6.11.2003 Mustamakkara-endiivipiirakka

Vieraana keittiömestari Helena Puolakka ravintola Sonny's:sta Lontoosta. Helena valmistaa ranskalaisia herkkuja perjantaina Palace Courmetissa, jossa teemana on "Walking dinner". Ranskassa tämä piirakka valmistetaan boudin-makkarasta, joka on mausteisempi kuin suomalainen mustamakkara ja sisältää myös purjoa ja enemmän sipulia.

Mustamakkara-endiivipiirakka (Tarte de boudin) 4:lle

1,5 - 2 endiiviä
nokare voita
2 - 3 rkl hienoa sokeria
1 - 2 appelsiinin raastettu kuori
n. 0,5 dl appelsiinin mehua
ripaus suolaa
valkopippuria myllystä

mustamakkaraa
pakastevoitaikinaa

1. Varaa ruokailija kohden n. endiivi ja mustamakkaraa 10-12 cm:n pätkä.
2. Valmista ensin karamellisoitu endiivi. Leikkaa endiivit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voinokare pannulla ja kuumenna pannu aika kuumaksi varsinkin, jos endiiviviipaleita on paljon (viipaleista irtoaa nestettä). Kuullota hetken aika ja ripottele joukkoon sokeria. Sekoita ja anna sokerin sulaa ja alkaa karamellisoitua. Lisää joukkoon appelsiinikuoriraaste ja appelsiinimehu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna karamellisoitua loppuun, mutta varo ettei pala.
3. Poista mustamakkarasta kuori varovasti. Leikkaa terävällä veitsellä n.2 cm:n paloiksi.
4. Kauli taikinasta n. 2 mm:n paksuisia levyjä ja ota niistä pyörylät, jotka ovat vähän isommat kuin pikkuvuoat.
5. Voit käyttää pieniä pinnoitettuja tai keraamisia piirasvuokia tai yhtä isoa vuokaa. Voitele käyttämäsi vuoat hyvin.Voit laittaa vuoan pohjalle myös pohjan kokoisen voidellun leivinpaperipalan. 6. Levitä vuokien pohjalle endiivi. Nosta mustamakkarapalat endiivien päälle pystyyn vieri viereen.
7. Nosta makkaroiden päälle taikinapyörylä ja paina reunat tiiviisti täytteen ja vuoan väliin. Voitele piirakat ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia vähän uunin keskitson alapuolella. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa vähennä lämpöä.
8. Anna piirakoiden levähtää hetki ennen kumoamista lautaselle. Tarjoa lisäksi vihersalaattia.


Lue myös:

    Uusimmat