Yksityistalouksien vesivahinkojen määrä kasvaa jatkuvasti – 160 miljoonaa euroa korvauksia

Vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna Finanssialan Keskusliiton mukaan korvauksia vuotovahingoista lähes 160 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen ennaltaehkäisy voi säästää satoja tuhansia.

Vakuutusyhtiöt ovat tiukentaneet linjaansa vuotovahinkojen suhteen. Putkistoilla on ikävähennykset, ja asiansa huonosti hoitavilla yhtiöillä saattaa olla korotettu omavastuu. Vakuutusyhtiö voi myös kieltäytyä myöntämästä kiinteistövakuutusta ennen kuin putkiremontti on tehty.

– Asuntoyhtiöt ovat haluttomia ennaltaehkäiseviin huolto- ja kunnossapitotoimenpiteisiin. Uskotaan, että kyllä vakuutus korvaa, jos jotain sattuu, LVI-tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

Pienistä tihkuvuodoista iso vahinko

Joka kuudes vuotovahinko johtuu astianpesukoneen epäonnistuneesta kytkennästä tai vesiletkun rikkoutumisesta. Pesukoneen alle asennettu vuotokaukalo ei estä vahinkoa, mutta ilmaisee sen hyvissä ajoin. Piilossa oleva tihkuvuoto voi pitkään jatkuessaan kastella rakenteita pahoin. Jos rakenteissa on ehtinyt kehittyä homeitiöitä, ne ovat saattaneet saastuttaa tiloja laajemminkin.

Kovalle rasitukselle joutuvat myös jatkuvasti päällä olevien kahvi- ja juoma-automaattien letkut. Määräykset suosittelevatkin letkujen vaihtamista 5 – 10 vuoden välein.

Vahinkoja voi ehkäistä

Asukas voi itse ehkäistä vesivahinkoja yksinkertaisilla toimenpiteillä. Pesukonetta tai astianpesukonetta ei jätetä päälle asunnosta poistuttaessa. Hanojen ja suihkusuuttimien suodattimet voi kiertää auki ja puhdistaa. Samoin voi puhdistaa lavuaarin poistoputken ja suihkutilan lattiakaivon, tai kaataa niihin viemärinaukaisunestettä.

– Ennaltaehkäisy auttaa pitkälle, mutta käyttöikänsä päässä olevien putkistojen korjaukseen on ryhdyttävä ennen vuotosumaa, Syrjälä muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat