30.10.2002 Possu-papupata ja hummus
Pavut, linssit ja herneet ovat terveellistä ja herkullista syötävää ja antavat vaihtelua ruokavalioon. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, ovat vähärasvaisia (paitsi soijapapu) ja vähän energiaa sisältäviä. Vitamiineja ja kivennäisiä niissä on runsaasti, kuten kaliumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, mangaania, foolihappoa ja B- ryhmän vitamiineja (paitsi B 12). Veteen tai tomaattimehuun säilötyt erilaiset pavut ja kahviherneet ovat sellaisenaan valmiita käytettäviksi. Kuivatut pavut ja kahviherneet sen sijaan vaativat esikäsittelyn. Lue aina pakkauksessa olevat ohjeet, koska eri papujen keittoajat vaihtelevat jonkin verran. Huuhtele pavut ensin huoellisesti ja poista huonot. Kaada päälle tarpeeksi vettä ja anna liota 8-10 tuntia. Kaada vesi pois, huuhdo ja keitä pavut sen jälkeen uudessa vedessä pehmeiksi eli 1-2 tuntia. Kypsennä kerralla koko pussillinen ja pakasta osa myöhempää käyttöä varten. Linssejä ei tarvitse välttämättä liottaa, ainoastaan huuhtoa. Pavut sopivat hyvin salaateihin, keittoihin, pataruokiin, murekkeisiin, pihveihin, marinoitaviksi, tahnaksi ym. Ne ovat pehmeän ja miedon makusia ja kestävät vahvaakin maustamista.
Possu-papupata
400 g porsaan kasleria, lapaa tai kuutiolihaa
1/2 rkl juoksevaa margariinia
1-2 sipulia
2 porkkanaa
n. 1 dl vettä+ 1 rkl fondia tai 1/2 kasvisliemikuutio
1-2 rkl tuoretta tai 1-2 tl kuivattua meiramia tai salviaa
1/2-1 kiinankaali
2-4 dl liotettuja, keitettyjä valkoisia, ruskeita tai muita papuja
musta- ja valkopippuria
suolaa
1. Kuutioi liha, suikaloi sipulit ja viipaloi tai kuutioi porkkanat.
2. Rusksita lihapalat kevyesti kahdessa osassa pannulla. Lisää joukkoon sipulit ja porkkanat ja kuullota hetki.
3. Jos käytät kuivattuja yrttejä lisää ne jo tässä vaiheessa. Lisää tuoreet vasta kypsymisen loppuvaiheesa. Lorauta sekaan vähän vettä ja fondia. Peitä kannella ja anna hautua lihan mureudesta riippuen 15-20 min.
4. Suikaloi kiinankaali ja lisää se sekä kypsät pavut ( myös tölkkipavut esim tomattimehussa sopivat) . Lisää myös tuoreet yrtit, suola ja pippuri ja hauduta vielä viitisen minuuttia eli kunnes kaali on kypsää. Tarkista maku. Jos olet tulisen ruuan ystävä, voit maustaa pataruuan esim. tuoreella tai jauhetulla chilillä. Tarjoa padan seuraksi leipää.
Hummus
Hummus on suosittu tahna Libanonissa, Israelissa ja myös muissa Välimeren maissa. Sitä syödään leivän ja kasvisten kanssa. Hummus säilyy jääkaapissa muutaman päivän tai sen voi pakastaa.
200-250 g kypsiä kahvi- eli kikherneitä
vettä tai kahviherneiden keitinlientä
2-4 valkosipulinkynttä
1/2-1 tl suolaa
1 dl tahinia eli seesaminsiementahnaa
n.1 dl sitruunamehua
oliiviöljyä
cayennepippuria tai paprikaa
persiljaa tai korianteria
1. Jos lähdet valmistamaan hummusta kuivatuista herneistä niin noudata käsittelyohjeita ja kypsennä herneet. Valuta tölkkikahviherneet hyvin.
2. Valmista hummus monitoimikoneessa, sauvasekoittimella, sähkövatkaimella tai isossa huhmareessa.
3. Laita kulhoon herneet, valkosipulinkynnet, sitruunamehu, tahini ja suola. Soseuta joko karkeaksi tai hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan vettä tai keitinlientä, jotta saat sopivaan sakeaa/löysää tahnaa.
4. Lusikoi hummus lautaselle ja tee keskelle laakea kolo. Kaada siihen vähän oliiviöljyä. Ripsauta hummuksen koristeeksi vähän punaista cayennea tai paprikaa ja lisää vielä persiljaa tai korianteria. Hummus maistuu leivän päällä ja on hyvä lisä esim. buffettipöydässä.
- Toim. Kati Nappa
Uusimmat
-
12:28
Kokoomus: Euroopan ase- ja ammustuotantoa kasvatettava
-
12:28
Tommi Niemelä paljasti puolustuspuheenvuorossaan Pelicansin kiperän tilanteen – myöntää, että nyt saattaa tulla kakkua
-
12:12
Hallitukselle jälleen uusi välikysymys – aiheena talouspolitiikka
-
12:11
Juska Salminen romahti soitettuaan viimeisen kerran HIMin riveissä: "Sitten mentiin syvälle"
-
12:06
Fiskars aloittaa muutosneuvottelut – lähes 200 tehtävää saattaa loppua
-
12:01
MTV testasi viisi kevään uutuusruokatuotetta – "Vetää ihan hiljaiseksi"
-
11:58
Kaisa Korhonen on kuollut
-
11:53
Lämmin vappu uhkaa väistyä nopeasti – meteorologin sanat kertovat kaiken: "Näyttää aika tylyltä"
-
11:35
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
11:20
MTV seuraa tulospäivää: Nesteen liikevaihto laski
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
Lukiolaiset marssivat ulos vastustaakseen hallituksen leikkauksia
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
10:23
VM: Velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan lisää säästöjä ja verojen korotuksia
-
Lataa lisää