15-vuotias kuulapyssypoika ryösti kaksi kauppaa Vantaalla – myyjä luuli kuolevansa naamioidun pikkupojan aseeseen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2002 syntyneen pojan ehdolliseen vankeuteen kesäkuussa tämän ryöstettyä kuula-aseella kaksi lähikauppaa Vantaalla. 

Rikokset tapahtuivat muutaman päivän sisällä heinä- ja elokuussa vuonna 2017. Poika oli tuolloin vasta 15-vuotias. Kohteiksi joutuivat ruokakaupat Länsimäessä ja Kartanonkoskella.

"Anna rahat tänne"

Tekotapa oli kummassakin ryöstössä samanlainen. Poika oli kävellyt kaupan kassalle, vaatinut rahaa ja esittänyt housunkauluksessaan ollutta kuulapyssyä.

– Anna rahat tänne, poika oli vaatinut kassalle saavuttuaan.

Myyjä oli ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavan lelun nähdessään antanut pojan ottaa rahaa kassasta. Toisessa teoista poika oli naamioitunut valkoisella kommandopipolla.

Jälkimmäisessä teossa poika menetti rahat, kun sivullinen pysäytti hänet kaupan ulko-ovilla.

"Katsoin, että hän on joku pikkupoika"

Poika oli nuorennäköinen, sillä ensimmäisessä tapauksessa myyjä oli ajatellut ennen tapausta pojan ollessa alkoholihyllyllä, ettei tällä ole ikää ostaa alkoholituotteita. Myös toisessa tapauksessa myyjä oli kiinnittänyt huomiota naamioituneen pojan ikään.

– Katsoin, että hän on joku pikkupoika. Hän oli pienikokoinen ja ääni oli lapsen ääni. Poika ei ollut kovin vakuuttavan oloinen, tuomiossa kerrotaan myyjän pohtineen.

Aseen perän nähdessään myyjää oli kuitenkin kertomansa mukaan "pelottanut ihan kauheasti", ja naamioituminen oli hänen mukaansa lisännyt uhkaavuuden tuntua.

– Hän oli ajatellut, että kuolee, tuomiossa kerrotaan.

Sai ehdollista vankeutta

Poika tuomittiin kahdesta nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet määrättiin korvaamaan toiselle myyjistä 800 euroa tilapäisestä haitasta ja 1 000 euroa kärsimyksestä.

Pojan viemistä rahoista kadoksiin jäi 300 euroa, jotka hänet määrättiin korvaamaan kaupalle.

Lue myös:

    Uusimmat