17-vuotias kantasuomalainen "Jouni" halusi tarkka-ampujaksi – Imaami värväsi ummikkopojan terroristiryhmään Syyriaan

Keskusrikospoliisi on selvittänyt 17-vuotiaan kantasuomalaisen "Jounin" nopeaa radikalisoitumista terroristijärjestön riveihin Syyriaan.

Hollannissa asunut imaami sai värvättyä suomalaispojan jihadisti-taistelijaksi nettikeskusteluissa 2013–2014. Keskusteluissa oli esillä kolme terroristijärjestöä: Isis, al-Qaida ja al-Nusran rintama. Jouni palasi Suomeen viime jouluna.

KRP on ollut tietoinen Jounin (nimi muutettu) tapauksesta pitkään. Varsinaista terrorismirikostutkintaa asiassa ei vielä ole aloitettu. 

– Tapaus on esiselviyksessä, rikosylikomisario Tero Haapala vahvistaa MTV Uutisille.

"Radikalisoituminen voi tapahtua nopeasti"

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva Jouni ryhtyi vuonna 2013 käymään netissä keskusteluja Hollannissa asuneen imaamin kanssa. Imaami on islamilainen uskonoppinut ja johtaja.

Jouni ja imaami olivat yhteydessä myös skypen välityksellä. Toistaiseksi ei ole tarkempaa tietoa siitä, miten imaami ja Jouni alun perin löysivät toisensa verkossa.

Sähköpostien perusteella keskusteluissa oli lähdetty liikkeelle islaminuskosta yleensä, mutta varsin pian mukaan tuli jihadistinen ajattelu. Tämä johti siihen, että imaami sai rekrytoitua Jounin terroristijärjestöön Syyriaan.

KRP:n mukaan on osin auki, minkä järjestön riveihin Jouni imaamin avustuksella lopulta lähti ja mitä hän siellä teki. Keskusteluissa Jouni oli kuitenkin kertonut haluavansa tarkka-ampujaksi ja esillä olivat kaikki pahamaineiset terroristijärjestöt Isis, al-Qaida ja al-Nusran rintama.

Al-Nusran rintama on tunnettu al-Qaidan Syyrian haarana. Muun muassa Yhdysvallat on luokitellut sen terroristijärjestöksi. Heinäkuussa järjestö ilmoitti eroavansa al-Qaidasta ja muuttavansa nimensä.

Jounin ja imaamin keskustelut netissä kestivät puolisen vuotta.

– Tämä tapaus kertoo siitä, että radikalisoituminen voi tapahtua netissä ja hyvin nopeasti, Haapala sanoo.

Jouni oli siis vain 17-vuotias, kun nettikeskustelut alkoivat. Syyriaan hän matkusti vanhempien tietämättä alkuvuonna 2014, kun oli täyttänyt 18 vuotta ja hankkinut passin.

Jounin ja imaamin väliset keskustelut jatkuivat edelleen, kun Jouni oli Syyriassa. Vanhemmat tekivät pojastaan 2014 katoamisilmoituksen. 

1:54

Imaamin nimi tiedossa

KRP:llä on tiedossa imaami, joka värväsi Jounin ja osasi ohjata ummikon suomalaispojan eteenpäin Syyriaan.

Henkilöä on yritetty jäljittää muun muassa yhteistyössä Europolin kanssa. Imaamin taustasta tiedetään, että Hollannin lisäksi hän on asunut monissa muissa maissa.

Jounin tapaus on merkittävä yrittää selvittää, koska samoin kuin huumekaupassa, myös terrorismirikostutkinnassa poliisin tavoitteena on saada kiinni – ottaa "markkinoilta" pois – ennen kaikkea toimeksiantajat ja värvääjät.

Jouni palasi Suomeen viime jouluna Turkin kautta, lähes kaksi vuotta kestäneen Syyrian-matkan jälkeen. Hän on on tällä hetkellä terveysviranomaisten huostassa eikä poliisi ole kunnolla päässyt häntä vielä puhuttamaan.

KRP tekee myöhemmin päätöksen siitä, aloitetaanko asiassa varsinainen terrorismirikostutkinta. Mahdollisista tarkemmista rikosnimikkeistä ei vielä voi sanoa mitään.

EU:n jäsenvaltioissa yhtenäistetään parhaillaan terrorismirikoksiin liittyvää lainsäädäntöä ja jatkossa myös matkustaminen ulkomaille terroristisessa tarkoituksessa on Suomessa tulossa rangaistavaksi, ehkä jo ensi vuoden alusta. Hallituksen esitys on eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä.

– Se toisi terrorismirikosten tutkintaan yhden tärkeän työkalun lisää, Haapala sanoo.

2:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja