuta siitä, että eivät levitä virusta täällä.

THL:N VIRALLISET OHJEET KARANTEENIN LYHENTÄMISEEN:

Omaehtoista karanteenia voi lyhentää testeillä

Voit lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella testillä.

Jos sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin. 

Jos sinulla ei ole todistusta testistä, joka on otettu alle 72 tuntia ennen maahantuloa, suosittelemme omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko viivyt Suomessa.  Voit lyhentää omaehtoista karanteenia menemällä testiin rajanylityspaikalla, kun saavut Suomeen.  Jos rajanylityspaikalla ei ole mahdollista mennä testiin, voit mennä testiin oleskelu- tai asuinkunnassasi vuorokauden sisällä maahantulosta.

Mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin. 

Lue lisää THL:n sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat