29.5. Valeovi antaa mielikuvitukselle tilaa

Tontille rakennettiin salaovi, joka avartaa pihaa. Ovi antaa hauskasti tilaa mielikuvitukselle ja toimii nimenomaan kokonaisuudessa, jossa tonttia rajaa yhtenäinen korkea muuri.Ovelle johtava polku tehtiin koristekivistä, joita on aseteltu myös muualle pihamaalle.

Tontin korkeuserot ovat todella suuret ja talon entinen omistaja onkin rakentanut kallion harjalle todella hienon muurin - tässä on mainio esimerkki siitä, kuinka kerralla hyvin tehtyä ei tarvitse myöhemmin juuri korjailla. Alla oleva kallioseinämä halutaan nyt päästää oikeuksiinsa. Pihamaa halutaan myös uudistaa lapsille entistä paremmin sopivaksi.

Oven valmistaminen

Ovi rakennetaan säänkestävän 12 mm vesivanerin päälle. Levyn koko on 110 x 180 cm. Taipumisen ehkäisemiseksi levyyn kiinnitetään tukirimat, levy käännetään toisin päin ja siihen kiinnitetään toinen, pienempi vanerin pala. Tähän tullaan myöhemmin kiinnittämään itse "ovi" - toisin sanoen ovea kuvaavat laudat.

Sopivan kokoisiksi leikatut peilin palat asetetaan valmiiksi mitatuille paikoilleen ja oven "karmit" kiinnitetään ruuveilla vaneriin. Nämä sekä vanerin pala pitävät peilin paikoillaan.

Ovilaudat mallataan paikoilleen ja sahataan viistoon siten, että ovi näyttää olevan raoillaan. Lautojen välit säädetään keskenään samanlaisiksi esimerkiksi vanerilappujen avulla.

Koska peili peilaa puuosia, ne on käsiteltävä joka puolelta. Ennen oven nostamista paikoilleen siihen kiinnitetään koristukseksi mahdollisimman rustiikit saranat ja haka.

Ovi nostetaan paikalleen ja kiinnitetään kestopuutolppiin. Ne ovat 50 x 100 mm kestopuutolppia, jotka tässä tapauksessa isketään tolppakenkien varaan - mikäli maan laatu edellyttää, voidaan myös käyttää hiukan erilaisia kenkiä, jotka valetaan betoniin.

Oven molemmille sivuille laitetaan köynnöksiä varten oven korkuiset "aidat" 100 x 300 mm raudoitusverkosta. Niiden lisäksi kokonaisuuden ilmettä pehmennetään myös oven edustalle istutettavalla kasvillisuudella.

Verkot työnnetään maahan siten, että niiden alapään pystyraudat pitävät ne pystyssä. Lisäksi ne naulataan muutamasta kohdasta kiinni tolppiin.

Istutukset

Oven takana oleva kallio ja sen ympäristö puhdistetaan huolellisesti kaikista rikkakasveista. Paikka on varjoisa, joten sen mukaisesti sinne valitaan varjossa viihtyviä kasveja. Oven eri puolille halutaan hiukan erilainen tyyli - toiselle tummempia ja toiselle heleämpiä kasveja.

Japaninkelasköynnös (Celastrus orbiculatus)

Tämä nopeakasvuinen köynnös viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa. Se ohjataan haluttuun kasvusuuntaan istuttamalla se viistosti kohti rautaverkkoa. Kelasköynnös istutetaan entiseen syvyyteen. Taimen ympärillä olevaa maata ei kannata polkea jalalla, sillä silloin maa tiivistyy liikaa. Paras väline tässä työssä ovat hellät kädet. Versoja lyhennetään haaroittumisen sekä juurtumisen parantamiseksi. Taimia autetaan kiinnittymään tukirakenteeseen kieputtamalla versot hellävaroen rautaverkkoon.

Mahonia (Mahonia aquifolium) on noin puolimetrinen, ainavihanta pensas joka menestyy puolivarjossa ja varjossa vyöhykkeillä I-IV. Kasvualustan tulee olla hapan ja humuspitoinen. Istutussyvyys sama kuin taimistolla.

