20.4.2003 Japanilaista tyyliä puutarhaan

Japanilaistyylinen puutarha vaatii ympärilleen oikeanlaiset puitteet. Siksi sellaista haluavan kannattaa ensin tarkastella sekä pihaansa että lähiympäristöään varsin kriittisin silmin.

Jos rakennus ja ympäristö ovat ilmeeltään yksinkertaisen pelkistettyjä, on japanilaistyylisen puutarhan suunnittelu suhteellisen vaivatonta. Usein onnistunein tulos saadaan kuitenkin silloin, kun vain osa puutarhasta suunnitellaan japanilaistyyppiseksi.

Ohjelmassa rakennettavan puutarhaosan keskeisimmät elementit ovat kestopuusta rakennetut pitkospuut, bambuaiheinen pesukivi -vesielementti, maata peittävä musta pesty sora ja kivipuro. Kasvit valitaan kokonaisuuteen sopiviksi: esimerkiksi eteläisimmässä Suomessa viihtyvä bambu. Kokonaisuuden täydentää pitkospuille sijoitettu välimerensininen savikuula, joka toistaa taustalla siintävän meren sävyjä.

Pitkospuiden valmistamisen työvaiheet

Ensin tehdään pohjatyöt: humuspitoinen maa-aines kaivetaan reilusti polun leveydeltä - ja tässä tapauksessa kallion syvyydeltä - kokonaan pois.

Poistetun maan tilalle laitetaan pohjasora. Siihen sopii lähes mikä tahansa humukseton kivennäismaa. Sora kastellaan ja tärytetään tiiviiksi.

Pitkospuut nostetaan noin 20 senttiä valmiin pinnan yläpuolelle. Soran päälle sijoitetaan lappeelleen ja päällekkäin kestopuulankkuja, joihin päällyslankut naulataan kiinni.

Vesiaiheen suunnittelu

Vesiaiheen paikan ratkaisee se, mitä aiheen halutaan viestivän. Se voi olla julkisivun aistikas käyntikortti tai oleskelualueen läheisyydessä iloisesti soliseva tunnelmanluoja; yhtä lailla se voi olla luonnontilaisemman alueen tyyni keidas.

Mutta mihin se sitten sijoitetaankin, aina se on puutarhan keskipiste ja sielu, joka houkuttelee puutarhassa käyskentelevän luokseen.

Tässä japanilaistyylisessä puutarhassa sen paikka on pitkospuiden päässä.

Pesukivi-vesiaiheen valmistaminen

Vesiaiheelle tehdään kestopuusta omilla jaloilla seisova "pöytä," johon sahataan muovisaavin kokoinen aukko. Saavi upotetaan maahan siten, että sen reuna on puutason tasalla.

Altaaseen laitetaan vesipumppu, josta lähtee letku bamburuokoon. Allas peitetään ritilällä ja kankaalla, joka estää roskien putoamisen vesisaaviin. Ritilän voi korvata myös allassaaviin kuuluvalla reiällisellä kannella.

Verkon ja kankaan päälle laitetaan pesukivi sekä valikoituja, kauniin muotoisia kiviä jotka peittävät ritilän. Bamburuo'osta soliseva vesi valuu pesukiveen ja sen reunojen yli takaisin saaviin.

Tukimuuri, kivipuro ja sorapinta

Alueen taakse muurataan tukimuuri estämään maamassojen valuminen kalliolta alas. Muuri tehdään luonnonkivistä, jolloin siitä tulee kauniisti ympäristöönsä istuva.

Pitkospuiden ja vesielementin asennusten jälkeen rakennettavalle alueelle levitetään suodatinkangas. Se estää kivipuron ja koristesoran sekoittumisen maaperään sekä estää monivuotisten rikkakasvien tunkeutumisen sora-alueelle.

Kivipuro ladotaan seulanpääkivistä suunniteltuun muotoon ja levitetään musta, pesty sora noin 5-8 sentin paksuudelta.

Suodatinkankaaseen tehdään viillot kohtiin, joihin taimet istutetaan.

Istutukset

Kasvit tukevat japanilaisen puutarhan vaikutelmaa. Asukkaan toiveesta kivipuroon istutetaan lisäksi siperianunikkoa.

Kasvivalikoimaan kuuluvat bambu, kääpiövuorimänty, kiinankataja sekä heiniä - esimerkiksi sininataa ja lännenhirttä. Kasveja valittaessa huomioitiin kallion muodosta johtuva, paikoittain hyvinkin niukka multatila.

Hoito

Pesukivi-vesiaihe on yksi helpoimmin puhtaana pidettäviä vesielementtejä. Altaaseen ei pääse roskia, koska kivien alle sijoitettu kangas estää sen ja jatkuvasti loriseva vesi hidastaa levittymistä.

Kivien väliin putoavat roskat kannattaa kuitenkin poistaa säännöllisesti. Tämä edesauttaa veden pysymistä raikkaana. Vedenpintaa joudutaan myös tasaamaan etenkin kuumina aikoina, ja vastaavasti on muistettava tehdä vedelle ylivuotopaikka runsaiden sateiden varalta jotta vesi ei tulvi hallitsemattomasti yli äyräiden.

Pumppua itseään - samoin kuin suodatinta - on huollettava säännöllisti. Ennen pakkasten tuloa, hyvissä ajoin syksyllä pumppu otetaan sisälle ja allas tyhjennetään vedestä. Tarvittaessa se peitetään, jotta se pysyy puhtaana seuraavaan kevääseen.

Muutoin alue on vähän hoitoa vaativa. Syksyisin lähistöllä sijaitsevien puiden pudottamat lehdet poistetaan soran ja kivipuron päältä. Näin vältetään haitallisen humuskerroksen muodostuminen alueelle.

Japanilaisen puutarhan kustannukset


Pitkospuut kestopuusta 350 euroa
Vesiaiheen materiaalit 400 euroa
Muut rakennusmateriaalit 250 euroa
Keraaminen pallo 40 euroa
Kasvit 280 euroa

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 20.4.2003.

Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat