17.1.2002 Uuniperunat ja 2 täytettä

1-2 uuniperunaa esim. Rosamundaa/ruokailija

1. Valitse tasakokoisia perunoita ja pese ne hyvin harjalla. Pistele kuoreen haarukalla reikiä.
2. Nosta perunat uuniritilälle tai -pannulle ja kypsennä 225 asteessa noin 1 tunti. Voit kietaista perunat myös folioon, mutta silloin kuoresta ei tule rapea.

Punainen jauhelihatäyte


½ kg vähärasvaista jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 isohkoa sipulia
1-2 porkkanaa
4-6 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattipyreetä
1 r persiljaa
1 tl suolaa mustapippuria
2 dl vettä
3-4 tl Santa Maria tomaattipastamaustetta tai kolumbus yrttimaustetta

1. Silppua sipuli ja valkosipulit. Raasta porkkanat
2. Ruskista jauheliha kevyesti (tarvittaessa kahdessa erässä) pannussa. Lisää sipulit ja porkkanaraaste ja jatka hetken aikaa.
3. Lisää tomaattipyree ja anna senkin paistua hetki.
4. Mausta, lisää vesi ja anna kiehua hiljaa poreillen ainakin 20-30 min. Lisää tarvittaessa vettä.
5. Tarkista maku. Tarjoa jauhelihamössö uuniperunoiden lisukkeeksi. Nosta tarjolle myös kevytranskankermaa, kermaviiliä tai kevyttuorejuustoa. Avokadotäyte ja salaatti antavat aterialle väriä ja raikkautta. Jos jauhelihatäytettä jää, voit tehdä lopusta esim. makaronilaatikkoa. Kuitupitoiset makaronit, jotka voi lisätä laatikkoon esikeittämättä, ovat käteviä arkilaatikkoon.

Avokadotäyte

1-2 kypsää avokadoa
1 salottisipuli
1-2 tomaattia
pätkä kurkkua
pala keltaista paprikaa
sitruuna- tai limettimehua
mustapippuria
chiliä
ripaus suolaa
2-3 rkl kermaviiliä

1. Halkaise avokado ja poista kivi. Soseuta avokado haarukalla.
2. Leikkaa sipuli, tomaatti, kurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi.
3. Sekoita ne avokadon joukkoon.
4. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla sekä halutessasi chilillä. Myös valkosipuli sopii joukkoon.
5. Sekoita sekaan lopuksi vähän kermaviiliä. Tarjoa kylmänä.

Lue myös:

    Uusimmat