15.4.2003 Ohralla täytetty uunilahna munakastikkeella sekä höyrytetty pinaatti

Vieraana valtioneuvos Harri Holkeri valmistamassa lahnaa pääsiäispöytään.

Harrin ohralla täytetty uunilahna 6:lle

2 - 2,5 kg:n lahna
1 tl suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä

n. 5 dl kokonaisia ohrasuurimoita tai 4 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
1,5 l vettä
1/2 tl suolaa

2,5 - 3 dl keitettyjä suurimoita
1 - 2 dl hienonnettua tilliä
2 - 3 kevätsipulia
(3 - 5 rkl sitruunamehua)
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

korppujauhoja
muutama voinokare tai juoksevaa voimariinia tai margariinia

1. Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan ( kokonaiset 50 min., esikypsennetyt rikotut 20 min.), valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Hienonna tilli ja kevätsipuli ja sekoita ne sekä suola, pippuri ja sitruunamehu ohrasuurimoiden joukkoon. Tarkista maku.
3. Pyyhi tai huuhdo kylmällä vedellä suomustettu perattu lahna. Leikkaa tarvittaessa pyrstö tai osa siitä pois. Mausta lahna suolalla ja pippurilla.
4. Jos käytössäsi on lahnan kokoinen uunivuoka käytä sitä, jos ei, nosta lahnaa isompi paksu alumiinifoliopala uunipannulle vinottain. Levitä loput ohrasuurimot alumiinifoliolle pediksi lahnalle.
5. Nosta lahna ohrapedille ja lusikoi täyte vatsaonteloon.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää päälle muutama pieni voinokare tai pursota päälle vähän juoksevaa rasvaa. Nosta alumiinifolion reunat lähelle lahnaa estämään nesteiden valumisen pellille. Jos et käytä alumiinifoliota, uunipannulle on hyvä lisätä kypsymisen aikana vähän vettä.
7. Nosta uunipannu uuniin alaritilätasolle ja vähennä lämpö 180 asteeseen. Kypsennä 35-45 minuuttia tai kunnes selkäevä irtoaa, kun siitä vetää.
8. Tarjoa lisäkkeeksi munakastiketta ja esim. pinaattia. Alkuruuaksi sopii esim. tomaattinen salaatti.

Munakastike (6:lle)

3-4 rkl rasvaa
2 salottisipulia tai pieni keltasipuli
n. 4 rkl vehnäjauhoja
5,5 dl kalalientä fondista tai kuutiosta + 0,5 - 1 dl sitruunamehua tai 5 dl kalalientä + 1 dl valkoviiniä
musta- tai valkopippuria
2 kovaksi keitettyä munaa
n. 1 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

1. Nosta munat kylmään veteen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä n. 8 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori munat. Leikkaa veitsellä hakkelukseksi.
2. Sulata rasva paksupohjaisessa kasarissa, lisää joukkoon hienonnetut salottisipulit ja kuullota. Voit jättää sipulin myös kokonaan pois.
3. Sekoita joukkoon jauhot ja anna kiehahtaa. Kaada päälle viini ja kalaliemi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljaa hautuen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku. Voit käyttää suurustamiseen myös vaaleaa Maizena-suurustetta.
4. Lisää joukkoon munahakkelus ja tilli tai ruohosipulisilppu ja kuumenna kiehuvaksi.

Höyrytetty pinaatti

1-2 pussia (250-500 g) isolehtistä pinaattia
vähän vettä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
(vähän parmesaaniraastetta)
1. Huuhdo pinaatti. Kaada kattilan pohjalle 2-3 cm vettä ja kuumenna kiehuvaksi tai kypsennä pinaatti höyrytysritilässä.
2. Lisää pinaatit kattilaan, peitä kannella ja höyrytä 3-4 minuuttia eli kunnes pinaatti on "lössähtänyt"). Mausta suolaripauksella, mustapippurilla ja halutessasi parmesaaniraasteella. Tarjoa lämpimänä.




Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Harrin ohralla täytetty uunilahna

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 545 kJ / 130 kcal
Prot. 19 g, hh 2 g, ra. 5 g

Munakastike

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 446 kJ / 107 kcal
Prot. 2 g, hh 4 g, ra. 8 g

Höyrytetty pinaatti

Ravintosisältö / 100 g:
Energia 119 kJ / 28 kcal
Prot. 3 g, hh 0,4 g, ra. 2 g

Lue myös:

    Uusimmat