30.10.2002 Possu-papupata ja hummus

Pavut, linssit ja herneet ovat terveellistä ja herkullista syötävää ja antavat vaihtelua ruokavalioon. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, ovat vähärasvaisia (paitsi soijapapu) ja vähän energiaa sisältäviä. Vitamiineja ja kivennäisiä niissä on runsaasti, kuten kaliumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, mangaania, foolihappoa ja B- ryhmän vitamiineja (paitsi B 12). Veteen tai tomaattimehuun säilötyt erilaiset pavut ja kahviherneet ovat sellaisenaan valmiita käytettäviksi. Kuivatut pavut ja kahviherneet sen sijaan vaativat esikäsittelyn. Lue aina pakkauksessa olevat ohjeet, koska eri papujen keittoajat vaihtelevat jonkin verran. Huuhtele pavut ensin huoellisesti ja poista huonot. Kaada päälle tarpeeksi vettä ja anna liota 8-10 tuntia. Kaada vesi pois, huuhdo ja keitä pavut sen jälkeen uudessa vedessä pehmeiksi eli 1-2 tuntia. Kypsennä kerralla koko pussillinen ja pakasta osa myöhempää käyttöä varten. Linssejä ei tarvitse välttämättä liottaa, ainoastaan huuhtoa. Pavut sopivat hyvin salaateihin, keittoihin, pataruokiin, murekkeisiin, pihveihin, marinoitaviksi, tahnaksi ym. Ne ovat pehmeän ja miedon makusia ja kestävät vahvaakin maustamista.

Possu-papupata

400 g porsaan kasleria, lapaa tai kuutiolihaa
1/2 rkl juoksevaa margariinia
1-2 sipulia
2 porkkanaa
n. 1 dl vettä+ 1 rkl fondia tai 1/2 kasvisliemikuutio
1-2 rkl tuoretta tai 1-2 tl kuivattua meiramia tai salviaa
1/2-1 kiinankaali
2-4 dl liotettuja, keitettyjä valkoisia, ruskeita tai muita papuja
musta- ja valkopippuria
suolaa

1. Kuutioi liha, suikaloi sipulit ja viipaloi tai kuutioi porkkanat.
2. Rusksita lihapalat kevyesti kahdessa osassa pannulla. Lisää joukkoon sipulit ja porkkanat ja kuullota hetki.
3. Jos käytät kuivattuja yrttejä lisää ne jo tässä vaiheessa. Lisää tuoreet vasta kypsymisen loppuvaiheesa. Lorauta sekaan vähän vettä ja fondia. Peitä kannella ja anna hautua lihan mureudesta riippuen 15-20 min.
4. Suikaloi kiinankaali ja lisää se sekä kypsät pavut ( myös tölkkipavut esim tomattimehussa sopivat) . Lisää myös tuoreet yrtit, suola ja pippuri ja hauduta vielä viitisen minuuttia eli kunnes kaali on kypsää. Tarkista maku. Jos olet tulisen ruuan ystävä, voit maustaa pataruuan esim. tuoreella tai jauhetulla chilillä. Tarjoa padan seuraksi leipää.

Hummus

Hummus on suosittu tahna Libanonissa, Israelissa ja myös muissa Välimeren maissa. Sitä syödään leivän ja kasvisten kanssa. Hummus säilyy jääkaapissa muutaman päivän tai sen voi pakastaa.

200-250 g kypsiä kahvi- eli kikherneitä
vettä tai kahviherneiden keitinlientä
2-4 valkosipulinkynttä
1/2-1 tl suolaa
1 dl tahinia eli seesaminsiementahnaa
n.1 dl sitruunamehua
oliiviöljyä
cayennepippuria tai paprikaa
persiljaa tai korianteria

1. Jos lähdet valmistamaan hummusta kuivatuista herneistä niin noudata käsittelyohjeita ja kypsennä herneet. Valuta tölkkikahviherneet hyvin.
2. Valmista hummus monitoimikoneessa, sauvasekoittimella, sähkövatkaimella tai isossa huhmareessa.
3. Laita kulhoon herneet, valkosipulinkynnet, sitruunamehu, tahini ja suola. Soseuta joko karkeaksi tai hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan vettä tai keitinlientä, jotta saat sopivaan sakeaa/löysää tahnaa.
4. Lusikoi hummus lautaselle ja tee keskelle laakea kolo. Kaada siihen vähän oliiviöljyä. Ripsauta hummuksen koristeeksi vähän punaista cayennea tai paprikaa ja lisää vielä persiljaa tai korianteria. Hummus maistuu leivän päällä ja on hyvä lisä esim. buffettipöydässä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat