Android O tuo muutoksia - kolme keskeistä uudistusten aluetta

Google julkisti eilen Android O:n ja julkaisi siitä ensimmäisen kehittäjäesiversion. Valmiina, normaalina päivityksenä seuraava merkittävä Android-versio on tulossa vasta syksyllä ja siihen mennessä mukaan tullee myös vielä lisää uudistuksia jo nyt nähtyjen ja esiteltyjen jatkoksi.

Android O:ssa Google panostaa muun muassa ilmoitusten hallintaan, virransäästöön laittamalla rajat sovelluksille sekä parempaan Bluetooth-äänentoistoon.

Parempaa akunkestoa sovellusten toimintaa rajoittamalla

Android O tulee rajoittamaan sovellusten taustatoimintaa. Lopputuloksena pitäisi olla parempi akunkesto.

Käytännössä muutoksia tehdään kolmella osa-alueella:

1) Sovellukset eivät voi enää jatkossa yhtä laajasti reagoida käyttöjärjestelmän niille lähettämiin viesteihin, sillä useat näitä viestejä vastaanottavat sovellukset eivät Googlen mukaan edes varsinaisesti tee tiedoilla mitään.

2) Sovellusten taustatoimintaa rajoitetaan jatkumaan joitakin minuutteja niiden aktiivisen käytön jälkeen, jonka jälkeen taustatoiminta on suljettu.

3) Sovellusten kykyä kysyä taustalla sijaintitietoa rajoitetaan muutamaan kertaan tunnissa.

Nähtäväksi jää, miten Androidin muutokset tulevat näkymään Android-sovellusten toiminnassa todellisissa käyttötilanteissa. Toivottavasti akunkeston pidentämistä janoavat rajoitukset eivät tule heikentämään sovellusten toiminnallisuutta tai vaikeuttamaan niiden toimintaa.

Parempaa ilmoitusten hallintaa

Sovellusten lähettämiin ilmoituksiin Android O tuo kaksi keskeistä muutosta.

Jatkossa ilmoituksia voi torkuttaa: ne saa pois näkyvistä ilmoitusnäkymästä ja palaamaan uudelleen 15 minuutin, 30 minuutin tai tunnin kuluttua.

Toinen merkittävä uudistus on ilmoituskanavat (notification channels). Sovellusten käyttöön otettavaksi tuotava mahdollisuus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita sovelluksen eri tyyppisiä ilmoituksia yksityiskohtaisemmin.

Käytännössä esimerkiksi viestisovellus voi suoraan Android-käyttöjärjestelmän kautta tarjota mahdollisuuden ilmoitusten saamiseen tietyistä keskusteluista ja muiden hiljentämiseen. Tai vaikkapa Twitterissä voisi ilmoitusasetuksia säätää erikseen tykkäyksille ja uudelleentwiittauksille. Useat sovellukset tarjoavat jo nykyisin vastaavia mahdollisuuksia omissa asetuksissaan, mutta Android O tuo nämä käyttöjärjestelmän tasolle ja mahdollistaa hienojakoisemman ilmoitusten hallinnan.

Saman sovelluksen erilaisten ilmoitusten osalta voi asetuksista säätää niiden tärkeyttä, ääntä, valojen syttymistä näyttöön, värinää sekä näkymistä lukitusnäkymässä ja ilmoituksen tuloa älä häiritse -tilasta huolimatta.

Lisäksi itse Android on myös saamassa tuen sovelluskuvakkeiden merkeille ilmoitusten lukumäärästä, joka vakio-Androidista on tähän asti puuttunut.

Parempaa Bluetooth-äänentoistoa

Android O on parantamassa myös Bluetooth-äänentoiston laatua tuella uusille koodekeille, eli tavoille pakata ääni sitä siirrettäessä. Langattomien kuulokkeiden jatkuvasti yleistyessä parempi äänenlaatu Bluetoothin kautta on yhä tärkeämpää.

Mukaan on tulossa tuki Sonyn kehittämälle LDAC-koodekille, mutta mikä tärkeämpää, myös Qualcommin aptX:lle ja aptX HD:lle, joiden tuki kuulokkeissa on laajempaa. Äänenlaadun parantaminen vaatii tuen myös kuulokkeilta – pelkällä Android-ohjelmistopäivityksellä ei ihmeitä tapahdu.

Äänentoistoa parantaa myös sovelluksille tuleva uusi AAudio-rajapinta, joka mahdollistaa korkean suorituskyvyn ja matalan viiveen audio-sovellusten tehokkaamman toiminnan.

  • Autofill-rajapinnat parantavat muun muassa salasanahallintasovellusten toimintaa – jatkossa niitä voi ottaa käyttöön ja vaihtaa kuin näppäimistöjä koko järjestelmän tasolla
  • Kuva-kuvassa-tuki mahdollistaa videoiden katselun jatkamisen muihin sovelluksiin siirryttäessä
  • Sovelluskuvakkeet voivat olla mukautuvia – ja sopia näin paremmin yhteen eri valmistajien käyttöliittymien kanssa
  • Sovellukset saavat tuen laajalle väriskaalalle (DCI-P3, AdobeRGB ja Pro Photo RGB)
  • Telecom-kehikko tarjoaa internet-puhelusovelluksille pääsyn järjestelmän puhelutoimintoihin

Lue myös:

    Uusimmat