320 000 kilometriä kävellyt Raimo: En ole koskaan omistanut autoa

Säynätsalolainen Raimo Nieminen on todellinen superkävelijä. Mies laskee taivaltaneensa elämänsä aikana yhteensä 320 000 kilometriä, eli kahdeksan kertaa maapallon ympäri!

Raimo Nieminen, 69, on inspiroiva esimerkki siitä, miten vierivä kivi ei sammaloidu. Raimon huikeisiin mittasuhteisiin paisunut kävelyharrastus juontaa juurensa lapsuuteen.

Nuoren pojan koulumatka oli alkuun kolmen kilometrin mittainen. Myöhemmin taival kasvoi viiteen kilometriin.

− Taitoin matkan kävellen. Ei ollut mitään teitä, ja joskus oli metrikin lunta, mies muistelee.

Raimo on laskenut, että koulumatkoista kertyi oppivuosien mittaan noin 15 000 kilometrin mittainen taival. Heikompi olisi saanut tässä vaiheessa jo tarpeekseen, mutta Raimon kohdalla touhu ei suinkaan jäänyt tähän.

− Kävelin 35 vuoden ajan melkein jatkuvasti töihin. Tästä kertyi yhteensä noin 100 000 kilometriä, Raimo summaa.

Muistoja kuntopolulta

Raimo on jatkanut kilometrien kartuttamista myös eläkepäivinään. Tehokävelijä laati Jyväskylän kupeeseen Muuratsaloon kuntopolun, jossa hän on vetänyt jo viidentoista vuoden ajan ohjattuja kävelyretkiä.

Kuntopolun varrella sijaitsee Tapion alttariksi nimetty ainutlaatuinen kivimuodostelma, jota on käynyt katsomassa jo lähemmäs 30 000 ihmistä.

− Parhaina kesinä vedin 50−60 retkeä. Joka viikonloppu mukana oli kymmenestä sataan henkeä, Raimo kertoo.

Kävelyretkiin liittyy monia mukavia muistoja. Uudenvuoden aattona Raimolla on muodostunut perinteeksi vetää patikkaretki taipaleelle, joka nousee 200 metriä Päijänteen pinnan yläpuolelle.

− Yhteen aikaan sieltä näkyi yhteensä seitsemän kunnan ilotulitukset. Juhannuksena vedän yöttömän yön retken. Lähdemme pihastani kymmenen aikaan kiipeämään vuoren päälle. Sieltä näkee auringonlaskun kokonaan.

Terveysongelmat hidastaneet tahtia

Raimon vihkiytymisestä kävelyharrastukselleen kertonee myös se, ettei mies ole eläissään omistanut sen enempää autoa kuin pyörääkään.

Jalka nousee 69-vuotiaalla yhä, joskin terveysongelmat ovat pakottaneet hieman hidastamaan tahtia.

− Polvissa tai lonkissa ei ole ollut koskaan mitään vikaa, mutta minulle on tehty kolmen vuoden aikana kolme pallolaajennusta ja viisi varjoainekuvausta, Raimo kertoo ja lisää taittaneensa seitsemän kilometrin matkan lääkäriin, mitenpä muuten, kuin kävellen.

Raimo myöntää, että toisinaan hän menee kävelemisensä suhteen hieman liiallisuuksiin. Talvisin kuntopolulle on saattanut kertyä jopa puoli metriä lunta, jota Raimo on lapioinut sivuun neljä tuntia putkeen.

− Tänä talvena en ole kiertänyt lenkkiä vielä ollenkaan, olen sillä lailla vähäsen rajoittanut. On varmaan tukoksia, koska puoli tuntia kun kävelee, niin on paita ihan märkä.

Porukassa homma sujuu!

Aktiivinen Raimo on pidetty henkilö myös kotikuntalaisten keskuudessa. Vuonna 2005 hän sai osuvan tunnustuksen Jyväskylän kuntoliikkujana. Samalla Raimo valittiin Säynätsalon Valtteriksi eli suosituimmaksi säynätsalolaiseksi.

Liikunnan suhteen Raimo uskoo, että yhdessä tuumiin saadaan aikaiseksi enemmän.

− Porukassa kun kulkee, se on paljon mukavampaa. Yksin mennessä ottaa paljon enemmän henkeen ja väsyy.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja