2000-luvulla poliisin laukaukseen on kuollut 10 henkilöä – tänä vuonna ampumiseen on varauduttu päivittäin, mutta asetta on käytetty aniharvoin

Tältä näyttää poliisiampumisen tapahtumapaikka Ruskolla 1:00
Tältä tapahtumapaikalla näyttää – katso video!

Varsinais-Suomen Ruskolla tapahtui maanantai-iltana poliisioperaatio, jossa poliisi haavoittui ja kohdehenkilö kuoli. Poliisi ampui tilanteessa, mutta tilastojen mukaan poliisin aseellinen voimankäyttö on harvinaista.

Ruskon Vahdossa tapahtuneessa poliisioperaatiossa maanantai-iltana vaihdettiin laukauksia poliisin ja kohdehenkilön kesken. Syyttäjän mukaan poliisilla oli tiedossa, että kohteessa on aseella varustautunut siviilihenkilö. Kohteessa poliisi ampui kohdehenkilöä, joka kuoli saamiinsa ampumavammoihin sairaalassa.

Tilastojen mukaan poliisin ampuminen on kuitenkin harvinaista. Poliisi on ampunut keskimäärin alle kymmenen laukausta vuodessa.

2000-luvulla poliisin ampuma-aseen käyttöön on menehtynyt 10 henkilöä.

Tänä vuonna poliisi on joutunut käyttämään tai varautumaan ampuma-aseeseen keskimäärin kolme kertaa päivässä. Poliisi on kuitenkin käyttänyt ampuma-asetta laukauksen ampumiseen vain kahdesti vuoden aikana.

Poliisi turvautui lievempiin voimankäyttökeinoihin. OC-sumutetta poliisi käytti noin joka toinen päivä. Paineilmakäyttöistä projektiililaukaisinta poliisi käytti yhteensä seitsemän kertaa, ja muita fyysisiä voimakeinoja ja käsirautoja poliisi käytti kymmeniä kertoja joka päivä.

Poliisi kohtaa työssään väkivaltaa tai sen uhkaa useita tai jopa kymmeniä kertoja joka päivä. Vuonna 2020 poliisiin kohdistuneita rikoslakirikoksia oli yhteensä 3106 kappaletta, joista väkivaltaisia vastustamisia oli 640, virkamiehen vastustamisia 1145 ja haitantekoa virkamiehelle 1321.

Yhteensä poliisi hoitaa vuosittain yli miljoona tehtävää.

Lue myös:

    Uusimmat