F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

16-vuotias George Russell hurmasi Toto Wolffin poikkeuksellisella tavalla – toisti tempun myöhemmin Williamsilla: "En ole koskaan aiemmin saanut kuljettajalta vastaavaa"

1:20
George Russell toteutti pitkäaikaisen unelmansa päästessään vuoden 2020 Sakhirin GP:ssä ajamaan kilpaa Mercedeksen F1-autolla.

Kolmanteen, ja todennäköisesti viimeiseen, vuoteensa Williams-tallissa valmistautuva George Russell on pyrkinyt itse aktiivisesti edistämään omaa uraansa. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff muistaa yhä ensimmäisen tapaamisen Russellin kanssa – ja Powerpoint-esityksen, jonka tämä toi mukanaan.

Russell oli Wolffiin ensimmäisen kerran yhteydessä kauden 2014 päätteeksi voitettuaan Britannian F4-mestaruuden. 16-vuotias lahjakkuus pyysi Mercedeksen ensimmäiseen tuplamestaruuteen luotsanneelta Wolffilta neuvoja sähköpostin välityksellä.

Kaksikko järjesti tapaamisen, jossa Russell vakuutti Wolffin välittömästi.

– On aina yhtä hienoa, kun nuoret kuljettajat astelevat luokseni. George tuli paikalle yksin, mustassa puvussa ja mustassa kravatissa. Sen täytyi olla hänen rippipukunsa, koska se oli aika tiukka, Wolff muistelee reilun kuuden vuoden takaista tapaamista Motorsport-Total-sivuston mukaan.

Nuori kuljettaja kävi tapaamisessa mukanaan olleen, huolellisesti valmistelemansa Powerpoint-esityksen ”jokseenkin hermostuneena” läpi.

– Siihen esitykseen oli sisällytetty kaikki syyt, miksi hän olisi joskus menestyvä Mercedes-kuljettaja. Se oli ihan viimeisen päälle tehty. Ensin siinä oli hänen ansioluettelonsa ja aiemmat kokemuksensa. Yhdellä sivulla oli hänen vahvuutensa, toisella heikkoudet ja seuraavilla sivuilla se, miten hän haluaisi työstää heikkouksiaan ja kehittää vahvuuksiaan, Wolff kertoo.

– Tämän jälkeen vuorossa oli urasuunnitelma kohti F1-sarjaa ja sitä silmällä pitäen, että hän ajaisi joskus Mercedeksellä. Hän oli suunnitellut kaiken valmiiksi päässään.

Se, mihin Russell halusi Wolffilta neuvoa, liittyi hänen seuraavaan askelmaansa.

– Hän halusi ajaa Carlinilla, englantilaisessa F3-tallissa, jolla oli Volkswagenin moottorit. Hän kysyi, kannattaisiko hänen tehdä niin, mikäli hän haluaisi joskus ajaa Mercedeksellä.

– Sanoin, että jos hän haluaa ajaa Carlinilla, hänen kannattaa ajaa Carlinilla. Sen jälkeen hän käveli ulos.

Russell on ollut Wolffin ja Mercedeksen suojatti aina tuosta hetkestä lähtien. Virallinen sopimus allekirjoitettiin vuonna 2016, ja Russell liittyi Mercedeksen junioriohjelmaan vuonna 2017 siirtyessään GP3-luokkaan.

Jo aiemmin on kuultu, että Russell turvautui Powerpoint-esitykseen myös kauden 2017 päätteeksi voitettuaan heti ensimmäisellä yrityksellään GP3-mestaruuden. Tuolloin hän yritti saada F1-tallipaikkaa Williamsilta kaudeksi 2018.

– Nuoreksi ihmiseksi Georgella on kova itseluottamus. Hän ottaa aloitteet omiin käsiinsä ja yrittää muokata tulevaisuuttaan. Tämä on yksi syy, miksi hän pääsee sinne, mihin haluaa. Viime vuonna hän tuli luokseni Powerpoint-esityksen kanssa, jossa hän kertoi, miksi hän olisi meidän paras vaihtoehtomme. En ole koskaan aiemmin saanut kuljettajalta vastaavaa esitystä, Williamsin teknisenä johtajana toiminut Paddy Lowe muisteli Autosportille vuonna 2018.

Williams ajatti kaudella 2018 Lance Strollia ja Sergei Sirotkinia.

– Sen sijaan, että vain istuisin ja kertoisin, miten hyvä olen, ajattelin, että olisi parempi esittää kaikki mustana valkoisella ja tarjota tilastoja siihen tueksi. Esityksessä ei ollut pelkästään minun ansioluetteloni, vaan yritin kertoa luonteestani ja siitä, mitä voisin tuoda talliin. Kävin esityksessä asioita läpi eri näkökulmista, jotta he voisivat tarkastella niitä vielä sen jälkeenkin, kun olen lähtenyt, Russell itse perusteli Powerpoint-esitystään.

Viimeisimmän Powerpointinsa Russell valmisteli ensimmäisen F1-kautensa jälkeen – tosin lähinnä huumorimielessä. F1 julkaisi tuolloin Youtube-tilillään videon, jossa Russell, Lando Norris ja Alexander Albon keskustelivat siitä, kuka heistä pitäisi valita vuoden 2019 tulokkaaksi.

Norris esitteli omista suorituksistaan koostetun videon, Albon luki omat perusteensa paperista. Russell taas oli laatinut analyyttisen ja humoristisen Powerpoint-esityksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja