Mainos

700 euroa muuttotukea - kiinnostaako?

Työn perässä muutetaan aiempaa hanakammin toiselle paikkakunnalle. Valtio tukee työttömien työllistymistä oman kotikunnan ulkopuolelle tarjoamalla muutto-, matka- ja yöpymisavustuksia. Muuttoavustuksia myönnettiin viime vuonna Suomessa ennätysmäärä.

Oulussa opiskellut Taneli Kolppanen valmistui viime vuonna monen muun tapaan työttömäksi. Puolisen vuotta Kolppanen etsi aktiivisesti töitä ympäri Suomea.

– Kävin monessa paikassa haastattelussa ihan Etelä-Suomessa ja Lapissa asti. Oli todella hyödyllistä, että sain esimerkiksi työhaastatteluavustusta, Kolppanen pohtii.

Kolppasella kävi hyvin, ja hän sai vakituisen paikan 150 kilometrin päästä Sievistä kirjaston johtajana.

Muuttoa varten Kolppanen sai valtiolta 700 euron muuttoavustuksen.

– Kyllähän se oli itselle ihan oleellinen, kun olin vastavalmistunut ja työtön, että sain tällaisen avustuksen.

Ennätysmäärä tukea

Kolppasen tapaan moni muukin suuntaa työn perässä uusille seuduille. Se näkyy myös muuttoavustuksissa, joita viime vuonna myönnettiin ennätysmäärä.

Muuttoavustuksia alettiin maksaa työttömille työnhakijoille vuonna 2007, jolloin tukea sai 501 ihmistä. Vuoteen 2012 mennessä hakijoiden määrä oli laskenut kuitenkin 330:een.

Vuonna 2013 tuen saajia oli jo 851 ja viime vuonna 1155.

Syyt tuen suosion kasvuun johtuvat työministeriön mukaan useista syistä.

– Työmarkkinatilanteen muutoksesta ja siitä, että ihmiset ovat halukkaampia liikkumaan työn perässä. Sitten voi osittain johtua vuonna 2013 voimaan tulleista lainsäädäntömuutoksista, joilla hieman korvauksen saamisen edellytyksiä muutettiin, kertoo vanhempi hallitussihteeri Tiina Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Vuonna 2013 muuttokustannusten saajien kohderyhmää laajennettiin koskemaan kaikkia työttömyyspäivärahan saajia. Aiemmin tukeen olivat oikeutettuja työmarkkinatuen saajat sekä muutosturvan piiriin kuuluvat päivärahan saajat.

– Totta kai se on yksittäisen työnhakijan näkökulmasta hyvä kannuste siihen työn hakemiseen ja työn perässä muuttamiseen, Korhonen miettii.

Parin miljoonan tuet

Kaikkiaan liikkuvuusavustuksia eli matka-, yöpymis- ja muuttoavustuksia myönnettiin viime vuonna yhteensä 15907 kappaletta, joista selkeästi eniten matkakustannuksiin. Rahaa tukiin käytettiin noin 1,9 miljoonaa euroa.

Luvut ovat tulleet selvästi alaspäin vuodesta 2007, jolloin tukia jaettiin yhteensä lähes 30 000 kappaletta.

– Enemmän voisi ehkä tiedottaa näistä avustuksista. Itselläkin oli aluksi epäselvää, mitä avustusta voi saada, Kolppanen kertoo.

Kolppasen tapaan Pohjois-Pohjanmaalta haettiin tukia selvästi aktiivisimmin. Näin on ollut jo useamman vuoden. Tuore kirjaston johtaja ei ihmettele tilastoja.

– Kyllä itsekin tiesi, että ei sieltä opiskelupaikkakunnalta työtä tule saamaan, koska oli niin paljon koulutettu siellä ihmisiä. Oli pakko muuttaa toisella paikkakunnalle, pakko kuin pakko, Kolppanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.