Tuivio (Microbiota decussata)on noin 30-senttiseksi jäävä maanpeittokasvi. Se menestyy vyöhykkeillä I-VI ja on oivallinen vaihtoehto niin varjoon kuin aurinkoisempaankin paikkaan. Istutussyvyys sama kuin taimistolla.

Keltaheisiangervo (Physocarpus opulifolius) "Luteus" Keltaheisiangervot viihtyvät auringosta varjoon, vyöhykkeillä I-IV. "Luteus" -lehdistö on keväällä keltainen ja myöhemmin kellanvihreä. Heleän värinsä ansiosta se nousee hyvin esiin taustastaan. Istutussyvyys on sama kuin taimistolla.

Kuunlilja (Hosta spp.) lukeutuu komeimpiin perennoihimme ja viihtyy pionin tavoin samalla paikalla vuosikymmeniä. Sekään ei pidä siirtämisestä. Hoidoltaan vaivattomia kuunliljoja lannoitetaan silloin tällöin kevyesti orgaanisilla lannoitteilla ja kosteina kesinä torjutaan etanoita, jotka rakastavat mutustella kuunliljojen upeita lehtiä. Istutussyvyys sama kuin taimistolla.

Syyshortensia (Hydrangea paniculata) "Grandiflora" Oven takana olevassa kallioseinämässä on valmiina sopiva kolo, johon istutetaan syyshortensia. Tämä kahdesta kolmeen metriin kasvava, upeakukkainen pensas menestyy I-III(IV) vyöhykkeillä. Hyvin kaunis, valkoinen kukinta alkaa elokuussa ja kestää syyspakkasiin asti. Syyshortensia istutetaan hapahkoon, syvämultaiseen maahan. Se ei siedä seisovaa vettä eikä kovaa tuulta. Vuosittainen leikkaus tekee kukinnasta runsaan. On huomattava, että syyshortensia kiinnittyy taustaansa tavattoman voimakkaasti!

Kasvien hoito

Istutusvuonna huolehditaan riittävästä veden saannista ja rikkakasvien kitkemisestä. Seuraavina kasvukausina lannoitetaan keväällä typpilannoitteella kasvuun lähdön edistämiseksi sekä syksyllä syyslannoitteella talvehtimisen parantamiseksi. Syyshortensiaa lukuun ottamatta hoitoleikkaukset aloitetaan noin kolmen - viiden vuoden kuluttua istutuksista.

Polku

Polku on tärkeä tekijä syvyysvaikutelman luomiseksi oven tuntumaan. Ensin kaivetaan ruokamultakerros pois tulevan polun alta. Syvemmälle ei nyt tarvitse mennä, sillä ensinnäkin pihamaa on jo niin vanha, että se on painunut sen verran kuin on painuakseen, ja toiseksi polkuhan toimii osana valeovea - siinä ei ole lainkaan kulutusta.

Alle asetetaan maisemointikangas. Kankaan päälle kaadetaan koristesora ja soran päälle astellaan laatat. Sora on puutarhaliikkeistä saatavaa uutuustuotetta, "merenrantasoraa", joka on hyvin kauniin näköiseksi hioutunutta sekä käteen ja jalkaan miellyttävältä tuntuvaa, pyöreää pikkukiveä.

Kustannukset

 • 1 kpl peili 110 cm x 30 cm ja 2 kpl peili 30 cm x 90 cm,
 • 40 € Lasikolmikko Oy, Porvoopuutavara 82.30 € + vesivaneri 43.56 e yhteensä 125,86 €
 • Hattulan puu Oy, Porvoo
 • 15 cm lev. raakalauta, 1.20 € / m
 • 12.5. cm lev. raakalauta, 1.05 € / m
 • tolppa 1.80 € / m
 • vesivaneri 12 mm 22 € / m2)
 • maakiila (rautakenkä) 50 x 100 4.50 € kpl
 • ovisaranat + lukko/haka, noin 15 €,
 • K-rautakoristekivi noin 10 € / säkki,
 • Piha-Center Oy suodatinkangas noin 6 €,
 • Piha-Center Oy 2 kpl raudoitusverkko 2 m x 1 m, esim. K-rauta - ilmainen,
 • koska löytyi omalta työmaalta kasvit 86.70 €,
 • Piha-Center Oy multa, tarjoukset vaihtelevat, Piha-Center Oy

Puutarhan katseenvangitsijat

Peili ja sen edustalle istutettavat kasvit ovat todella hauska ratkaisu myös pieneen puutarhaan, jonne halutaan lisää tilantuntua. Parhaiten peili tulee edukseen silloin, kun se toimii tilojen suurentajana niin, että sen heijastama pinta on mahdollisimman herkullinen ja houkutteleva.

Yksinään nököttävä peili jää helposti ympäristöstään irralliseksi. Tämän vuoksi se on hyvä yhdistää maisemallisesti ympäristöönsä kasveilla, ruukuilla sekä esimerkiksi matalalla alle sijoitettavalla aidalla.

Korkeat ja kapeakasvuiset havut heti peilin molemmin puolin tehostavat haluttua näkymää. Niiden etupuolelle istutetut, matalampikasvuiset pikku pensaat ja sipulikasvit, perennat sekä ruukkuistutukset puolestaan syventävät sitä. Lyhyetkin istutusalueet peilin molemmin puolin voimistavat perspektiivin tuntua.

Pienempäänkin peiliin saadaan näyttävyyttä käyttämällä kehyksissä leveämpää listaa. Kehys on kokonaisuutta ajatellen tärkeä, sillä sen avulla voidaan vahvistaa puutarhaan haluttua tunnelmaa. Se voidaan muotoilla vaikkapa goottilaiseksi ikkunaksi, jolloin lopputulos voi olla hyvinkin romanttinen.

Peilin lasin on tietenkin oltava materiaaliltaan säänkestävä. Suositeltavin on 6 mm karkaistu kuvastin turvakalvolla.

Mielikuvitusrikas keksii itse puutarhaansa hurmaavia katseenvangitsijoita, kuten esimerkiksi sammaloituneen kivipenkin, vanhan, ihanasti murattia rönsyilevän entistetyn astian tai kivipyörän sorapuroineen... Mikään näistä ei vaadi suurtakaan tilaa.

Vanhojen esineiden uudelleen hyödyntäminen on puutarhaharrastajien keskuudessa suuressa suosiossa. Kauniisti patinoituneet, käytöstä poistetut vanhat maanviljelysvälineet saavat uuden käyttötarkoituksen köynnösruusun tukena. Patinoituneissa esineissä on tunnelmaa!

Patsaat ovat vahvoja tunnelman luojia muiden puutarhaan sijoitettavien elementtien kanssa. Niille kannattaa varata paikka erityisen huolellisesti. Pienemmässä puutarhassa yksikin patsas katseenvangitsijana on tehokas ja useimmiten se on parempi vaihtoehto kuin monen patsaan kokonaisuus, josta saattaa hyvinkin herkästi tulla sekavan oloinen ja tunnelmaltaan rauhaton.

Patsas kannattaa lähes poikkeuksetta sijoittaa sitä varten rakennetulle alustalle ja "sitoa" ympäristöönsä esimerkiksi kiveyksellä tai kasvillisuudella.

Erilaiset rustiikit portit ja puuaidat sekä kivimuurit ovat sellaisenaan katseenvangitsijoita, joita kannattaa hyödyntää silloin, kun puutarhalle tehdään rajat tai se jaetaan eri tiloihin.

Pilarit ovat vaikuttavia katseenvangitsijoita, joita käytetään erityisesti monenlaisten sisäänkäyntien ja käytävien yhteydessä.

Portailla on tärkeä käytännön merkitys kulun helpottamiseksi puutarhassa. Niiden ei tarvitse kuitenkaan olla mielikuvituksettomia, vaan joskus niiden kanssa voi leikitellä - ja istuttaa niiden keskelle vaikkapa kevätesikoita.

(Pioni 29.5.2005)

Lue myös:

  Uusimmat