Refluksitauti ei katso ikää tai painoa

Refluksitauti on yleistynyt suomalaisten keskuudessa. Millaisesta taudista on kyse?

Ruokatorven refluksitaudissa mahan sisältö nousee toistuvasti ruokatorveen. Tästä aiheutuu erilaisia oireita.

– Refluksitauti on yleinen. Närästystä ja mahan sisällön nousemista takaisin suuhun esiintyy jopa yli 40 prosentilla väestöstä ajoittaisesti. Aikuisväestössä noin 15 prosenttia kärsii närästysoireesta vähintään kaksi kertaa viikossa, ja päivittäisiä oireita esiintyy 8–10 prosentilla, kertoo Turunmaan sairaalan sisätautien ylilääkäri, Reijo Grönfors.

Refluksitaudista on kyse, jos vatsan sisällön takaisinvirtaus vaurioittaa ruokatorven limakalvoa tai aiheuttaa muita elämänlaatua huonontavia oireita. Grönforsin mukaan valtaosalla potilaista tauti on kuitenkin lievä: 50 prosentilla on endoskopianegatiivinen refluksitauti, jossa siis ruokatorven tähystyksessä ei todeta vaurioita ruokatorven limakalvolla.

– Noin 90 prosenttia todetuista ruokatorven tulehduksista on lieviä. Vaikea-asteista ruokatorven tulehdusta esiintyy noin puolella prosentilla sairastuneista.

Taudin lievä muoto ei hoitamattomanakaan johda ongelmiin. Noin viisi prosenttia sairastuneista sairastaa taudin vaikeampaa muotoa, johon liittyy voimakas ruokatorven tulehdus.

– Tällaisista tapauksista osa voi kehittää Barrettin limakalvomuutoksen ruokatorven alaosaan. Tässä limakalvo muuttuu ohutsuolen tyyppiseksi. Muutoksen merkitys on siinä, että se altistaa ruokatorven syövälle, Grönfors sanoo.

Vaikea-asteinen ruokatorven tulehdus voi myös johtaa haavaumien kautta arpeutumiseen ja ruokatorven ahtautumiseen, johon voi liittyä vaikeitakin nielemisongelmia.

Grönforsin mukaan suurin riski sairastua vaikeaan refluksitautiin on yli 50-vuotiailla ylipainoisilla miehillä, joilla on lisäksi palleatyrä.

– Tauti on selkeästi yleistynyt, mutta tyyppipotilasta ei voi kuvata. Tautia esiintyy kaiken ikäisillä, sekä lihavilla että laihoilla.

Studio55/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja