Mainos

28 elinkautista - näin pitkään vangit istuivat

Helsingin hovioikeus on Suomen ainoana tuomioistuimena vastannut elinkautisvankien vapauttamisesta vuoden 2006 lokakuusta alkaen. Noin viidessä vuodessa vapauttamisista on muodostunut oikeuskäytäntö, jonka mukaan elinkautinen on Suomessa keskimäärin 14,7 vuotta.

Keskiarvo ei kuitenkaan kerro kaikkea, vaan hajontaa on paljon. Lain mukaan murhatuomioon johtaneen henkirikoksen luonne, vankilan sääntöjen noudattaminen sekä rikoksettomaan elämäntapaan valmentautuminen vaikuttavat siihen, onko elinkautinen 12 vai yli 20 vuotta.

Helsingin hovioikeus ei kerro julkisuuteen, millä perusteella yksittäisen vangin vapauttamishakemus on hylätty tai hyväksytty. Sen vuoksi MTV3 Uutiset selvitti, millaisissa tapauksissa vapauttamiseen on päädytty.

Naisen murha Ruotsissa

Neljän miehen seurue lähti asuntovaunulla kalareissulle Ruotsissa syyskuussa 1996. Miehet parkkeerasivat asuntovaununsa Grumsin kunnassa sijaitsevan mökin lähistölle ja alkoivat juoda alkoholia. Mökin asukas, vanhempi nainen, lähti pian kysymään, millä asialla nelikko oli. Poliisit löysivät naisen ruumiin samana iltana maastosta kymmenen metrin päässä mökistä. Tapahtumien tarkkaa kulkua ei koskaan selvitetty, mutta ilmeisesti naiselta oli ensin yritetty varastaa omaisuutta. Kun hän oli huomannut varkauden, hänet oli surmattu kuristamalla ja kivittämällä. Hänelle oli myös tehty seksuaalista väkivaltaa. Päätekijäksi arveltu suomalaismies sai elinkautisen, ja hänet siirrettiin myöhemmin istumana tuomiotaan Suomeen.

Elinkautisen kesto: 12 vuotta (vapautui 2008)

Zorro-murha

Kurikkalaisnainen surmattiin raa'asti kotiinsa maaliskuussa 1997. Ulkopuolista miestä etsittiin teosta pitkään, kunnes tekijäksi paljastuikin naisen ystävätär, joka oli käyttänyt runsaasti aikaa naamioidakseen teon miespuolisen "Zorron" tekemäksi muun muassa kirjoittamalla surma-asunnon seinään tekstin "Zorro kiitti".

Elinkautisen kesto: 12 vuotta (vapautui 2009)

Kukkakauppiaan murha

Vuonna 1995 turkkilaismies meni ostamaan kukkia Helsingin Hämeentiellä sijaitsevasta kaupasta. Hän kärsi rahapulasta ja sai ajatuksen ryöstää kukkakaupan kassa. Hän kuristi tajuttomaksi kaupan naismyyjän. Kun nainen alkoi kesken ryöstön heräillä, 29-vuotias mies viilteli tämän hengiltä kukkien leikkaamiseen tarkoitetulla veitsellä.

Vankila-ajan kesto: 12 vuotta (vapautui 2007)

Utajärven myrkytysmurha

Nainen myrkytti aviomiehensä hyönteismyrkyllä piilottamalla sitä ilmeisesti ruokaan Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Mies oli voinut huonosti jo pitkään saaden välillä sairauskohtauksia, joiden aiheuttajaa ei kuitenkaan saatu selville. Myrkyttäminen alkoi paljastua vasta, kun mies kuoli huhtikuussa 1994. Miehen itsemurha-aikeista sukulaisille valehdellut nainen vangittiin lähes saman tien, mutta käräjäoikeus päätyi ensin toteamaan naisen syyttömäksi. Hovioikeudessa nainen kuitenkin tuomittiin elinkautiseen murhasta.

Elinkautisen kesto: 12 vuotta (vapautui 2008)

Virolaismiehen murha

Pikkupojat löysivät sidotun miehen ruumiin Kymijoesta Anjalankosken Ummeljoella toukokuussa 1998. Mies tunnistettiin Suomessa asuneeksi virolaiseksi. Tekijöiksi paljastui tämän kaksi virolaista asuintoveria, jotka molemmat tuomittiin murhasta elinkautiseen.

Elinkautisen kesto: 12 vuotta (vapautui 2010), toisesta ei tietoa

Ruotsinpyhtään murha

47-vuotias kirvesmies surmattiin kotiinsa Itä-Uudenmaan Ruotsinpyhtäällä uudenvuodenpäivänä 1997. Neljä nuorta miestä oli lähtenyt tapaamaan yhden isää muun muassa alkoholin ja rahan toivossa. Kun näitä ei saatu, kaksi porukan jäsentä pahoinpiteli miehen hengiltä. Teosta tuomittiin elinkautiseen uhrin poika sekä tämän kaveri.

Elinkautisten kestot: Pojalle 12 vuotta (vapautui 2009), toista ei ole vielä vapautettu hakemuksesta huolimatta

Puukotus Asolassa

Mies puukotti kaverinsa hengiltä Vantaan Asolassa lokakuussa 1998. Simo Tuomela olisi vapautunut elinkautisesta ehdonalaiseen 1. heinäkuuta, mutta hän joutui paloittelusurman uhriksi. Tapauksen tutkinta on yhä kesken.

Elinkautisen kesto: 13 vuotta (olisi vapautunut 1.7.2011)

Koulupojan murha

Kotkassa 14-vuotias poika oli palaamassa kouludiskosta, kun vanhemmat pojat pysäyttivät hänet. Alkoi raaka pahoinpitely, joka viimeisteltiin kivenjärkäleellä. Teolle ei löytynyt mitään selkeää syytä. Tekijät olivat päihteiden vaikutuksen alaisena, kuten myös monissa muissa edellä mainituissa teoissa. Teon kahdesta päätekijästä ainoastaan toinen sai täysimittaisen elinkautisen vankeusrangaistuksen, sillä hän oli teon tehdessään täysi-ikäinen.

Elinkautisen kesto: 13 vuotta (vapautuu 2011)

Pariskunnan murha Oulussa

Kostoreissulla ollut nelikko surmasi oululaisen avioparin kotiinsa uudenvuodenyönä 1996. Teko oli kosto siitä, että pariskunnan mies oli pahoinpidellyt seurueeseen kuuluneen naisen. Oikeus tuomitsi teosta kolme elinkautista.

Elinkautisten kestot: 13 vuotta (vapautui 2008), 14 vuotta, 14 vuotta

Opettajan murha Ruotsissa

32-vuotias suomalaismies surmasi 48-vuotiaan opettajan Tukholman lähellä sijaitsevassa Falunissa elokuussa 1996. Mies tunkeutui opettajan kotiin ja käytti teossa vasaraa ja veistä. Mies sai Ruotsissa elinkautisen rangaistuksen, mutta hänet siirrettiin Suomeen istumaan tuomiotaan.

Elinkautisen kesto: 13 vuotta (vapautui 2009)

Kaksinkertainen elinkautisvanki

Mies kuristi ja viilteli oululaisnaisen hengiltä yksityisasunnossa 14. helmikuuta 1995. Tekotapa oli poikkeuksellisen verinen ja raaka. 39-vuotias mies oli juuri ennen tekoa saanut presidentti Koivistolta armahduksen viisitoista vuotta aiemmin tuomitusta elinkautisesta.

Myös ensimmäisen murhansa mies oli tehnyt ehdonalaisen aikana joulukuussa 1979. Tuolloin 23-vuotias oululaismies oli vapautunut vankilasta vain päivää aiemmin. Seuraavana päivänä hän tapasi kepin kanssa liikkuneen miehen Oulun rautatieasemalla. Muutama päivä myöhemmin vanhus löytyi asunnostaan Mora-puukolla surmattuna. Oikeus katsoi myös tämän henkirikoksen murhaksi, sillä uhri oli puolustuskyvytön vanhus, jolta oli amputoitu toinen jalka.

Toisen elinkautisen kesto: 13 vuotta (vapautui 2008)

Ryöstömurha Oulussa

Vuonna 1995 33-vuotias mies surmasi äitinsä tuttavan saadakseen haltuunsa muun muassa tämän stereot. Kolmikko oli istunut iltaa uhrin asunnolla, kun 33-vuotias alkoi järkeillä, ettei saisi isännän omaisuutta muutoin haltuunsa kuin surmaamalla hänet. Oikeus katsoi teon poikkeuksellisen julmaksi.

Elinkautisen kesto: 13 vuotta (vapautui 2008)

Lempäälän perhesurma

34-vuotias mies surmasi avovaimonsa ja tämän 18-vuotiaan tyttären perheen kotona Lempäälässä vuoden 1995 heinäkuussa. Hän yritti myös ilmeisesti itsemurhaa rekka päin ajamalla. Hän kuitenkin selvisi törmäyksestä hengissä.

Elinkautisen kesto: 14 vuotta (vapautui 2009)

Vantaan mökkisurma

Mies surmasi avovaimonsa pahoinpitelemällä tätä parin asuttamassa mökissä Vantaan Jokivarressa heinäkuussa 1995. Tuomion perusteena oli teon erityinen raakuus ja julmuus.

Elinkautisen kesto: 14 vuotta (vapautui 2009)

Loviisan mustasukkaisuussurma

Esa Åkerlund surmasi avovaimonsa Loviisassa syyskuussa vuonna 1995. Taustalla oli uhkailuja ja lähestymiskielto. Hänet tuomittiin myös kahdesta tapon yrityksestä. Åkerlund surmasi kolme ihmistä Porvoon McDonald'sin hampurilaisluukulle viime heinäkuussa, vain puoli vuotta ehdonalaiseen vapautumisen jälkeen.

Elinkautisen kesto: 14 vuotta (vapautui 2009)

Taksikuskin ja tytön murhat Oulussa

Kaksi Oulussa tapahtunutta henkirikosta vaikuttivat aluksi olevan täysin erillisiä tekoja. Vuonna 1993 tapahtunut taksikuskin surma pysyi pimeänä puolitoista vuotta, kunnes metsästä löytyi vuonna 1992 kadonneen nuoren naisen ruumis. Kahden täysin erilaisen henkirikoksen takana oli sama oululainen mies.

Elinkautisen kesto: 14 vuotta (vapautui 2009)

Kiteen kolmoissurma

Kiteeläinen väkivaltarikoksista jo aiemmin tuomittu mies surmasi naisystävänsä ja kaksi ystäväänsä yhdessä illassa kesäkuussa 1995. Hän oli jo kertaalleen istunut viiden vuoden tuomion yhden uhrinsa tapon yrityksestä. Mies tuomittiin kahdesta murhasta ja yhdestä taposta elinkautiseen vankeuteen.

Elinkautisen kesto: 15 vuotta (vapautui 2010)

Betonikourusurma

19-vuotias mies ryösti ja pahoinpiteli kaverinsa kanssa vapunvietosta palaamassa olleen vartijan Keravan keskustassa vuonna 1993. 19-vuotias heitti maassa makaavaa uhria 14 kilon painoisella betonikourulla.

Elinkautisen kesto: 15 vuotta (vapautui 2008)

Huumepomon murha

Kolmekymppinen helsinkiläismies ampui kotkalaisen huumeliigan pomon Osmo "Lusu" Ahlqvistin tämän kotona. Läsnä oli myös Ahlqvistin 3-vuotias poika. Pojan oikeasta korvasta meni kuulo. Tuomiolauselmassa oli myös muita vakavia rikoksia.

Elinkautisen kesto: 16 vuotta (vapautui 2010)

Takakonttimurha

Huopalahtelaisen kioskiyrittäjän taposta tuomittu mies oli vuonna 1996 lomalla vankilasta, kun hän murhasi Jack Morren. Morren ruumis löytyi tammikuussa auton takakontista jätesäkkiin sullottuna. Avovankilasta lomalla olut Morre oli pakotettu teollisuushallissa polvilleen ja hänet oli surmattu teloitustyyppisesti takaraivoon ampumalla. Oikeuden mukaan Morre surmattiin huumevelkojen vuoksi jonkun toisen henkilö toimeksiannosta.Teettäjä ei koskaan selvinnyt. Ampuja on viettänyt vankilassa yhtäjaksoisesti yli 25 vuotta.

Elinkautisen kesto: 16 vuotta (vapautuu 2012)

Murhasi kaverinsa Varkaudessa

23-vuotias mies surmasi kaverinsa veitsellä elokuussa 1995. Teon jälkeen hän lähti liftaamaan Pieksämäelle. Ohikulkija löysi miehen ruumiin metsiköstä.

Elinkautisen kesto: 17 vuotta (vapautuu 2012)

Kokkolan sorkkarautamurha

Tammikuussa 1994 24-vuotias mies surmasi samassa talossa asuneen kaverinsa sorkkaraudalla, eikä osannut antaa teolle mitään selitystä. Oikeus katsoi teon murhaksi erityisen julman tekotavan vuoksi. Tuomiolauselmassa oli myös muita vakavia rikoksia.

Elinkautisen kesto: 17 vuotta (vapautui 2011)

Murha Ruotsissa

Suomalaismies surmasi kaverinsa Ruotsin Nynäshamnissa vuonna 1991. Ruumis löytyi vasta vuonna 1992, jonka jälkeen poliisi pääsi pian tekijän jäljille. Elinkautisvanki siirrettiin Ruotsista Suomeen istumaan tuomiotaan. Kyösti Ensio Stenius karkasi vain muutama kuukausi ennen vapautumistaan avovankilasta avioiduttuaan toisen elinkautisvangin kanssa kesällä 2008. Kaksikko löytyi Norjasta. Molemmat vapautuivat ehdonalaiseen karkumatkasta huolimatta samana päivänä tammikuussa 2010.

Elinkautisen kesto: 17 vuotta (vapautui 2010)

Vantaan latomurha

25-vuotiaan huumekauppiaan ruumis löytyi vantaalaisesta ladosta maaliskuussa 1993. Mies oli ammuttu. Tekijöiksi paljastuivat pian 18- ja 38-vuotiaat miehet, joista molemmat kertoivat oikeudelle surmaillan tapahtumista eri versiot. Oikeus katsoi 18-vuotiaan miehen ampuneen 25-vuotiaan 38-vuotiaan toimesta. Molemmat tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Elinkautisen kesto: 18 vuotta, toisesta ei tietoa (vapautuu 2011)

Åmselen kolmoissurma

Helsingin hovioikeus on vapauttanut kolme elinkautisvankia, jotka ovat aikanaan tuomittu Ruotsissa. Heistä tunnetuin on Nikita Fouganthine (ent. Juha Valjakkala), joka murhasi kolme saman perheen jäsentä Ruotsin Åmselessä vuonna 1994. Fouganthine varasti perheen pihalta polkupyörän, ja perheen isä ja poika lähtivät jahtaamaan varasta. He tavoittivat Fouganthinen hautausmaalla, jossa Fouganthine ampui heidät mukanaan olleella haulikolla. Hän ampui myös perheen äidin. Yksi perheen jäsenistä oli nukkumassa tapahtumahetkellä teltassa. Hänen henkensä säästyi.

Elinkautisen kesto: 21 vuotta (Helsingin hovioikeus päätti vuonna 2008 vapauttaa Fouganthinen, mutta perui päätöksensä. Korkein oikeus kuitenkin vapautti Fouganthinen)

Vanhuksen murha Lieksassa

25-vuotias lieksalaismuurari surmasi vanhuksen kotiinsa. Hänet tuomittiin murhasta, koska teko oli poikkeuksellisen julma ja kohdistunut puolustuskyvyttömään vanhukseen. Elinkautisesta tuli Suomen pisin. Mies vapautuu ensi maaliskuussa.

Elinkautisen kesto: 22 vuotta (vapautuu 2012)

(MTV3)

Katso Päivi Taljan juttu (Seitsemän uutiset 27.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.