14.1.2003 Pannutomaattisilakat 4:lle, perunapuuro ja herkkupuuro

500 g silakkafileitä
½ tl suolaa, pippuria
½-1 purjo
1 valkosipuli
2 tl öljyä
½ prk tomaattimurskaa
ripaus sokeria
(3-4 anjovisfileetä)
1-2 tl kuivattua basilikaa
tuoretta, pakastettua tai kuivattua persiljaa
suolaa
mustapippuria

1. Huuhdo purjo hyvin ja silppua se. Silppua myös valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja paloitellut anjovisfileet, jos käytät niitä. Mausta basilikalla. Anna hautua kannen alla ainakin 15 minuuttia.
2. Mausta silakkfileet suolalla ja pippurilla ja lado ne muotoonsa taitettuna paistokasariin tai pinnoitettuun pannuun.
3. Kun tomaattikastike on hautunut, tarkista maku, lisää joukkoon persilja ja kada seos kiehuvana varovasti silakkafileiden päälle. Ravistele pannua kevyesti. Peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä n.10 minuuttia. Älä keitä etteivät silakat hajoa. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä perunoiden ja ruisleivän kera. Alkupalana maistuvat porkkanasuikaleet.

Energia: 0,45 MJ / 107 kcal
Prot. 12 g, hh 3 g, ra. 5 g

Perunapuuro

1 l vettä
1 l perunalohkoja
n. 3 dl ohra- tai ruisjauhoja
suolaa

1. Kiehauta vesi ja lisää perunalohkot kypsymään. Käytä jauhoista lajiketta.
2. Muhenna kypsät perunat keitinliemeen. Vatkaa jauhot joukkoon. Sekoittele välillä, koska peruna palaa helposti pohjaan.
3. Hauduta hiljalleen noin 1 tunti. Mausta suolalla.
4. Tarjoa kuumana voisilmän ja maidon tai puolukkakeiton kanssa. Perunapuuro korvaa hyvin lämpimän aterian. Jos puuroa jää, voit lämmittää sen kattilassa tai mikrossa vesitilkalla ohentaen tai pannussa paistaen.

Energia: 0,2 MJ / 55 kcal
Prot. 1,5 g, hh 12 g, ra. 0,3 g

Herkkupuuro

2 dl survottuja puolukoita
1 l vettä
5 dl tuoreita tai pakastettuja omenalohkoja
kanelitanko
3,5 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
sokeria

1. Mittaa vesi ja puolukat kattilaan. Lisää omenalohkot ja kanelitanko.
2. Keitä hetki ja lisää kaurahiutaleet. Keitä vielä 20-30 minuuttia. Mausta tarvittaessa sokerilla. Puuro maistuu lämpimänä ja kylmänä jälkiruuaksi, väli- tai aamupalaksi.

Energia: 0,4 MJ / 91 kcal
Prot. 1,5 g, hh 18 g, ra 1 g

- Toim. Kati Nappa

Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat