185 000 alkoholilitran yhteistilaukset Saksasta järjestäneelle miehelle ehdotonta vankeutta – valtavat veroseuraukset

Miten helposti alkoholin tilaaminen onnistuu ulkomailta? 7:58
Tulli kertoi viime vuoden lopulla, että alkoholin etämyynti on sen tehotarkkailussa. Miten helposti alkoholin tilaaminen ulkomailta onnistuu?

Helsinkiläismies tilasi itselleen ja oman kertomansa mukaan tuttavilleen vuosien aikana 185 000 litraa alkoholijuomia ulkomailta. Oikeus tuomitsi miehen ehdottomaan vankeuteen ja määräsi hänet maksamaan valtiolle 430 000 euroa vältettyjä veroja.

Toiminta kesti 3,5 vuotta vuosina 2015–2019.

Tilauskertoja oli yhteensä 53 ja juomat tulivat Suomeen rahtina Saksasta. Alkoholin lisäksi mukana oli myös 2000 litraa alkoholittomia virvoitusjuomia.

Syyttäjän mukaan 46-vuotias mies tilasi juomat pääasiassa myyntiä varten. Mies myönsi tilanneensa juomat, mutta kiisti myyneensä niitä.

Miehen mukaan hän toimi ainoastaan yhteistilausten järjestelijänä tuttavapiirissään, eikä tavoitellut huomattavaa taloudellista hyötyä. Miehen mukaan hänen ainoa hyötynsä oli se, että hän sai yhteistilauksia järjestelemällä katettua omien alkoholitilaustensa kuluja.

Miehen mukana yhteistilauksiin osallistui noin puolensataa henkilöä.

Miehen mukaan hänen hyötynsä oli muutamia tuhansia euroja ja selvästi alle 10 000 euroa.

Tilaajan huolehdittava veroista

Mies pyysi oikeutta sovittelemaan vältettyjen verojen määrää niin, että hänen maksettavakseen määrättäisiin vain yksi viideskymmenesosa kokonaissummasta. Hän perusteli tätä sillä, että vain tämä osuus yhteistilauksen juomista oli tullut hänen omaan käyttöönsä.

Tälläkin laskentakaavalla miehen maksettavaksi kertyisi 8 600 euroa vältettyjä veroja.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi 46-vuotiaan Pekka Veikko Juhani Kytösaaren syylliseksi törkeään veropetokseen ja törkeään alkoholirikokseen.

Oikeuden mukaan juomien tuominen Suomeen oli pitkäkestoista ja systemaattista. Vaikka hyöty olisi saattanut jakautua usealle henkilölle, käräjäoikeus katsoi, että tilauksen järjestelijänä nimenomaan 46-vuotias oli velvollinen huolehtimaan verojen huolehtimaan, että verot maksettaisiin asianmukaisesti.

Oikeuden mukaan mies olisi tarvinnut luvan alkoholituontiin kaikkien niiden juomien osalta, mitkä eivät menneet hänen omaan käyttöönsä.

Taustalla aiempi huumetuomio

Käräjäoikeus määräsi miehelle rangaistukseksi kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta. Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan valtiolle koko vältetyn veromäärän eli noin 430 000 euroa.

Miehen omaisuutta oli määrätty takavarikkoon verovelkojen kuittaamiseksi.

Mies valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, mutta perui sittemmin valituksensa. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Tuomittu sai huhtikuussa Helsingin hovioikeudesta neljän vuoden ja 10 kuukauden huumetuomion liittyen Katiska 1 -vyyhdistä. Tuomio tuli muiden muassa törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä dopingrikoksista.

Mies ei kuulunut Katiska 1 -vyyhdin keskeisimpiin henkilöihin.

Lue myös:

    Uusimmat