2.9.2002 Uunipunajuuret, punajuuricarpaccio ja broileri-sinihomejuustokastike

4 kookasta punajuurta

Pese punajuuret huolellisesti. Leikkaa pintaan melko syvät ristikkäisviillot. Laita punajuuret uunivuokaan ja uuniin 225 asteeseen. Kypsennä kunnes ovat kypsiä ja tuntuvat hiukan pehmeiltä, noin tunnin verran.

Broileri-sinihomejuustokastike

1 purjo
1 pieni fenkoli
2 kotimaista omenaa
2 rkl öljyä
250 g broilerin jauhelihaa
0,5-1 tl cayennepippuria
3 dl omenasiideriä
50-100 g sinihomejuustoa
2 dl persiljaa

1. Halkaise purjo ja pese se huolellisesti. Leikkaa suikaleiksi. Kuutio fenkoli ja omenat.
2. Ruskista jauheliha tilkassa öljyä pannulla. Mausta cayennepippurilla. Lisää pannuun suikaloitu purjo, fenkoli- ja omenakuutiot. Kuullota niitä jonkin aikaa.
3. Kaada pannuun siideri ja sekoittele hetken. Murusta homejuusto ja lisää muruset kastikkeeseen.
4. Hienonna persilja ja lisää se kastikkeeseen lopuksi.

Punajuuricarpaccio

4 punajuurta
suolaa
mustapippuria
(oliiviöljyä)
balsamiviinietikkaa
saksanpähkinää
parmesaania lastuina

1 kananmuna
1-2 tl sinappia (Dijon)
2 dl rypsiöljyä
n. puolikas varsisellerin varsi lehtineen
suolaa
mustapippuria
(sitruunamehua)

Laita pestyt punajuuret kuorineen kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Kuori punajuuret veitsellä raaputtamalla niiden jäähdyttyä. Leikkaa ohuen ohuiksi viipaleiksi ja aseta annoslautaselle tai suurelle vadille vieri viereen hieman limittäin. Mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamiviinietikalla. Ripottele päälle saksanpähkinärouhetta, sinihome- tai vuohenjuustoa tai varsisellerimajoneesia ja parmesaanilastuja.

Käytä varsisellerimajoneesiin huoneenlämpöisiä tuotteita, jolloin juoksettumisriski on pieni. Riko kananmuna kapeaan ja korkeaan astiaan. Lisää sinappi ja laita sauvasekoitin kulhoon. Kaada päälle öljy, käynnistä sauvasekoitin ja nosta hitaasti ylös. Majoneesi alkaa muodostua. Leikkaa varsiselleri ohuiksi viipaleiksi lehtineen. Varsisellerisilppua tulee olla reilu 0,5 dl. Lisää silppu valmiin majoneesin joukkoon ja hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää sitruunamehua maun mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat