71-vuotiaan miehen voimat ehtyivät ja naudat jäivät vaille hoitoa: Eläimet olivat likaisia, laihoja ja nälkiintyneitä

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 71-vuotiaan miehen sakkorangaistukseen eläinsuojelurikoksesta.

Tuomion mukaan mies jätti törkeästä huolimattomuudesta noin 15 nautakarjaeläintä vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa.

Teko jatkui maaliskuusta 2015 tammikuuhun 2017 saakka. Rikos tapahtui Kuhmoisissa.

Ei riittävästi vettä ja ravintoa

Mies jätti huolehtimatta siitä, että eläinten pitopaikka pidetään puhtaana ja että jokaisella eläimellä on kuiva makuupaikka. Joko kaikki tai osa eläimistä on ollut lantaisia ja osalla oli lantapanssaria.

Mies myös jätti huolehtimatta siitä, että eläimillä olisi riittävästi puhdasta vettä ja niille sopivaa ravintoa. Kaikilla naudoilla ei ollut käytössään toimivaa vesikuppia tai muuta astiaa.

Tilalle tehtiin vuosina 2014-2017 lukuisia tarkastuskäyntejä. Kahdella eri käynnillä tilalta löydettiin laihoja ja jopa nälkiintyneitä nautoja.

Eläimille aiheutui kärsimystä

Tuomion mukaan eläimille aiheutui ainakin nälän ja janon sekä lantaisuuden vuoksi kärsimystä, kipua tai tuskaa. Lantaisuus aiheuttaa kutinaa, polttelua ja tulehduksia ja vaikuttaa eläinten lämmönsäätelykykyyn.

Miehelle annettiin vuodesta 2014 saakka useita kertoja eläinten hoitoon liittyviä määräyksiä, joita hän noudatti vain osittain.

Mies kiisti oikeudessa syytteen. Hän sanoi, että eläinten olosuhteet olivat välillä hyvät.

Hänen mielestään puhtaudessa ja turvallisuudessa ei ollut sellaisia puutteita, että teko olisi täyttänyt eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistön.

Kyky huolehtia eläimistä oli heikentynyt

Iäkäs mies kertoi itse, että hänen kykynsä huolehtia eläimistä oli heikentynyt, vaikka hänellä oli yhä halua niistä huolehtimiseen.

Mies myönsi, ettei hän oikein enää kyennyt pesemään eläimiä.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että viranomaismenettelyn johdosta miehen olisi pitänyt joko tavalla tai toisella järjestää eläimistä huolehtiminen asianmukaisesti tai sitten lopettaa eläintenpito. Hän ei kuitenkaan noudattanut näitä päätöksiä.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen eläinsuojelurikokseen. Oikeus totesi, että mies ei asennoitunut välinpitämättömästi eläimiin, vaikka hänen todettiin menetelleen törkeän huolimattomasti suhteessa eläintenpitoa koskeviin säännöksiin.

Voimavarat ehtyivät

Mies oli hoitanut eläimiä vuodesta 1963 alkaen. Oikeuden mukaan laiminlyönnit eläinten hoidossa ovat mitä ilmeisimmin seurausta voimavarojen ehtymisestä ikääntymisen myötä.

Eläimet lopetettiin eikä mies enää jatka tuotantoeläinten pitoa. Mies tuomittiin maksamaan 20 päiväsakkoa, joka tekee yhteensä 560 euroa.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa viime vuoden lopulla. Tuomio on lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja