Mainos

22.5. Maukas puutarha

Pionin viimeisessä jaksossa valmistetaan täysin varusteltu kesäkeittiö. Sen viereen perustetaan yrttitarha ja valmiit herkut nautitaan hiukan sivummalle pystytetyssä lasihuoneessa kristallikruunun alla.

Yrttitarhojen historia ulottuu kauas. Keskiajalla luostaripuutarhat olivat suunnittelultaan hyvin yksinkertaisia. Nämä käytännölliset puutarhat käsittivät muutamia neliön- ja suorakaiteen muotoisia, kohotettuja penkkejä. Kohopenkit tehtiin niin pienikokoisiksi, että penkin keskeltä ulottui poimimaan satoa joutumatta astumaan penkin sisälle. Tätä varten penkit erotettiin toisistaan käytävillä.

Yrttipenkkien suosio on nousussa. Niistä tehdään koristeellisia, symmetrisiä katseenvangitsijoita, joissa näkee yrttien lisäksi usein myös perennojen sekä ryhmäkasvien kukkaloistoa. Tällaisten sekapenkkien hyvä puoli on muun muassa se, että yrtit antavat kukoistaessaan tarhalle oman tuoksunsa ja viehätyksensä ja kun ne lakastuvat, muut kasvit astuvat tilalle. Yrttejä voidaan myös korjata koska hyvänsä ilman, että tarhaan jää ikäviä aukkoja. Yrttitarhat sijoitetaan oleskelualueiden läheisyyteen, jolloin niiden tuoksuista ja mauista pääsee nauttimaan vaivattomasti.

Kesäkeittiön paikka oli raivattava koneellisesti. Pintamaa poistettiin ja keittiön pohjan kohdalta kaivettiin hiukan syvemmälle murskepetiä varten. Murske tiivistettiin ja sen päälle asetettiin anturaksi oikeaan korkoon, tarkasti vaakasuoraan yhdeksän 30 x 30 cm betonilaattaa. Viereen ajettiin multaa yrttitarhaa varten.

Yrttitarha halutaan pitää erillään muusta pihasta, joten se rajataan tuija-aidalla, joka pidetään leikattuna alle metrin korkuiseksi. Mullan päälle laitetaan salmiakkikuvioksi 30 x 30 cm betonilaattoja, joiden lomaan, mullokselle jääviin ruutuihin istutetaan yrtit. Salmiakkikuvio on paitsi hauskan näköinen myös käytännöllinen, sillä laattojen päällä on helppo kävellä satoa korjatessaan. Istutusalusta kuohkeutetaan ja lisätään multaa laattojen yläreunoille asti.

Punaiset laatat sopivat kivasti viereisen kesäkeittiön ilmeeseen ja väritykseen. Ne ladotaan suoraan mullan päälle, sillä tarkoitus on saada aikaan nopeasti muunneltava alue: yrtti- ja hyötytarhoilla on taipumus kasvaa tai supistua eri vuosina, joten muunneltavuus on tärkeää.

Valitsimme tarhaan nämä aurinkoisesta paikasta pitävät yrtit:

Rohtosalvia (Salvia officinalis)

Laventeli (Lavandula angustifolia) kuuluu ryytimaahan jo tuoksunsakin vuoksi.

Mäkimeirami (Oreganum vulgare) kahta laatua: perinteistä ja kirjavalehtistä.

Timjami (Thymus vulgaris) myös kahta eri lajia.

Persilja (Petroselonum crispum)

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

Koska yrtit kasvavat nopeasti, niitä istutetaan yksi kuhunkin ruutuun. Tavallinen puutarhamaa sopii niille oikein hyvin, joskin laventelin kasvualustaan voi sekoittaa hiekkaa. Silloin siitä saadaan riittävän läpäisevä.

Yrttitarhaan tuo väriä tuijarivistön suuntaisesti istutettu samettikukka. Yksivuotiset samettikukat ovat aurinkoisten paikkojen uskollisia kukkijoita keltaisin, oranssin ja oranssikeltaisin kukin. Ne sopivat erinomaisesti reunustamaan muita ryhmäkasvi-istutuksia mutta ovat kauniita myös omana ryhmänään. Erityisen näyttävä lopputulos saavutetaan tiiviillä istutuksella. Samettikukat sopivat monenlaisille paikoille, mutta arvostavat erityisesti lämpöä. Niillä on lisäansionaan myös yksi aivan erinomainen ominaisuus: ne pitävät tietyt tuhohyönteiset loitolla.

Parvekkeelle, katetulle terassille tai vaikka keittiön ikkunalaudalle sijoitettu tukeva yrttikori ei tarvitse reikiä pohjaan, koska huolehdimme kastelusta itse. Korin sisällä on kasvualustan sisältävä muovisäkki, joka leikataan auki. Kasvualustan voi joko kaataa muovitettuun koriin tai jättää säkkiin, josta vain poistetaan yläosa. Jos korin laittaa taivasalle, säkin pohjaan kannattaa tehdä reikiä. Silloin mahdolliset sadevedet valuvat korista pois.

Lasihuone

Englantilaistyyppisestä lasihuoneesta ei tällä kertaa tehty kasvihuonetta vaan oleskelutila, jossa voidaan vaikkapa nauttia se keittiössä valmistettu loimulohi. Sinne valittiin betonista valmistetut huonekalut – pöytä ja kaksi kaarevaa penkkiä. Huoneen pohja tehtiin mukavan rustiikkia tunnelmaa luovasta, mustasta betonikivestä. Katosta roikkuu aito kristallikruunu, jollaista voi oikein hyvin käyttää myös ulkotiloissa.

Tässä englantilaisvalmisteisessa lasihuoneessa on erikoista se, että se on 12-kulmainen. Ainoa vaihtoehto se ei suinkaan ole, vaan niitä saa esimerkiksi pyöreinä.

Lasihuoneen edessä olevalle pienelle terassille johtaa betonikivistä valmistettu polku. Ympäristö jätettiin tarkoituksella pitkälti luonnontilaan, sillä se haluttiin pitää ilmeeltään hämyisenä ja salaperäisenä. Somisteena käytetyt keramiikkakukat ovat kotimaisia. Ne kestävät talven viimat ja tuiskut ulkona – sisälle niitä ei tarvitse tuoda..

Lisätietoja:

 • Lasihuone / kasvihuoneet 5590 €
 • Nymix Oy, Espoo, www.nymix.fi
 • Kivikalusteet
 • pöytä 399 €
 • penkki 279 €/kpl
 • Casanna Oy, www.casanna.fi
 • Kristallikruunu 2690 €
 • Turun Kristalli Oy, Raisio, www.turunkristalli.fi
 • Kiveys
 • antiikkikivi, musta, 21€/ m2,
 • Kivikopla Oy, Espoo, www.kivikopla.fi
 • yhteensä 210 €
 • Siirtonurmi 400 €
 • Finnurmi Oy, Joroinen, www.finnurmi.fi
 • Keraamiset ikikukat 10–48 €
 • Keramiikkatyöhuone Lagoena, Koski TL puh. 044 553 0145
 • lagoena@luukku.com
 • Kukkateline ja puinen norsu 75 €
 • Piha Center Oy, Porvoo, www.piha-center.fi
 • Kasvit: 200 €
 • Laatat yrttitarhaan: 30 €

(Pioni 22.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.