23.1.2003 Seesamibroileri, paahdetut kikherneet ja puolukkatuoreherkku

4 broilerin koipea
1 appelsiini
vähän sitruunamehua
½ -1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 dl seesaminsiemeniä

1. Poista broilerinkoivista näkyvä rasva ja pyyhi puhtaaksi. Voit halutessasi jakaa koipireiden kahteen osaan nivelestä. Irrota nahkaa varovasti, niin liha marinoituu nahan alta paremmin.
2. Purista appelsiinista ja sitruunasta mehu ja kaada koipien päälle muovipussiin tai kulhoon. Anna marinoitua puolesta muutamaan tuntiin.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Kierittele koivet seesaminsiemenissä ja nosta uunipannun toiselle puolelle leivinpaperin päälle.
4. Kypsennä 200-225 asteessa n. 20 minuuttia ennen kik- eli kahviherneiden ja kasvisten lisäämistä. Ja jatka sen jälkeen kypsentämistä 20-25 min. Tarjoa ruuan kanssa makeaa thaichilikastiketta.

Energia: 1 MJ / 245 kcal
Prot. 16 g, hh 4 g, ra. 19 g

Paahdetut kik- eli kahviherneet ja kasvikset

1 tlk tai 3-4 dl yli yön liotettuja ja noin tunti keitettyjä kahviherneitä
½ -1 kesäkurpitsa
1 palsternakka tai 2 porkkanaa
1 isohko sipuli
tilkka öljyä

1. Kuori ja viipaloi palsternakka. Leikkaa kesäkurpitsa lohkoiksi tai paksuiksi viipaleiksi. Lohko sipuli.
2. Levitä leivinpaperille vähän öljyä. Ota uunipannu uunista ja nosta leivinpaperi uunipannulle niin, että broileripalat ja niistä muodostunut liemi pysyvät oman leivinpaperin sisällä.
3. Nosta osa tai kaikki sipulilohkot broilerien ympärille. Lado muut kasvikset ja kahviherneet toiselle puolelle. Pyöräytä öljyssä. Kypsennä 225 asteessa uunin ala- tai keskiosassa 20-25 min. Ravistele tai kääntele kasviksia välillä. Jos kypsennettävää on paljon, broileripalat ja kasvikset on parempi kypsentää omilla pelleillään kiertoilmauunissa tai tavallisessa uunissa peltien paikkaa välillä vaihtaen. Tarjoa aterian aluksi salaattia ja leipää. Sekoita salaatiin pieneksi silputtua rapeaa salaattia, versoja ja väriksi pari tomaattia lohkoina. Kostuta viinietikka-öljy- tai muulla kastikkeella.

Energia: 0,4 MJ / 100 kcal
Prot. 3 g, hh 9 g, ra. 5 g

Puolukkatuoreherkku

2 dl survottuja puolukoita
3/4 dl sokeria (maun mukaan)
1 dl hämäläistä talkkunaa
1/4 dl pellavansiemenrouhetta
1/4 dl ruiskorppu- tai näkkileipärouhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaviiliä

pinnalle:

0,5 dl kermaviiliä
juoksevaa hunajaa
kokonaisia puolukoita
1. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja tarkista makeus.
2. Jaa neljään jälkiruoka-astiaan.
3. Mausta loppu kermaviili hunajalla ja nosta jokaisen annoksen päälle lusikallinen seosta ja koristele pinta puolukoilla. Tuorepuolukkaherkku sopii jälkiruuaksi, väli- tai aamupalaksi.

Ohje sijoittui ensimmäiseksi leivonnaiset ja jälkiruokasarjassa Arktiset Aromit ry:n järjestämässä puolukkaruokakilpailussa. Ohjeen kehittäjä on Kirsti Eskelinen Suonenjoelta.

Energia: 0,75 MJ / 180 kcal
Prot. 3 g, hh 27 g, ra. 7 g

- Toim. Kati Nappa


Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat