23-vuotiaan miehen puhelimesta löytyi valtava määrä erittäin raakoja teloitusvideoita ja Isis-materiaalia – vertasi kiinnostustaan jalkapalloon

Miten toimia ISIS-vaimojen ja lasten kanssa? – sisäministeri Kai Mykkänen 8:00
Kai Mykkänen kertoi Huomenta Suomessa, miten hänen mielestään Isis-naisten ja lasten kanssa tulisi toimia.

Viime joulukuussa Ruotsissa 23-vuotiaan miehen hallusta löytyi valtava määrä Isis-propagandaa ja teloitusvideoita. Mies on nyt vapaalla jalalla. Asiasta kertoo Expressen

Ketjuissa olevat ihmiset, joiden päät katkaistaan puukoilla ja runneltu miehen pää neljävuotiaan lapsen sylissä eivät kuulosta tavanomaisilta internet-videoilta.

Kolmesta matkapuhelimesta ja tietokoneilta löytyi raakoja teloitusvideoita ja Isis-propagandaa Länsi-Ruotsissa viime joulukuussa. Kaksi näistä matkapuhelimista löytyi miehen yöpöydältä Lilla Edetin kunnasta.

Esitutkinta terrorismiepäilystä on nyt lopetettu. Syyttäjä on kuitenkin esittänyt vaatimuksen, ettei laitteita ja niiden sisältämiä materiaaleja saisi missään nimessä luovuttaa takaisin epäillylle.

23-vuotiasta miestä tutkittiin kansallisen turvallisuusyksikön toimesta. Syyttäjä toivoi, että matkapuhelimet ja tietokoneet tuhottaisiin.

Mies on nyt vapaana

Syyttäjä haluaa estää videoiden leviämisen eteenpäin. Hän kertoi oikeudessa, että kaikki videot sisälsivät teloitusmateriaalia. Videoissa oli mukana myös ääntä ja niissä näkyi, kuinka useita ihmisiä tapettiin puukoilla ja heidän päänsä leikattiin irti. Osaa ihmisistä pidettiin ketjuissa.

23-vuotias mies vapautettiin jo helmikuussa, mutta hänet vangittiin pian uudelleen.

Miehen asianajajan mukaan hän on nyt vapaana ja on erittäin tyytyväinen siitä, että esitutkinta on saatu päätökseen. Hän ei ole vielä vastannut syyttäjän vaatimuksiin.

– Hän haluaa vain, että tämä olisi jo ohi. Tämä on ollut pitkä matka hänelle. Jotkut syyttäjän väitteet ovat kyseenalaisia, mutta en usko, että tulemme väittelemään kovin paljoa, kertoi miehen asianajaja Michael Hansson.

Hanssonin mukaan mies on kertonut hänelle, miksi hänellä oli hallussaan Isis-propagandaa. Hän ei kuitenkaan kerro tätä selitystä julkisesti.

Vertasi kiinnostustaan jalkapalloon

Kuulusteluissa mies kertoi poliisille, että hän on osallisena useassa Whatsapp-ryhmässä seuratakseen uutisia, ja että nämä kuvat ja videot ovat tulleet hänelle sitä kautta.

Hän sanoo olevansa hyvin kiinnostunut ääriliikkeistä ja vertaa omaa kiinnostustaan jalkapallofanin kiinnostukseen jalkapalloa kohtaan. 

– Jalkapallofani haluaa tietää, kuka on pelannut, kuka on voittanut, kuka on tehnyt maalin. Minä seuraan uutisia.

Kaikkea ei edes ehditty katsoa läpi

Kuulustelija kysyi mieheltä, valitsisiko hän mieluummin Syyrian presidentti Bašar al-Assadin hallinnon vai Isisin? Hän sanoi valitsevansa Isisin.

Mies kertoo ymmärtävänsä Isisin tekoja Syyriassa, mutta ei terroritekoja Euroopassa.

Mies kertoi Ruotsin turvallisuuspoliisille, että Whatsapp-ryhmiin, joissa hän on mukana, tulee materiaalia, johon hän ei voi itse vaikuttaa.

– Sieltä tulee paljon kuvia. Ne voivat olla kuolleita lapsia pommituksien jälkeen tai mitä vain.

Turvallisuuspoliisi on analysoinut kaikki löytämänsä laitteet. Tutkinnassa löytyi suuri määrä propaganda- ja teloitusvideoita.

Osa materiaaleista löytyi keskusteluista, jotka olivat pääosin arabian kielellä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ei voinut käydä kaikkea materiaalia läpi ajanpuutteen vuoksi. Poliisin mukaan on selvää, että laitteiden käyttäjä on erittäin kiinnostunut Isis-propagandasta.

Esitutkinnassa kävi myös ilmi yrityksiä rahoittaa terroritekoja. Tästä huolimatta esitutkinta on lopetettu.

Lue myös:

    Uusimmat