Mainos

715-grammaisena syntyneen joulutoiveena tovi kenguruhoitoa ja ehkä ensikylpykin

Hiljaisessa huoneessa kuuluu vain pientä monitorien siritystä, kun Jutta Räisänen hoivailee varovaisin ottein tytärtään. Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osasto Helsingissä on koristeltu jouluun, vaikkei pieni Stella sitä vielä näekään.

Stella syntyi marraskuun lopulla 715 gramman painoisena ja on asunut täällä koko ikänsä. Vantaalaisperheen esikoistytär viettää täällä myös joulunsa – kotiinpääsy häämöttää jossain ensi vuoden alkupuolella.

– Aika erilainen joulu tästä tulee. Näen sen niin, että joulu on vähän peruttu tänä vuonna. Kaikki perinteiset joulujutut jäävät. Yleensä olemme vierailleet vanhempiemme luona Nokialla ja Varkaudessa, Räisänen kertoo.

Jouluna vastasyntyneiden teholla on ihan oma tunnelmansa, kertoo apulaisosastonhoitaja Kati Peippo. Lastenklinikalla on aattona aina jouluohjelmaa, ja muilla osastoilla olevat isommat lapset voivat osallistua perinteiseen joulujuhlaan.

– Joulupukki käy, ja kaikki lapset saavat lahjan, myös pienet keskoset. Entiset asiakkaamme muistavat meitä tosi paljon kortein ja suklain, Peippo kertoo.

Ilmanlaatu ahdistaa

Vastasyntyneiden teho-osasto toimii väistötiloissa, koska osastolla ilmeni viime vuonna kosteusvaurioita ja homeongelmia. Peippo kertoo, että osaston väki on nykyisiin tiloihin tyytyväinen.

Seuraavaksi on edessä muutto Naistenklinikalle arviolta alkuvuodesta 2016. Likeiset suhteet lastensairaalaan kuitenkin säilyvät, koska muun muassa röntgenpalvelut ovat yhteisiä.

Jutta Räisänen on kokenut Lastenklinikan ilmanvaihdon toimivan heikosti. Etenkin herkkäsilmäinen aviomies on kärsinyt huonosta ilmanlaadusta.

Räisänen viettää tyttärensä luona 4-5 tuntia päivittäin, myös jouluna.

– Aattona syömme kotona joulupuuron ja sitten tulemme tänne loppupäiväksi.

Stella on ollut äidillään kenguruhoidossa eli ihokontaktissa rinnalla viitisen kertaa, pari tuntia kerrallaan, ja isälläänkin pari kertaa. Jouluaattonakin vanhempien suuri toive olisi saada tytär "kenguruun" ja kenties ensi kertaa kylvetettäväksi.

Perheille tulee tiloja

Muutaman viikon kokemuksen perusteella Räisänen toivoo uudelta lastensairaalalta enemmän tilaa lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen. Tilatarpeita pohdittaessa on huomioitu myös pidempään sairaalahoidossa olevien lapsipotilaiden perheet, kertoo uuden sairaalan suunnittelusta vastaavan Husin projektipäällikkö Pekka Lahdenne.

– Vuodeosastoille suunnitellaan vanhempien lepohuoneita ja niiden yhteyteen myös leikki- ja nuortenhuoneita sisaruksiakin varten. Yleisiin tiloihin, kuten auloihin, on suunniteltu vanhempien olohuonetta levähtämiseen ja jopa omien töiden tekemiseen.

Lisäksi on luvattu, että yksi vanhemmista voi yöpyä lapsen kanssa sairaalassa, sillä potilaita saapuu ympäri Suomea.

– Lasten osalta etenkin elinsiirto- ja sydänpotilaiden kohdalla on tarvetta tähän, koska näiden tapausten hoito on keskitetty Helsinkiin.

Lahdenne kertoo, että suunnitteilla on myös sisarusparkki, jotta vanhemmat pääsevät rauhassa keskustelemaan lääkärin kanssa.

– Olemme perustaneet vanhempainraadin, jolta olemme nettikeskusteluissa jo saaneet uusia näkökulmia suunnitteluun.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.