Britannian 2000-luvun ensimmäiset kruunajaiset lähestyvät – sekä Charles että Camilla tekevät kumpikin toukokuussa historiaa

Kuningas Charlesin kruunajaiset lauantaina 6. toukokuuta tulevat olemaan monella tapaa historialliset.

Kun kuningas Charlesin kruunajaisia vietetään Lontoossa lauantaina 6. toukokuuta, on kyseessä ensimmäinen kerta 2000-luvulla, kun uusi monarkki kruunataan Isossa-Britanniassa. Se ei ole kuitenkaan ainut syy, miksi Charles ja hänen vaimonsa kuningatarpuoliso Camilla tekevät historiaa.

Kruunaisten aikaan 74-vuotias Charles ja 75-vuotias Camilla tulevat olemaan brittihistorian vanhin kruunattava kuninkaallinen pariskunta. Kun Charlesin edesmenneestä äidistä Elisabetista tuli kuningatar vuonna 1952, oli Charles itse tuohon aikaan vasta 3-vuotias. 25-vuotiaana kuningattareksi tullut Elisabet hallitsi maataan ennätyksellisten 70 vuoden ajan, kunnes menehtyi 8. syyskuuta 96-vuotiaana. Charles oli näin ollen myös historian pisimpään kruunua odottanut Walesin prinssi.

Ennen Charlesia vanhin kruunattu monarkki oli kuningas William IV, josta tuli kuningas vuonna 1830, kun hän oli 64-vuotias. Camillaa ennen vanhin kuningatarpuoliso oli vuonna 1902 kruunattu kuningatar Alexandra, joka oli tuolloin 58-vuotias. 

Vaikka kuningatar Elisabet oli 25-vuotiaana varsin nuori kuningatar, ei hän ollut suinkaan brittikuninkaallisten historian nuorimmasta päästä monarkkina. Historian nuorin kuningatar oli vuonna 1542 ainoastaan kuuden päivän ikäisenä kruunattu kuningatar Mary, ja nuorin kuningas puolestaan 8 kuukauden ja 26 päivän ikäisenä kruunattu kuningas Henry VI vuonna 1422.

Charles ja Camilla kruunataan Canterburyn arkkipiispan toimesta Westminster Abbeyssa lauantaina 6. toukokuuta. Kruunajaisviikonloppuun lukeutuu ohjelmaa kolmen päivän edestä, jotka ovat Isossa-Britanniassa kansallisia vapaapäiviä. Ennakkotietojen mukaan Charlesin kruunajaiset tulevat poikkeamaan perinteisestä kaavasta. 

– Hänen majesteettinsa kuningas on henkilökohtaisesti tilannut uutta musiikkia sekä muokattua ja valikoitua musikaalista ohjelmaa tilaisuuteen, hovin tiedotteessa kerrotaan.

Buckinghamin palatsin mukaan Charlesin kruunajaisissa uskonnolliset perinteet modernisoidaan, niitä kunnioittaen. Tilaisuudessa tullaan kuulemaan muun muassa kreikkalais-ortodoksista musiikkia kunnianosoituksena Charlesin edesmennyttä isää prinssi Philipiä kohtaan, joka syntyi Kreikassa. Philip oli alkujaan kreikkalais-ortodoksi, mutta vaihtoi uskontokuntaansa ennen kuin meni naimisiin Elisabetin kanssa vuonna 1947.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat