21.10.2003 Ruusukaali-siskonmakkarakeitto ja omenapannari

3-4 porkkanaa
1 keskikokoinen purjo
4 perunaa
n. 300 g ruusukaaleja
(1-2 lehtikaalin lehteä)
1-2 tl yrttisekoitusta
1-2 tl suolaa mustapippuria
n.1,25 l vettä

1 rkl öljyä
1-4 valkosipulinkynttä
300-400 g siskonmakkaroita

1. Kuori porkkanat ja paloittele ne penneiksi. Leikkaa purjo pitkittäin halki ja viipaloi se. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja suikaloi valkosipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä.
2. Mausta vesi suolalla ja yrteillä ja kuumenna kiehuvaksi.
3. Lisää porkkanapennit, purjon vaalea osa ja perunakuutiot liemeen ja keitä n. 5 minuuttia.
4. Poista ruusukaaleista kanta ja tarvittaessa pari ulointa lehteä. Leikkaa isoimmat kaalit kahtia. Huuhdo lehtikaali hyvin ja leikkaa se suikaleiksi.
5. Lisää kummatkin kaalit ja purjon vihreä osa keiton joukkoon. Anna kiehua 5-6 minuuttia ennen siskonmakkaroiden lisäämistä.
6. Nosta saksilla pätkityt siskonmakkarat valkosipulien joukkoon ja pyörittele niitä pannulla 3-4 minuuttia. Lisää makkarat keiton joukkoon ja anna kiehua vielä muutama minuutti. Tarkista maku ja kaalien kypsyys. Tarjoa keitto paahdetun ruisleivän kanssa.

Omenapannari paistinpannulla liedellä

3 dl maitoa
1 dl sämpylä- , hiivaleipä- tai spelttijauhoja
2 munaa
ripaus suolaa

0,5 -1 dl fariini- tai ruskeaa sokeria
2 rkl juoksevaa margariinia tai voimariinia
2-3 hapokasta kotimaista omenaa
1-3 tl kanelia
paistamiseen 1-2 rkl juoksevaa margariinia tai voimariinia

1. Vatkaa jauhot maidon joukkoon ja anna turvota 15-30 minuuttia. Vispilöi sekaan munat ja suola.
2. Paloittele omenat keskusta poistaen isohkoiksi kuutioiksi.
3. Valitse paistinpannuksi pinnoitettu pannu, jonka halkaisija on 20-22 cm. Kuumenna juokseva rasva pannulla ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa rasvaan sitä samalla sekoittaen. Lisää omenalohkot ja anna paistua hetken aikaa eli kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Kaada omenalohkot lautaselle ja kaavi sokeri mukaan.
4. Nosta pannu takaisin liedelle ja lisää vähän rasvaa ja kuumenna. Kaada taikina pannulle ja levitä omenapalat taikinaan parin minuutin päästä. Ripottele pinnalle kanelia ja nosta päälle kansi.
5. Kypsennä miedolla lämmöllä (1/3 -1/4 levyn tehosta) n. 20 minuuttia. Ravistele kevyesti kypsymisen loppuvaiheessa , jotta pannari irtoaa reunoista ja pohjasta. Kypsymisen loppuvaiheessa voit lisätä vähän lämpöä, jotta saat kauniin paistopinnan.
6. Nosta pannun päälle tarjoiluvati tai iso lautanen, pidä reunoista kiinni ja kumoa pannari vadille. Ripottele kauniisti ruskettuneelle paistopinnalle halutessasi vähän puuterisokeria. Tarjoa pannari lämpimänä, toki se maistuu kylmänäkin.


Lue myös:

    Uusimmat