16-vuotias tyttö suunnitteli yövalvojan tappamista Muhoksen lastenkodissa – varasti veitsen tarkoituksenaan puukottaa valvojaa kaulaan

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 16-vuotiaan tytön muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta nuorena henkilönä.

Oikeuden mukaan Muhoksella lastenkodissa asunut tyttö oli tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman yövalvojan tappamisesta ja karkaamisesta. Hän oli vienyt koulun kotitalousluokasta pienen veitsen ja seisonut jo yövalvojan takana veitsen kanssa tarkoituksenaan puukottaa valvojaa kaulaan. Hän oli kuitenkin viime hetkellä vetäytynyt suunnitelmasta.

Tyttö oli poliisille kertomansa mukaan alkanut ajatella, että valvojalla oli lapsia. Valvoja oli myös häntä isompi, mikä saattoi tytön mukaan myös vaikuttaa vetäytymispäätökseen.

Oikeus päätteli tytön kertomasta, että tämä oli päättänyt siirtää teon toteuttamista, mikä ei ole lain tarkoittamaa tehokasta luopumista valmistelurikoksesta.

–  (Tyttö) on suoritettuaan valmistelun loppuun, seisonut (yövalvojan) takana ja ollut jo yrityksen kynnyksellä. Seuraava kädenheilautus olisi muuttanut teon yritykseksi ja mahdollisesti täytetyksi, (tytön) tarkoittamaksi ja suunnittelemaksi teoksi. Seuraavana yönä teko on estynyt siitä sattumanvaraisesta syystä, että yksikköön oli tullut toinenkin yövalvoja, oikeus totesi.

Tuomittiin myös uhkauksien esittämisestä

Tyttö on oikeuden mukaan saanut hoitoa psykiatrisella osastolla ja tuomioistuin katsoi, ettei vakavampaa psyykkistä sairastamista voitu poissulkea. Tytön psyykkinen tila oli käräjäoikeuden mukaan sellainen, että se vähensi hänen syyllisyyttään.

Tyttö tuomittiin lisäksi neljästä laittomasta uhkauksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta nuorena henkilönä. Hän oli uhkaillut työntekijöitä muun muassa kurkun auki viiltämisellä ja käyttänyt kolme tablettia rauhoittavaa lääkettä ilman reseptiä.

Oikeus tuomitsi tytön vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat