10 asiaa, jotka vain vuorotyötä joskus tehneet voivat ymmärtää

Kokosimme yhteen kymmenen asiaa, jotka vain vuorotyötä tehneet voivat oikeasti ymmärtää. 

Usein pidetään itsestäänselvyytenä sitä, että töitä tehdään maanantaista perjantaihin, kahdeksan tuntia päivässä – ja viikonloppuisin nautitaan vapaapäivistä. Tämä ei kuitenkaan ole todellakaan kaikille arkipäivää, sillä suuri osa ihmisistä tekee vuorotyötä.

10 asiaa, jotka vain vuorotyötä tehneet voivat ymmärtää

Lue lista ja ota selvää, samaistutko arkisiin ajatuksiin, joita vuorotyötä tekevät kohtaavat jatkuvasti.

1. Viikonloppu ei tarkoita vapaa-aikaa

Viikonloppu ei tarkoita automaattisesti vapaa-aikaa. Oikeastaan teet useammin viikonloppuisin töitä kuin vietät vapaa-aikaa.

2. Päivien hahmottaminen on vaikeaa

Sinun on vaikea hahmottaa, mikä päivä tänään on. Kun työpäivät eivät jaksotu säännöllisesti perinteisen viikkorytmin mukaan, on usein hankala hahmottaa, että eletäänkö esimerkiksi maanantaita vai keskiviikkoa.

3. Perjantai ei ole hehkutuksen arvoinen 

Et ymmärrä, miksi perjantai on aina hehkutuksen kohteena. Itse olet usein viikonloppuisin töissä, joten sinun on vaikea samaistua perjantaipäivien hehkutukseen.

4. Kun muut ovat töissä, sinä olet todennäköisesti vapaalla 

Olet tottunut siihen, että olet vapaalla liki aina vain silloin, kun muut ovat töissä. Tämä ongelma on tuttu vuorotyöläisille ja läheisten kanssa onkin usein vaikeaa saada sovittua treffejä – etenkin, jos useamman vuorotyötä tekevät pitäisi onnistua pääsemään samaan aikaan paikalle.

5. Palkkapäivänä hymyilyttää

Jokaisena palkkapäivänä iloitset ilta-, yö- ja viikonloppulisistä. Vaikka vuorotyön tekeminen tuntuu usein raskaalta, lämmittävät palkkapäivänä tilille kilahtavat lisät aina mieltä.

6. Juhlapyhätkin menevät usein töissä

Joulu tai juhannus eivät tarkoita sinulle vapaapäiviä. Säännöllistä päivätyötä tekeville juhlapyhät tarkoittavat usein automaattisesti vapaapäiviä, mutta vuorotyöläisille ei ole koskaan itsestäänselvää, että joku tietty päivä on vapaapäivä.

7. Tuplavuorot ahdistavat 

Kauhukuvasi on aamuvuoro, jota edeltävänä päivänä olet ollut iltavuorossa. Tämä kahden vuoron yhdistelmä on monen vuorotyötä tekevät painajainen, sillä iltavuoron jälkeen on vaikea saada heti unta – vaikka aamulla pitäisi olla jo aikaisin pirteänä töissä.

8. Arkipäiväkin voi olla juhlapäivä 

Saatat käydä baarissa keskellä viikkoa. Saatat kohdata tämän vuoksi arvostelua, mutta niin ikään vuorotyötä tekevät ja arkivapaista nauttivat ihmiset eivät ihmettele lainkaan sitä, että arkipäiväkin voi olla juhlapäivä – täysin ansaitusti.

9. Toivot saavasi kutsut kuukausia etukäteen

Toivot, että kutsut juhliin lähetettäisiin kuukausia, eikä viikkoja ennen juhlia, jotta ehdit pyytämään viikonlopun vapaaksi. Viikonloppuvapaat ovat vuorotyöläisille niin harvinaista herkkua, että ei ole suinkaan itsestäänselvää, että viikonloppuna järjestettäviin rientoihin pääsee osallistumaan – mikäli näistä ei kerrota todella hyvissä ajoin.

10. Toivot juhlia mieluummin arkipäiville

Toivoisit, että ystäväsi järjestäisivät juhlansa perjantain tai lauantain sijaan esimerkiksi tiistaina. Koska vuorotyöläisille viikonloppuvapaita on usein tarjolla vain rajoitettu määrä, olisi mukavaa nauttia esimerkiksi juhlista joskus myös arkena.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja