+22,9 astetta! Jo eilen oli harvinaisen lämmintä ja tänään hätyytellään ennätyksiä: "Jatkuu vaikka kuinka pitkään"

6:15
Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo syksyn säästä MTV Uutiset Livelle.

Suomen eteläosissa on mitattu ajankohtaan nähden harvinaisen kesäisiä lukemia.

Korkein lämpötila mitattiin eilen Kokemäen Tulkkilassa, missä elohopea pomppasi peräti 22,9 asteeseen. Toiseksi lämpimintä mitattiin Turun Lentoasemalla, 22,7 astetta.

Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo MTV Uutisille, että tähän vuodenaikaan kahdenkymmenen asteen ylitykset ovat tilastollisesti harvinaisia etelässä. Näin käy keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa.

Etelä- ja Pohjois-Suomessa kahdenkymmenen asteen ylitykset tähän aikaan syksystä ovat jo poikkeuksellisia.

Tänään jopa eilistä kuumempaa

Föhr kertoo, että tänään ilma voi olla vielä hieman lämpimämpi kuin eilen. Ilmamassa on noin asteen verran eilistä lämpimämpää, joten 24 asteen paikallinen lämpötila ei täten olisi aivan mahdoton ajatus. 

– Mutta se on aivan paikkakuntakohtainen asia, riippuu mitä mittausasemaa tarkastellaan. Uskaltaisin väittää, että tänään tulee paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. Ainakin paikka paikoin lämpötilat voivat olla ennätyslukemissa, mutta täsmällisti ei voida sanoa, millä paikkakunnilla, Föhr toteaa.

Föhr kuitenkin huomauttaa, että meri toimii kuitenkin viilentävänä elementtinä tässä tilanteessa, eikä lämpötila esimeriksi eilen yltänyt Helsingin mittausasemilla kahteenkymmeneen asteeseen.

"Lämpimäksi luonnehdittava syyssää jatkuu vaikka kuinka pitkään"

Varsinainen lämpötilahuippu sijoittuu eiliselle ja tälle päivälle. Lämmin sää jatkuu kuitenkin myös ensi viikolla ja suuressa osassa Lappiakin on keskimääräistä lämpimämpää.

– Etelässä ja maan keskivaiheille tulee kuitenkin pilviä tiistaista alkaen ja voi tulla paikallisia sateita. Lämpötila on herkkä pilvisyydelle, mutta lämpimäksi luonnehdittava syyssää jatkuu vaikka kuinka pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja