12 harhaluuloa – nämä yleiset uskomukset eivät ole totta

Pelkäätkö sinäkin koskea linnunpoikasiin tai kaipaatko antibiooteista apua flunssaan? Lukuisat uskomukset ja perusteettomat väitteet ovat jääneet elämään totuuksina. Tässä muutama niistä oikaistuna!


1. Napoleon oli lyhyt


Vaikka Napoleonia kutsuttiin nimellä le Petit Caporal, pikku-korpraali, kyseessä taisi olla pikemminkin lempinimi kuin viittaus hänen pituuteensa. Napoleon mitattiin kuolemansa jälkeen, jolloin miehen mitaksi vahvistui 169 senttiä. Se on itse asiassa hieman enemmän kuin hänen aikalaistensa ranskalaismiesten keskipituus.


2. Häissä ei saa heittää riisiä 


Häävieraita varoitellaan heittelemästä perinteiseen tapaan riisiä vastanaineiden päälle, koska uskotaan, että keittämättömät riisin jyvät turpoaisivat niitä syövien pulujen vatsoissa. Riisinjyvien huhutaan aiheuttavan linnuille pahaa oloa tai jopa saavan niiden vatsat räjähtämään.
Todellisuudessa linnut tuskin ovat niin tyhmiä, että söisivät kipua aiheuttavaa ruokaa, eikä riisin aiheuttamia lintukuolemiakaan ole raportoitu. Linnut eivät nimittäin juo niin paljoa vettä, että riisi pääsisi mainittavasti turpoamaan niiden vatsassa.


3. Ihokarvat kasvavat takaisin paksumpina ja tummempina


Vastoin yleistä luuloa, leikattu ihokarva ei kasva takaisin paksumpana ja tummempana saati nopeammin. Kyse on näköharhasta. Hiusjuuri, josta hius kasvaa, on ihon alla, joten hiuksen katkaiseminen ei mitenkään muuta karvan rakennetta tai kasvuvauhtia. Uudelleen kasvava karva on vain eri kasvuvaiheessa kuin missä olet tottunut sen näkemään. Auringonpaiste luonnollisesti haalistaa karvoituksen väriä, joten uusi sänki näyttää ensin tummemmalta.


4. Kiinan muuri näkyy avaruudesta


Kiinan muuri on maailman suurimpia arkkitehtonisia ihmeitä, mutta toisin kuin historioitsijat ovat julistaneet, sitä ei sentään voi ihailla kuusta asti. Se ei myöskään ole ainoa ihmisen tekemä rakennelma maan päällä, jota voisi katsella avaruudesta käsin.
Tosiasiassa Kiinan muuria voi olla vaikea erottaa yläilmoista, sillä vaikka rakennelma onkin tarpeeksi iso, sulautuu se värinsä puolesta ympäristöönsä. Sitä paitsi, astronautit ja valokuvat kertovat, että myös lentokenttiä ja isoja valtateitä voi nähdä maan kiertoradalta asti.


5. Lähetystöt ovat edustamansa maan maaperää


Vastoin yleistä luuloa lähetystöt ja konsulaatit eivät ole edustamansa valtion maaperää, vaan osa isäntävaltiota. Diplomaattisia suhteita koskevan Wienin yleissopimuksen nojalla lähetystöt nauttivat kuitenkin erivapauksia. Esimerkiksi isäntämaan virkavalta ei saa tulla lähetystön alueelle ilman edustuston valtion antamaa lupaa.


6. Linnunpoikaseen ei saa koskea


Ei ole vahingollista poimia linnunpoikasta maasta ja palauttaa pesäänsä, vaikka usein ajatellaankin, että emo päätyy hylkäämään ihmisen kanssa kosketuksessa olleen poikasen. Joillain linnuilla on hyvin rajoittunut hajuaisti, ja monet lajit luottavat ensisijaisesti näköönsä. Monesti on silti parasta jättää poikanen yksin, sillä useimmiten sen vanhemmat ovat lähistöllä.


7. Alkoholi poistuu ruuasta kuumentamalla


Jotkut uskovat, että viinillä tai liköörillä höystetyt ruuat ovat täysin alkoholittomia, koska alkoholi haihtuu nopeasti lämmittäessä. Erään tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, vaan tunninkin hauduttamisen jälkeen 25 prosenttia alkoholista on yhä jäljellä.


8. Alkoholi lämmittää


Syy, miksi alkoholin juonti saa olon lämpöiseksi, on siinä että se saa verisuonet laajentumaan ja stimuloimaan hermopäätteitä lähellä ihon pintaa. Itse asiassa kehon lämpötila saattaa jopa laskea tästä johtuen.


9. Keskiajalla ihmiset kuolivat nuorina


Toki keskiajalla ja sitä ennen eliniänodote oli matalampi, mutta se ei tarkoita, että ihmiset kuolivat noin 30-vuotiaina. Keskimääräinen eliniänodote oli matala siksi, että lapsikuolleisuus oli yleistä. Mutta jos esimerkiksi englantilainen mies ehti 21-vuotiaaksi asti, saattoi hän luottaa elävänsä jopa 64 vuoden ikään.


10. Salama ei iske kahdesti samaan paikkaan


Tämä on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista säähän liittyvistä harhaluuloista. Ei ole mitään syytä olettaa, ettei salama iskisi kahdesti samaan paikkaan. Päinvastoin! Esimerkiksi New Yorkin Empire State Buildingiin iskee noin 100 salamaa vuodessa.


11. Strutsit työntävät päänsä hiekkaan


Tosiasiassa strutsit eivät piiloudu vihollisiltaan työntämällä päänsä hiekkaan. Roomalainen Plinius vanhempi tosin kirjoitti aikanaan strutsien luulevan, että työntämällä päänsä pensaaseen niiden koko keho olisi piilossa.


12. Antibiootit auttavat flunssaan


Flunssan aiheuttaa virus, jonka hoitoon antibiooteista ei ole apua. Antibioottien käyttäminen flunssaan voi lisätä vastustuskykyä antibiooteille.

Lähde Wikipedia, Askmen.com

Lue myös:

    Uusimmat