40-vuotias Neljä Ruusua -yhtye sai alkunsa pikkupoikien hauskanpidosta: "En ole koskaan ollut määrätietoinen"

Ilkka Alanko otti kantaa Ukrainan sotaan:"Eikö kukaan ole oppinut mitää" 0:52
Ilkka Alanko otti kantaa Ukrainan sotaan: "Eikö kukaan ole oppinut mitään?"

Neljä Ruusua juhlii 40-vuotisjuhlavuottaan.

Neljä Ruusua -yhtyeen taival on kestänyt samalla kokoonpanolla jo kunnioitettavat 40 vuotta. Yhtyeen solisti Ilkka Alangon mukaan ura solistina alkoi 12-vuotiaana kaveriporukan hauskanpitona. 

– Olin 12-vuotias, kun aloitimme vuona 1982. Pääsimme mellastamaan koulun musiikkiluokkaan, jossa kehityimme pikkuhiljaa. Siirryimme kerhohuoneeseen soittamaan kunnes saimme oman treenikämpän, Alanko muistelee MTV Uutisille. 

Nelikolle poiki välittömästi pieniä keikkoja esimerkiksi koulun juhlallisuuksissa sekä työväen- ja nuorisotaloilla.

– Homma laajeni pikkuhiljaa. Suuri juttu oli se, kun pääsimme levyttämään vuonna 1986 ja teimme levytyssopimuksen EMIn kanssa.

Yhtyeen valtakunnalliseen läpimurtoon oli tuolloin vielä matkaa. Alangolle tärkeintä on ollut aina kuitenkin musiikki ja itseilmaisu.

– En ole koskaan ollut määrätietoinen tai ajatellut, että meidän tulee saavuttaa joku asia tiettyyn aikaan mennessä. Välillä on ollut myös vaikeampia jaksoja, jotka kuuluvat asiaan. Olen kuitenkin koko ajan uskonut, että tästä tulee jotain. Ei kai hommaa olisi ollut järkeä edes jatkaa muutoin. 

Suosion myötä myös juhliminen lisääntyi. Vaikka alkoholia kului, keikat hoidettiin lähes poikkeuksetta Alangon mukaan kunnialla. 

– Pidimme myös hauskaa ja läträsimme alkoholilla villeinä vuosina todella paljon. Bändin jäsenten kesken se kuitenkin vaihteli, riippuen kunkin silloisesta rakkaustilanteesta tai muusta vastaavasta. Oma juhlimiseni rauhoittui, kun aloin kuulla pingispallon ääniä päässäni krapulapäivänä. Silloin mietin, että vähemmälläkin pärjäisi.

Keikat on kuitenkin hoidettu Alangon mukaan aina kunnialla, vaikka matkaan on mahtunut luonnollisesti myös bändin sisäisiä erimielisyyksiä.

– Totta kai meillä on ollut myös erimielisyyksiä vuosien varrella. Loppujen lopuksi olemme neljä täysin erilaista persoonaa. Meillä on omat juttumme ja oma tonttimme. Olemme myös oppineet tuntemaan toisemme niin hyvin, että tiedämme mistä narusta ei kannata vetää. Meillä on hauskaa kimpassa, viihdymme hyvin yhdessä. 

Ilkka Alanko ei voi tehdä mitään järkevää keikkapäivinä:"Keikkapäivät ovat aina pilalla" 0:51

Katso video: Alanko myöntää, ettei tee mitään järkevää keikkapäivinä: "Keikkapäivät ovat aina pilalla"

Toisinaan yhtyeen kappaleet syntyvät nopeasti, toisinaan ajan kanssa. Alanko itse kertoo kirjoittavansa tekstinsä nimenomaan sävellysten perusteella. 

– Viimeistään siinä vaiheessa, kun avaan suuni ja laulan, porukka tunnistaa soundimme. Se on mielestäni hienoa, sillä moni artisti taistelee oman juttunsa ja soundinsa löytämisen kanssa. Pystymme aina luomaan uutta ja olemme siitä vilpittömästi innoissamme.

Yhtyeen pitkää uraa Alanko ei pidä itsestäänselvyytenä. 

– Se, että olemme saaneet tehdä tätä näin kauan kielii ehkä siitä, että olemme tehneet jotakin oikein.

Yhtye julkaisi hiljattain 1000x-albumin, joka on yhtyeen 16. pitkäsoitto. Vaikka melankolinen tunnelma ei ole ennenkuulumatonta yhtyeelle, Alanko käsittelee yhtä elämänsä rankinta tapahtumaa kappaleen muodossa.  

– Käsittelen albumilla muun muassa parhaan ystäväni kuolemaa ja hänen jättämäänsä suurta tyhjiötä. En ole koskaan käsitellyt aihepiiriä, ainakaan näin suoraan, hän myöntää.



Lue myös:

    Uusimmat