Pavut, linssit ja herneet ovat terveellistä ja herkullista syötävää ja antavat vaihtelua ruokavalioon. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, ovat vähärasvaisia (paitsi soijapapu) ja vähän energiaa sisältäviä. Vitamiineja ja kivennäisiä niissä on runsaasti, kuten kaliumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, mangaania, foolihappoa ja B- ryhmän vitamiineja (paitsi B 12). Veteen tai tomaattimehuun säilötyt erilaiset pavut ja kahviherneet ovat sellaisenaan valmiita käytettäviksi. Kuivatut pavut ja kahviherneet sen sijaan vaativat esikäsittelyn. Lue aina pakkauksessa olevat ohjeet, koska eri papujen keittoajat vaihtelevat jonkin verran. Huuhtele pavut ensin huoellisesti ja poista huonot. Kaada päälle tarpeeksi vettä ja anna liota 8-10 tuntia. Kaada vesi pois, huuhdo ja keitä pavut sen jälkeen uudessa vedessä pehmeiksi eli 1-2 tuntia. Kypsennä kerralla koko pussillinen ja pakasta osa myöhempää käyttöä varten. Linssejä ei tarvitse välttämättä liottaa, ainoastaan huuhtoa. Pavut sopivat hyvin salaateihin, keittoihin, pataruokiin, murekkeisiin, pihveihin, marinoitaviksi, tahnaksi ym. Ne ovat pehmeän ja miedon makusia ja kestävät vahvaakin maustamista.

