13.11.2003 Lammas-possukaalipata ja rapea omenapiirakka

300-400 g lampaan/karitsan lapaa (luutonta, rasvatonta)
300-400 g porsaan lapaa (luutonta, rasvatonta)
2 sipulia
2 porkkanaa
600-800 g kerä- tai kurttukaalia
2-3 dl vettä tai kasvislientä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(1 tl kuminoita)
tuoretta tai kuivattua meiramia tai oreganoa
1-2 rkl siirappia

1. Leikkaa lihat isohkoiksi paloiksi. Lohko sipulit ja pätki porkkanat. Suikaloi kaali.
2. Paahda lihapaloja padassa tai paistokasarissa hetken aika. Nakkaa sekaan sipulit ja porkkanat ja kuullota hetki.
3. Lisää kaali ja pehmitä hetki ennen mausteiden ja veden/kasvisliemen lisäämistä. Jos haluat, voit kuullottaa kaalin erikseen ja lisätä pataan kutistuneena.
4. Hauduta pataa hyvin miedolla lämmöllä vähintään yksi tunti. Tarkista maku välillä ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa ruisleivän ja puolukkasurvoksen kera.

Vinkki: voit valmistaa padan myös seuraavasti: valitse iso uunivuoka, voitele se öljyllä, levitä silputtu kaali pohjalle ja sen päälle liha-, porkkana ja sipulipalat. Ripottele sekaan mausteita ja lisää lientä vain 1-2 dl. Peitä paistokelmulla tai sujauta isoon paistopussiin. Kypsennä uunissa 150 asteessa pari tuntia. Ehdit hyvin vaikka lenkille siinä välissä.

Jos innostut viikonloppuna leipomaan esim. Kaarinan lohikierteitä, voit valmistaa jälkiruuaksi tai kahvin kanssa tarjottavaksi helpon omenapiirakan.

Rapea omenapiirakka

300 g voi- tai lehtitaikinalevyä

4-6 kotimaista omenaa
1-2 dl aprikoosihilloa

1. Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi. Ota mitta vuoasta, pohja+reunat . Nosta taikina kaulinta apuna käyttäen matalaan metalliseen piirakkavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperipyörylä (piirakka on helpompi nostaa vuoasta tarjoiluvadille). Vuoan halkaisija 28-30 cm. Painele taikina reunoille. Nosta vuoka taikinoineen jääkaappiin odottamaan. Pohjasta tulee huomattavasti rapeampi, kun taikina saa levähtää kylmässä ennen paistamista.
2. Pese omenat, poista keskusta omenaporalla ja leikkaa omenat pyöreiksi viipaleiksi.
3. Ota vuoka kylmästä. Lado omenat kauniisti vuokaan ja levitä päälle aprikoosihillo.
4. Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia uunin keskiritilätasolla.
5. Anna jäähtyä hetken aikaa ja valuta sen jälkeen piirakka tarjoilulautaselle. Vetäise paperi pois alta. Tarjoa piirakka lämpimänä esim. kaura- tai soijajäätelön kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat