12-vuotiasta epäillään 5-vuotiaan siskonsa murhan yrityksestä – teosta järkyttynyt lapsiasiavaltuutettu kertoo, kuinka yleistä sisarusten välinen lievempi väkivalta on

Miten puuttua lasten ja nuorten harjoittamaan väkivaltaan? 8:04
Videolla Pekkarinen kommentoi sitä, miten lasten väkivaltaisuuteen tulee puuttua.

Itä-Uudellamaalla tapahtunut sisarusten välinen epäilty murhan yritys on tärkeä keskustelunavaaja sisarusten väliseen väkivaltaisuuteen, toteaa MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Tapauksessa noin 12-vuotiaan pojan epäillään yrittäneen tappaa noin 5-vuotiaan pikkusiskonsa teräaseella. MTV Uutiset kertoi tapauksesta viime viikolla.

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen pitää tapauksen tuomista julkiseen keskusteluun tärkeänä, jotta arkaluontoisesta aiheesta voitaisiin käydä yhteiskunnallista keskustelua.

– Tämä on ihan äärimmäinen teko tällä saralla, hän luonnehtii tapausta.

Sisarusten välinen väkivalta yleistä, mutta uutisoitu tapaus todella poikkeuksellinen

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kuvailee tapaista käsittämättömäksi ja järkyttäväksi teoksi. Hän muistuttaa, että vakavaa väkivaltaa tekevillä lapsilla on yleensä havaittu väkivaltaista käytöstä aiemminkin. Siksi pienenkin lapsen väkivaltaisuuteen on puututtava ja yhteiskunnan tuomita kaikki väkivalta ehdottomasti.

– Sisarusten välinen lievempi väkivalta on itseasiassa yleisimpiä perheväkivallan muotoja, hän kertoo.

Rikosoikeudellisen vastuun raja on 15 vuotta. Sitä nuorempien lasten on Pekkarisen mukaan katsottu olevan vielä niin kehittymättömiä, että esimerkiksi kyky ymmärtää tekojen syitä ja seurauksia sekä impulssejaan on vajavainen. Näin on, vaikka alle 15-vuotias lapsi voi kokonsa puolesta aiheuttaa isojakin vahinkoja.

Videolla Pekkarinen kommentoi sitä, miten lasten väkivaltaisuutta tulee ehkäistä.

12-vuotiasta poikaa epäillään 5-vuotiaan pikkusiskonsa murhan yrityksestä – ylilääkärin mukaan äärimmäisen harvinaista 6:40
Viikonloppuna MTV Uutiset Live haastatteli asiantuntijalääkäriä lasten raa'asta väkivallasta ja siitä, miten käytöshäiriöihin tulisi puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat