300-400 g lampaan/karitsan lapaa (luutonta, rasvatonta)
300-400 g porsaan lapaa (luutonta, rasvatonta)
2 sipulia
2 porkkanaa
600-800 g kerä- tai kurttukaalia
2-3 dl vettä tai kasvislientä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(1 tl kuminoita)
tuoretta tai kuivattua meiramia tai oreganoa
1-2 rkl siirappia
1. Leikkaa lihat isohkoiksi paloiksi. Lohko sipulit ja pätki porkkanat. Suikaloi kaali.
2. Paahda lihapaloja padassa tai paistokasarissa hetken aika. Nakkaa sekaan sipulit ja porkkanat ja kuullota hetki.
3. Lisää kaali ja pehmitä hetki ennen mausteiden ja veden/kasvisliemen lisäämistä. Jos haluat, voit kuullottaa kaalin erikseen ja lisätä pataan kutistuneena.
4. Hauduta pataa hyvin miedolla lämmöllä vähintään yksi tunti. Tarkista maku välillä ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa ruisleivän ja puolukkasurvoksen kera.
Vinkki: voit valmistaa padan myös seuraavasti: valitse iso uunivuoka, voitele se öljyllä, levitä silputtu kaali pohjalle ja sen päälle liha-, porkkana ja sipulipalat. Ripottele sekaan mausteita ja lisää lientä vain 1-2 dl. Peitä paistokelmulla tai sujauta isoon paistopussiin. Kypsennä uunissa 150 asteessa pari tuntia. Ehdit hyvin vaikka lenkille siinä välissä.
Jos innostut viikonloppuna leipomaan esim. Kaarinan lohikierteitä, voit valmistaa jälkiruuaksi tai kahvin kanssa tarjottavaksi helpon omenapiirakan.
Rapea omenapiirakka
300 g voi- tai lehtitaikinalevyä
4-6 kotimaista omenaa
1-2 dl aprikoosihilloa
1. Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi. Ota mitta vuoasta, pohja+reunat . Nosta taikina kaulinta apuna käyttäen matalaan metalliseen piirakkavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperipyörylä (piirakka on helpompi nostaa vuoasta tarjoiluvadille). Vuoan halkaisija 28-30 cm. Painele taikina reunoille. Nosta vuoka taikinoineen jääkaappiin odottamaan. Pohjasta tulee huomattavasti rapeampi, kun taikina saa levähtää kylmässä ennen paistamista.
2. Pese omenat, poista keskusta omenaporalla ja leikkaa omenat pyöreiksi viipaleiksi.
3. Ota vuoka kylmästä. Lado omenat kauniisti vuokaan ja levitä päälle aprikoosihillo.
4. Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia uunin keskiritilätasolla.
5. Anna jäähtyä hetken aikaa ja valuta sen jälkeen piirakka tarjoilulautaselle. Vetäise paperi pois alta. Tarjoa piirakka lämpimänä esim. kaura- tai soijajäätelön kanssa.
Uusimmat
-
00:01
Danske selvitti: Vanhemmat auttavat lähes puolta ensiasunnon ostajista
-
22:48
Fitness-naisen kotoa löydettiin läjä kovaa dopingia – Stephanie, 30, koki "nöyryytyksen"
-
22:36
CNN: Rap-muusikolle kuolemantuomio Iranissa osallisuudesta huiviprotesteihin
-
22:10
Lehti: Entisen SM-liigatähden ura jatkuu Venäjällä
-
22:03
Prinssi William vastaanotti oppilailta lahjoja perheelleen prinsessa Catherinen syöpähoitojen keskellä
-
21:43
Christian Heljangon jyränneelle Pelicans-pakille tuntuva pelikielto
-
21:39
Naton Stoltenberg: Ukraina voi edelleen voittaa sodan
-
21:26
Forbes: Ukrainan "eliittijoukot" jättivät juoksuhaudat tyhjiksi Donetskin rintamalla – rintama romahtamaisillaan
-
21:20
Kehonrakentaja järkytti ladatulla aseella päiväkodin vieressä – näin kumppani perusteli USA:ssa
-
21:13
Valko-Venäjän presidentti mahtaili Venäjän tuomilla taktisilla ydinaseilla
-
21:08
Pikkuleijonat juhli MM-kotiavauksessa – ykkösviisikko kuin eri planeetalta
-
21:00
Näin valmistuu hernepestopasta – nappaa talteen Olet mitä syöt -jakson resepti
-
20:53
Kaleva: Oulussa löytyi vedestä vainaja – henkilöllisyys ei ole selvillä
-
20:11
Kuukausiennuste: Lämpimän vapun jälkeen kylmä käänne
-
20:04
Amerikkalaisen Jessican kasvot menivät mustelmille hammasoperaation myötä: "Näytän kirjaimellisesti hirviöltä"
-
20:02
Valko-Venäjä väittää: Liettuasta drone-isku Minskiin, Lukashenkalta erikoinen Nato-syytös
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo murtuu kyyneliin: "Voi kulta pieni älä lähde"
-
19:58
Muistiot paljastavat millaisia säästöjä jäi kehysriihessä pöydälle: lapsilisät, lääkäreiden julkinen työpakko, lääkärihelikopterit
-
19:51
HIFK julkisti päävalmentajansa – iso rykelmä tähtiä jättää seuran
-
19:39
Kaisa Korhonen on kuollut – näin Jussi Chydenius muistelee äitiään
-
Lataa lisää